Meer supermarkten open op Eerste Kerstdag

FLEVOLAND
Steeds meer supermarkten openen hun deuren op Eerste Kerstdag.

Was het een paar jaar geleden nog ondenkbaar dat je op 25 december boodschappen kon doen, nu zijn er landelijk bijna 400 supermarkten open. In Flevoland zijn dat er zo'n 20, met name vestigingen van de Jumbo en Albert Heijn.

Volgens Jody van der Meer van de Albert Heijn in Lelystad is er steeds meer behoefte om boodschappen te doen op eerste kerstdag. In de winkel was het dan ook drukker dan verwacht.

reacties (58)

 • lelystad

   

  Wat een gezeur over wel of niet werken op zon-en feestdagen! Er zijn meer mensen die op zon-en feestdagen moeten werken nl. Zorg, OV, politie, brandweer, horeca! Of maak je nooit gebruik van het OV op zon-en feestdagen of ga je zelf nooit uit eten op zon-en feestdagen? Mijn man moet bijna elk weekend werken om er voor te zorgen dat jullie zeurpieten door de weeks gewoon met de trein kunnen reizen! Er wordt alleen in het weekend aan het spoor gewerkt omdat mensen anders gaan lopen zeuren. Dus volgende keer niet zo zeuren over de treinen dan kan het doordeweeks gedaan worden en is mijn man ook in de weekenden thuis!!!

  reageer
 • Gerrit

   

  Ik heb er geen probleem mee om te moeten werken. Mijn vrouw werkt in de zorg en moet elke kerst werken. Wat interesseert mij die dagen nou. Alleen maar verwachtingen en verplichtingen. Sorry, niet mijn manier van gezelligheid. Blijkbaar is dit erg moeilijk te bevatten voor een aantal mensen hier en menen ze iedereen te moeten veroordelen die anders denkt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik zou er geen enkel probleem mee hebben om met kerst te werken. Sterker nog: het zou voor mij een uitgelezen manier zijn om aan alle verplichte sociale rituelen te ontkomen. Laat maar komen.

  reageer
 • Ikke

   

  Sorry Robert, ik snap jou probleem niet. Ik werk al jaren met de feestdagen (alle) , wat ervaar ik dan nu???? Want jij weet het schijnbaar

  reageer
 • Ikke

   

  Wat een sneer naar vv! Wat jij nu zegt is: we wonen in een vrij land, maar berrie bepaalt wat goed en fout is. Ik werk al jaren alle feestdagen, dus mij interesseert het niet of de super wel of niet open is. Laat ze dat lekker zelf bepalen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Robert

   

  Als u lekker wil winkelen kunt u misschien ook lekker gaan werken. Dan ervaart u ook wat de werkenden op de kerstdagen ervaren. Iedereen lekker vrij en u lekker aan het werk.

  reageer
 • Gerrit

   

  Wat een reacties zeg. Ik ben niet gelovig, mijn familie is niet gelovig en mijn vrienden ook niet. Wij kiezen er liever voor om een paar keer per jaar gezellig met elkaar te eten, dan op deze onzindagen verplicht gezellig te doen. Bah! Laat mij lekker boodschappen doen wanneer ik wil. En er zijn genoeg anderen met mij die graag willen werken op deze dagen zoals jongeren en moslims. Ook die hebben niks met kerst.

  reageer
 • Robert

   

  Ronduit belachelijk. De grootste kruidenier van Nederland geeft het verkeerde signaal af. Tja, dan volgt de rest. Uit angst dat ze omzet mis lopen. Laat tenminste die paar dagen per jaar de winkels dicht.

  reageer
 • Ronja

   

  Belachelijk! Nog even en alles 365 dagen open. Ben helemaal niet gelovig, maar enige (zondag)rust is toch wel wenselijk

  reageer
 • Wolverine

   

  Zo zie je maar wat een stakkers het zijn die op de feestdagen boodschappen gaan doen jullie dit in stand en de medewerkers van deze winkels zitten liever thuis ook bij hun fam.

  reageer
 • schaapjes

   

  Juist en vergeet de chauffeurs niet. Dat ze hiermee scholieren een leuk zakcentje bieden is de mooie strik om alle ellende die in de doos zit.

  reageer
 • Roel

   

  Ja en? Ik heb niet er niet om gevraagd en ik hoef ze ook niet. Had liever in de zomer twee extra dagen gehad. Ik word gedwongen om vrij te zijn want de baas laat de tent niet alleen voor mij open. Mijn oplossing: iedereen 25 dagen inclusief christelijke- en nationale feestdagen met de mogelijkheid op te nemen wanneer je wil. Moet jij eens zien hoeveel mensen er met jouw Kerstfeestje gaan werken.

  reageer
 • bondsman

   

  Supermarkt medewerkers let goed op je loonstrookje, er is geen CAO voor jullie van toepassing. Werkgever is niet verplicht om enige vergoeding te geven voor het werken op zondag/feestdag koopavond. Er zijn ook allerlei uitzonderingsregeltjes bijv. contracten kleiner dan 12 uur, die de meesten van jullie zullen hebben. Regelmatig hangt de werkgever een berichtje in de kantine met 200% toeslag om medewerkers lekker te maken, let op je loonstrook. Zorg dat je lid wordt van een vakbond, werkgevers en werknemers heropenen weer de CAO onderhandelingen. Door lid te worden van een bond stem je tegen afschaffing van toeslagen.

  reageer
 • triest

   

  Ga eens vragen bij de medewerkers van Jumbo en AH. In de winkels of de distributiecentra. Er telt maar 1 ding en dat is de grootste zijn/worden. Moderne slavernij en we doen er allemaal aan mee. Uitbuiting van personeel, dus wat dat betreft zijn de tijden niet veranderd. Crimineel dus.

  reageer
 • Adri

   

  Verwende burger is het. Dit zijn de mensen die het verpesten voor een ander en later zeggen dat ze toch maar kerst hadden gewild.

  reageer
 • Robbie

   

  Je hebt niets met de christelijke feestdagen, maar dankzij deze dagen heb jij wel lekker een paar dagen per jaar extra vrij

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Uiteraard beslis je zelf of je gaat, maar de werknemers niet, die moeten Chinees vrijwillig werken, als ze niet willen is het snel einde contract. Gun de werknemers ook een fijne kerst, bescherm ze tegen managers die alles doen voor omzet.

  reageer
 • K. Mus

   

  En hoe gezellig het is om thuis te zijn met familie zien we hier aan t aantal reacties haha. Massaal met onze mobiel of tablet in de hand..gezellig joh!

  reageer
 • frans

   

  125% neem ik aan.

  reageer
 • lelystad

   

  Mijn zoon werkte bij AH vorig jaar ook met kerst en kreeg 100% extra per uur. Dus 100% uurloon plus nog eens 100% feestdagen toeslag! Dus 6 uurtjes werken is 12 uur betaald krijgen. 25% extra op een feestdag mag niet eens! Zelfs niet eens op een niet feestdag.

  reageer
 • Jake

   

  200% ? In je dromen zeker! met 25 houdt het voor mij al op helaas...

  reageer
 • Geen-Kerst-Voor-Mij

   

  Heerlijk de winkels open op Eerste Kerstdag! Ik ga al jaren, dat is rustiger dan de dagen ervoor de supermarkt in gaan. Overigens zijn er verrassend veel mensen in de supermarkt te vinden op Eerste Kerstdag. En waarom wordt dat eigenlijk zo bijzonder gevonden? Tweede Kerstdag is dat toch ook al jaren zo? In Rotterdam was zo'n 10 jaar geleden de eerste supermarkt van Nederland op Eerste Kerstdag open en nu zijn dat er al 400! Zelf vier ik geen Kerst en volgens internet is dat zo'n 20% van de mensen en ook onder de Kerstvierders zijn er genoeg mensen die nog even de winkel in duiken. Als je er wat tegen hebt, moet je uiteraard niet gaan, maar er is genoeg behoefte aan.

  reageer
 • Adri

   

  Precies goed gezegd

  reageer
 • lelystad

   

  En weer staat mijn reactie bij verkeerde! Is al de zoveelste keer deze week.

  reageer
 • schaapjes

   

  De mensen die nu over 200% praten beseffen niet dat afschaffen daarvan de volgende stap is. Want iedereen werkt toch op feest en zondagen. Een ieder die een beetje opgelet heeft op school weet hoe het liberalisme werkt. Ze lokken je met een extraatje maar pakken vervolgens alles af.

  reageer
 • Roel

   

  Je verkoopt onzin Dennis. Niemand in dit land betaalt meer dan 52% loonheffingen ( tijdelijk 58 ) en met de lage lonen in de levensmiddelenbranche kom je met het bijzonder tarief zelden hoger uit dan 42%. Ik heb niets met christelijke feestdagen en dus ook niet met zondagen en wens boodschappen te doen wanneer ik dat wil.

  reageer
 • lelystad

   

  34% loonbelasting normaal? Uit welk tijfperk kom jij dan? Wij betalen ruim 42% loonbelasting hoor!

  reageer
 • ah

   

  wij betalen de huur over 365 dagen dus open de toko

  reageer
 • lelystad

   

  Uitbating? Ze krijgen gewoon volgens de wet 200% betaald hoor! Er staan er genoeg in de rij die dan willen werken. En wat een drama over niet bij gezin kunnen zijn. Ze zijn open van 12.00 uur tot 18.00 uur! Dus eten ze gewoon thuis. Of eet jij met kerst al om 17.00 uur?

  reageer
 • lelystad

   

  Helemaal mee eens! Ook deze mensen moeten werken!

  reageer
 • Rolf

   

  Wat een kortzichtigheid hier van velen... Wanneer winkeliers het niet mee redden weet iedereen hier te vertellen dat het geen goede ondernemers zijn. Als er dan bedrijven Zijn die echt met het ondernemerschap bezig zijn mopperen we daar weer over... Het is toch slim dat zij een behoefte weten in te vullen en daar geld mee verdienen. Als consument kan je toch gewoon zelf de keuze maken om daar wel of niet gebruik van te maken. Net zo als de werknemers die keus maken....

  reageer
 • Alex K

   

  Ik ben ermee bekend: er zijn meer niet en andere geloven maar vind het triest dat je op kerstdag moet shoppen. Bah

  reageer
 • ron

   

  vrede op aarde

  reageer
 • Dennis

   

  Ja, maar houd daar vervolgens minder van over dan het normale loon. Ivm belasting ;-) . Waar je normaal op 34 % belasting zou zitten ga je dan naar speciaal tarief, dat is iets van 70% . ( heb er genoeg ervaring mee om te weten dat het mooier klinkt dan het werkelijk is ). Van mij mogen de winkels lekker dicht blijven.

  reageer
 • Rob

   

  Belachelijk omdat we zo druk druk zijn met niets en ons vervelen, kijk maar met de feestdagen naar de meubelketens kijken kijken maar niets kopen wat een vermaak.

  reageer
 • Uitbuiting? Personeel krijgt 200% betaald.

  reageer
 • Berrie

   

  Dan vier jij toch lekker geen kerst! Val ons er dan ook niet mee lastig omdat jij zo graag moet winkelen, en een ander voor jou aan het werk moet ;)

  reageer
 • rob

   

  Hebben we geen vriezers en koelkasten meer in huis dat de supermarkt nu ook al op 1e kerstdag open moet .

  reageer
 • Nvdz

   

  Zo is dat!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat maken we zelf wel uit.

  reageer
 • Haha, zielige praat

  reageer
 • Kitty

   

  Overigens lees ik hier ook dingen als: "je moet op eerste kerstdag thuis zijn / met je familie / blah". Wie beslist dat? Dat is grotendeels aangepraat. Bovendien vraag ik me af wat het nut is om op een zekere dag in het jaar je helemaal vol te moeten proppen met voeder wat echt onzinnig is. En daar hebben die zelfde supermarkten ook een dikke vinger in de pap: allemaal onzinproducten die dan ineens te koop zijn en waar men standaard teveel van koopt etc etc. En inderdaad: ook restaurants e.d. zijn gewoon open; moeten die mensen dan ook geen vrij? Wees blij dat je in Nederland nog gewoon mag kiezen of je wel of geen boodschappen kunt doen en dat het gewoon op alle dagen kan. Elders in de wereld is er ofwel geen of te weinig voeder en moet je kerst in het geheim vieren, omdat het verboden is.

  reageer
 • Kitty

   

  Sinds het ook gewoon is dat supermarkten (&andere winkels) 7 dagen per week open zijn, mag dat wat mij betreft ook voor zogenaamde feestdagen gelden. Dat soort dagen zijn namelijk net als andere dagen en er zijn genoeg mensen die het niet vieren en waarom moeten die last hebben van sluitende winkels, als ze normaal ook al dagelijks open zijn. De tijd dat een supermarkt 's ochtends om 9uur open ging, om 18 uur dicht, op zaterdag zelfs al om 17u, zelfs tussen de middag dicht gingen en op zondags gesloten waren, liggen heel ver achter ons. Tijden veranderen en zo hoort het ook.

  reageer
 • Jond

   

  Jake weet duidelijk niet waar hij het over heeft. Personeel staat in de rij om op deze (goedbetaalde dag) te mogen werken!!

  reageer
 • schaapjes

   

  Niet met materialisme van de kopers maar wel van de verkopers. Ondanks al het geneuzel over duurzaamheid gaan we nog steeds uit van een groeiende economie. Er moet altijd maar meer geconsumeerd worden . En dat bereikt men door ons steeds meer gelegenheid te bieden om ons geld uit te geven. dat dit natuurlijk niets met duurzaamheid en werkelijk geluk te maken heeft gaat helaas velen voorbij.

  reageer
 • Avd

   

  Helemaal mee eens. Is het nou zo erg dat je een of twee dagen per jaar geen boodschappen kan doen. Jammer als je iets bent vergeten

  reageer
 • Jake

   

  Geen AH of jumbo meer voor mij! Uitbuiting van je personeel...

  reageer
 • Engelien

   

  Heeft niks te maken met materialisme. De winkels geven de gelegenheid , dus maken sommige mensen er gebruik van. zo is het ook met de openstelling op de zondag gegaan. Ik ben het er niet mee eens, maar dat doet niet ter zake.

  reageer
 • Ik

   

  Ik vraag mij af hoeveel van de klagers vandaag of morgen uit eten gaan, een bioscoop of museum bezoeken. Dat zijn zaken waar toch gewerkt zal dienen te worden om het de mensen naar de zin te maken. Ik ben voor ruimere openingstijden en zal ook op zondag mijn boodschappen blijven doen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Belachelijk! Behoefte aan, aangepraat is die behoefte om maar 24/7 druk te zijn met de economie en zucht naar geld. Staat zover af van waar kerst voor staat.

  reageer
 • rinus

   

  Voor degene die reageerden ,wat heeft die ermee te maken,d,66 is een party en voorstander van een 24 uurs economie,ff beter het nieuws volgen van de afgelopen jaren.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Alsof men echt geen tijd had om deze boodschappen eerder te doen, door dit soort managers die alles doen voor de omzet moeten er weer onnodig mensen werken op zo'n feestdag. Vaak stelt men dat dit vrijwillig is maar iedereen weet dat een weigering onthouden wordt en meegenomen in beslissingen in de toekomst

  reageer
 • Berrie

   

  Snap er niks van! Eerste kerstdag moet iedereen lekker thuis zijn. Waarom die winkels open? Echt onzin!

  reageer
 • Henk25

   

  Wat heeft die er mee te maken?

  reageer
 • flevo

   

  De waanzin van de moderne tijd...

  reageer
 • drontense

   

  Ik begrijp niet goed waarom dit nodig is. Er was genoeg tijd om boodschappen te doen. Eigenlijk zou iedereen bij zijn geliefden moeten zijn, met uitzondering van de beroepen die dag en nacht aan de orde zijn zoals verpleegkundige of politie. Winkels horen daar niet bij

  reageer
 • rinus

   

  Dat zal Pechtold goed doen die nu lekker thuis zit op kerstreces.

  reageer
 • Nk

   

  Zielig! Net of er geen dagen genoeg zijn om aan je koopzucht te voldoen. Materialisme ten top!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert