Twintigers keren provincie de rug toe

FLEVOLAND
Steeds meer twintigers keren Flevoland de rug toe. Er vertrekken meer 18- tot 30-jarigen uit de provincie dan zich er vestigen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS over de bevolkingsgroei in Flevoland de afgelopen decennia. Het onderzoek is gehouden, omdat de provincie op 1 januari 30 jaar bestaat.

De bevolkingsopbouw van Flevoland gaat steeds meer op die van de andere provincies lijken. Er wonen nog altijd meer kinderen en minder ouderen, maar de verschillen met andere provincies zijn volgens het CBS kleiner geworden.

De bevolking groeit nog steeds, omdat er meer Flevolanders worden geboren dan er sterven. Ook immigratie speelt een bescheiden rol. De eerste decennia groeide Flevoland vooral doordat grote groepen mensen verhuisden naar het nieuwe land. Die immigratie nam begin deze eeuw fors af.

In 30 jaar tijd is de bevolking meer dan verdubbeld. Op 1 januari 1986 woonden er 177.000 mensen in Flevoland. Volgens het CBS zijn dat er op 1 januari 404.000. Het CBS verwacht dat in 2040 zo'n 525.000 mensen in de provincie wonen, ruim 30 procent meer dan nu.

Grafiek bevolkingsontwikkeling: (klik hier voor mobiele versie)

reacties (23)

 • TjakkA.\/\/.

   

  Aan dat vertrek wil ik meewerken, waar kan ik je mee helpen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Een dag niet gemopperd is een dag niet geleefd, nietwaar? Die 395 Nederlanders die per dag vertrekken zijn pensionado's, mensen die naar hun land van herkomst terugkeren etc. En van die 395 moet je natuurlijk wel de dagelijks terugkerende spijtoptanten af halen, die noem je voor het gemak even niet. Maar je hebt gelijk: zodra ik de kans krijg keer ik dit land vol zeursokken de rug toe.

  reageer
 • frits

   

  Dat heeft dus niets met Flevoland te maken, maar met Nederland als geheel. Ik vind Nederland ook geen geweldig land, en zal dit land wellicht ook eens verlaten, maar binnen Nederland vind ik Flevoland zo slecht nog niet. Beter woonklimaat en betere huizen dan in Amsterdam. Daar wil ik voor geen goud meer wonen. Alleen de kuststreek van Noord-Holland, de Utrechtse heuvels en de regio Zuid-Limburg vind ik nog leuker. De eerste twee zijn echter te duur, en Zuid-Limburg is echt te ver om te forenzen. Dus is het Flevoland.

  reageer
 • frits

   

  En over de oceaan pendelen ze niet over grote afstanden tussen woonplaats en werkplaats? Yeah, right. Daar is 50 mijl enkele reis per dag pendelen helemaal niets. In de VS, Canada, Australië praten ze niet eens meer over kilometers of mijlen reistijd, maar over uren. Ook dichterbij huis in België, Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland wordt er rondom de grote steden over forse afstanden geforensd. Daar stelt dat uurtje reistijd van deur tot deur tussen Lelystad en Amsterdam echt niets voor.

  reageer
 • frits

   

  Pluim!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nastradamus

   

  De twintigers hebben genadeloos concurrentie van de EU landen waar het arbeidsklimaat totaal op zijn kont ligt en corrupt is, deze werken vooral in de polders voor een schijntje zonder de rechten van autochtone werknemers. Ook zien deze twintigers grote hoeveelheden concurrenten nu de grenzen passeren de overheid heeft al laten weten dat deze legaal de arbeidsmarkt op komen, illegaal zijn er natuurlijk al een deel aan het werk, waarom zou je dan wachten op vertrek? Je ouders moeten door tot bijna hun zeventigste, wegwezen en gewoon net als in de vijftiger jaren elders een nieuw bestaan opbouwen.

  reageer
 • Arie

   

  Er zijn in de technische en agrarische sector veel goede banen te vinden. Ook iemand die een tandartspraktijk wil beginnen is hier aan het juiste adres. Maar de jeugd die nietszeggende studies gaan doen als vrijetijdskunde of sportmanagment komen niet aan een baan. Dan blijven ze toch lekker voor de hoofdprijs in Utrecht of Amsterdam wonen. Ze vinden de polder te min. De eerste inwoners zijn hier ook niet vanaf het begin verwend. De pioniersgeest is bij veel inwoners ver te zoeken tegenwoordig. Ik ben 30 en ik voel me derde generatie polderbewoner en zou hier niet weg willen. Binnen anderhalf uur in Rotterdam met de auto en binnen een uur in Groningen en Amsterdam.

  reageer
 • hans

   

  Toerisme is de snelst groeiende branche qua werkgelegenheid. Daar profiteert Almere niet van, maar Lelystad en Dronten/Biddinghuizen wel. Overigens vind ik Almere-Poort echt niet aantrekkelijk. Het blijft typisch Almeers met oeverloze saaie rechte straten.

  reageer
 • frits

   

  Heel veel mensen wonen juist graag bij het groene, tegen een lage prijs. In Lelystad ben je dan veel beter af. Lelystad heeft vanaf 2017 ieder kwartier een intercity naar Amsterdam, de A6 tussen Almere en Lelystad gaat verbreed worden. Die 10 minuten extra rijtijd tussen Lelystad en Almere is voor veel mensen geen probleem gezien de lage huizenprijzen en het ruime groen in Lelystad. Lelystad profiteert daarnaast ook van het vliegveld. Overigens groeien niet alleen Amsterdam en Utrecht; ook Zwolle groeit al decennialang sterk qua werkgelegenheid. Daar zullen Dronten en Lelystad ook van kunnen profiteren.

  reageer
 • frits

   

  Welnee, oud-wethouders komen ook heel moeilijk aan een baan. Daarom zitten er zo veel op wachtgeld.

  reageer
 • frits

   

  Denk je echt dat ze "daar" achterlijk zijn? Wat een vooroordeel om oudelanders als dom en onwetend te bestempelen. Ze weten ook "daar" wel wat de afstanden met de trein en auto zijn. Als de afstand een echt argument is, bijvoorbeeld met oproepdiensten, dan gaat de voorkeur uit naar iemand die in de plaats zelf woont, en binnen 10 of 15 minuten na het telefoontje al op het werkadres kan zijn. Bij de trein heb je immers ook nog voor- en natransport en wachttijden. Bij andere functies is de kans groot dat de afstand als fake argument gebruikt wordt om je af te wijzen, en is er in werkelijkheid een andere reden.

  reageer
 • michael

   

  Tja werken op het oude land omdat de bedrijven niet willen verhuizen en de files maar accepteren. Maar de lucht in Amsterdam is toch minder dan bv Almere,Lelystad of in de nop.

  reageer
 • Drontense

   

  Het zou helpen als werkgevers elders Flevoland niet meer zien als Verweggistan. Wie bijvoorbeeld vanuit Dronten naar Kampen of Zwolle (slechts 18 treinminuten) solliciteert wordt afgewezen met als reden de afstand. Ze denken daar echt dat we in de rimboe wonen en afgesneden zijn van de rest van de wereld. Helaas geldt dit wel voor de Noordoostpolder, dat in het weekend niet te bereiken is met het OV.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Niet alleen in Flevoland, maar heel Nederland als jongere wordt je een plaats in het banen theater ontzegt omreden de ouderen door moeten tot hun 67e wordt zelfs 70. Het beleid van de overheid doet denken aan vroegere donkere perioden in onze samenleving, en het wordt nog erger dank zij domme beslissingen van onze overheid met verstrekkende gevolgen. Alleen als je politicus of wethouder word/bent kan je een zekere stabiele toekomst tegemoet zien, zelfs als je van dat politieke theater moet verdwijnen.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Achgut, wonen de kindertjes van onze zelfbenoemde hoeksteen tegenwoordig in Kaatsheuvel? En hoeveel spijtoptanten keren er niet dagelijks terug naar Nederland omdat die buitenlandse idylle in praktijk toch een beetje tegenviel? (of gewoon vanwege werk/studie....)

  reageer
 • Sjaak de

   

  Mijn twee enige kids zijn ook al weg zij hebben hier een universitaire opleiding genoten maar geen of te weinig toekomstperspectief, twee dochters van mijn broer studeren inmiddels in Amerika en een in Z-Korea, twee keren zeker weten niet meer terug, Tja, er is geen enkele stabiliteit meer in dit land, een naïeve laffe overheid welke je niet kan vertrouwen, het benauwde mijn kinderen hier, te veel pressie en te grote lasten en regelgeving. Als je al werk hebt ben je nog te afhankelijk van subsidies om te kunnen overleven omdat de overheid niet de burgers steunt maar het bedrijfsleven met het gevolg dat alles veel te duur is.

  reageer
 • Jasper

   

  Als je eerlijk bent dan heeft alleen Almere, en dan vooral die nieuwe en nog te bouwen delen nog een goede uitgangspositie: niet te ver van Amsterdam/ Schiphol en Utrecht waar het werk en het vertier zit en landschappelijk en architectonisch aantrekkelijk en bovendien qua huizenprijs zeer concurrerend door de relatief lage grondprijzen, nieuw OV en bredere A6,A1 en A9 doen de rest !

  reageer
 • ron

   

  Ik, mijn vrouw en al mijn kinderen en aanhang hebben hier in Almere of binnen een straal van 5 km erbuiten (en ook na elders) prima betaald werk. maar ja ze hebben dan ook allen op hun eigen niveau gestudeerd MBO HBO en weigeren om werk te weigeren.

  reageer
 • Barbara

   

  Het is voor veel dertigers, veertigers etc een behoorlijke belasting dat hun prachtige woonplek, nota bene centraal in Nederland gelegen, te ver van werkplaats afligt. Het je dagelijks uren in het verkeer ophouden voor heen en terug doet je op gegeven moment de das om. Dat was voor mijn kinderen de reden de oceaan over te steken..

  reageer
 • Jacob

   

  Sterker nog, afgelopen jaar keerden 395 Nederlanders per dag hun vaderland de rug toe omdat zij het hier om een aantal redenen onleefbaar vonden, omdat o.a. je eigen kinderen uit veiligheidsoverwegingen in je eigen land onder begeleiding langs een azc moeten fietsen. Het is omdat ik hier zodanige verplichtingen heb die zulks mij tot nu toe nog verhinderen, anders had ik mij onder hen bevonden. Zorgelijk, Nederland raakt op deze wijze haar hoeksteen kwijt.

  reageer
 • Andy P

   

  Ik ben bang dat je gelijk hebt. Er is in dat opzicht niets veranderd vergeleken met 25 jaar terug. Ik heb nog nooit in Flevoland langdurig goed betaald werk kunnen vinden en dit zelfde geldt nu voor mijn zoon. Ik zie het als een gemiste kans voor deze provincie die letterlijk en figuurlijk als een blank canvas had kunnen starten.

  reageer
 • Piet

   

  En hetzelfde vind je in Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland. Zodra mensen gaan studeren verhuizen ze naar een grote studentenstad. De meesten komen niet meer terug als ze afgestudeerd zijn. Flevoland begint dus echt een steeds normalere provincie te worden.

  reageer
 • Tjaa

   

  De reden dat wij(jong volk) tot 30 vertrekken is, dat we een toekomst willen opbouwen gezin, stabiel werk, goede scholen. Niet echt te realiseren in Flevoland

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert