CBS: Agrarische sector doet het relatief goed in de provincie

FLEVOLAND
Het aantal landbouwbedrijven in Flevoland daalt minder snel dan in de rest van Nederland. De afgelopen 30 jaar is de helft van de Nederlandse boeren ermee gestopt. In Flevoland ligt dat percentage op 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Flevolandse boerderijen zijn bovendien groter en hebben een hogere opbrengst dan in de rest van Nederland.

Volgens het CBS is Flevoland voor de Nederlandse akkerbouw nog even belangrijk als 30 jaar geleden, toen Flevoland officieel een provincie werd. Zo'n 12 procent van de Nederlandse akkerbouw is in de provincie te vinden en van het areaal pootaardappelen is dat zelfs 21 procent. Een gemiddeld akkerbouwbedrijf in Flevoland omvat 50 hectare, in de rest van het land is dat 39 hectare.

De hoeveelheid grasland is in Flevoland met 3 procent toegenomen, terwijl in de rest van Nederland sprake was van een afname met 15 procent. Ook het belang van de melkveehouderij is groter geworden. Het aantal melkkoeien is de afgelopen 30 jaar met 6 procent toegenomen terwijl landelijk de hoeveelheid koeien met 30 procent afnam.

reacties (6)

 • Serge

   

  Ja nou snap ik het niet meer 😤

  reageer
 • klaas

   

  Zelf boer ? Of een azijn zeikende burger die denkt alles te weten

  reageer
 • boer

   

  Zucht... zorg eerst eens dat je de feiten kent.. Weer een reactie die niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken.

  reageer
 • Serge

   

  Nee Klaas, ik heb het over de subsidies die boeren krijgen om de marktwerking enorm in de weg te zitten. Hetzelfde soort subsidies die de visser van Urk krijgen. Die subsidies.

  reageer
 • klaas

   

  Je bedoeld die subdidies Om er voor te zorgen dat de prijzen voor voedsel niet te hoog zijn ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Serge

   

  Zijn er ook cijfers bekend van subsidies? Zowel landelijk als regionaal?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert