CBS: Hoogopgeleide jongeren vertrekken naar grote stad

FLEVOLAND
Het zijn vooral hoogopgeleide jonge mensen die Flevoland verlaten om verder te studeren of een baan te zoeken in steden als Amsterdam. Het gaat dan vaak om de kinderen van mensen die hier in de jaren negentig zijn komen wonen. Dat zegt demograaf Jan Latten van het CBS. Uit CBS-onderzoek blijkt dat steeds meer twintigers Flevoland de rug toekeren. Ook komen minder dertigers in onze provincie wonen.

Zij hebben een voorkeur voor de voorzieningen van de grote stad, onder meer op het gebied van uitgaan. Amsterdam groeit volgens het CBS met 1000 inwoners per maand, Flevoland nog maar met 2000 per jaar. Tien jaar geleden was dat nog andersom.

Een voordeel van minder twintigers en dertigers is volgens Latten, dat Flevoland een normalere bevolkingsopbouw krijgt. Het gevolg is dat er meer voorzieningen komen voor ouderen. In de begintijd van Flevoland waren er vooral veel basisscholen nodig.

Grafiek bevolkingsontwikkeling: (klik hier voor mobiele versie)
reacties (13)

 • schaapjes

   

  Van alle oud klasgenoten waar ik hier mee op het VWO heb gezeten weet ik er nog slechts 2 die terug zijn gekeerd naar de polder na hun studie. Exclusief mezelf. Het zegt genoeg. En als we over de flevopolder praten en wat we hier doen wordt er nooit iemand enthousiast. Teveel blijven hangen in agrarische zaken en aanverwante industrie, waaronder de totaal niet innovatieve windmolen industrie. Totaal uitgemolken concept dat enkel nog met schaalvergroting kon doorgroeien in opbrengst.

  reageer
 • Hannes

   

  Eindelijk reacties van ervaren deskundige taal.!!

  reageer
 • schaapjes

   

  Flauwekul Frits. Het gros van de werkzaamheden op en rond een vliegveld is laaggeschoold personeel. Het wordt een chartervliegveld en is in die zin niet te vergelijken met Eindhoven of Schiphol. Dus voorzieningen als hotels en restaurants zullen minimaal zijn en ook dat levert geen banen op universitair niveau op. Net als luchtverkeersleider wat ook een HBO startfunctie is . In de windmolenindustrie is het niet anders. In verhouding is het gros van de baantjes maximaal MBO niveau. Bouwen en onderhouden is totaal geen rakettechonologie. Sterker nog, ook hier zie ik weer veel arbeidsmigranten. Op kantoor van NOP agrowind werkt misschien een handvol HBO ers. We hebben de boot gemist door verkeerde keuzes. Geeft niet, maar geef eerlijk toe dat we gewoon een krimpregio blijven.

  reageer
 • Dnz.

   

  Ik geef al de nodige jaartjes les aan 6VWO en 5HAVO en eigenlijk allemaal willen ze hard rennend weg. Het gebrek aan voorzieningen in de algemene zin, het missen van identiteit en de moraal van met name de stedelingen in onze provincie leidt er toe dat veel van mijn leerlingen al vroeg weten: ik ben weg! Wel zie je uiteindelijk dat er een x percentage weer terugkomt, juist ook vanwege betaalbare huizen, ruimte en fam. In de buurt. Groot probleem blijft dat de werkgelegenheid voor hoger opgeleiden zeer moeilijk is.

  reageer
 • frits

   

  Nee hoor, geen gelijk. Wat zou "moderne technologie" dan wel moeten zijn, anders dan kretologie? "Moderne technologie" is geen bedrijfstak. Er zijn wel degelijk universitair geschoolden en HBO'ers actief bij onderzoek naar, productie van en reparatie van windmolens. Eén bedrijf uit de windmolenindustrie wil zich in Lelystad vestigen. En vliegvelden trekken al helemaal veel hooggeschoolde werkgelegenheid aan, variërend van luchtverkeersleiders tot hoteliers, en daarnaast ook allerlei niet-luchtvaartgebonden bedrijven die toch graag bij een luchthaven gevestigd zijn, zoals accountantskantoren. Kijk maar bij Eindhoven Airport, wat zich daar de laatste tien jaar gevestigd heeft aan en rond het Flight Forum. En aan het aanpassen van bestemmingsplannen tbv windmolens en vliegvelden werken ook heel wat hooggeschoolden bij gemeente en provincie. En aan het ontwerp van uitvoeringsplannen bij projectontwikkelaars.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • schaapjes

   

  De cijfers geven mij anders gelijk. Ik heb nog geen universitair geschoolde bij de windmolens gezien hier.

  reageer
 • frits

   

  Wat een kul. Juist rond vliegvelden zit veel hoogwaardige en hooggeschoolde werkgelegenheid. Idem voor bedrijvigheid in de schone energie. Goed dat Flevoland daarop inzet.

  reageer
 • Hannes

   

  En met de nieuwe technologie en economie hebben we de Floriade ook niet meer nodig.

  reageer
 • ing de vries

   

  Politiek vol met boeren, die creëren liever banen voor arbeidsmigranten.

  reageer
 • HM

   

  Helemaal mee eens. laat het vliegveld van Lelystad een soort Silicon Valley status krijgen voor high tech lucht en ruimtevaart bedrijven. Dat zou de economie een enorme boost kunnen geven. En dan komen die low-tech banen er vanzelf bij.

  reageer
 • simpel

   

  Cijfers geven een bevestiging van het overwegend conservatieve beleid van provincie en gemeentes. In plaats van te investeren in kennis economie investeren provincie en verschillende gemeentes liever in een krimpende landbouw. Een 'high tech' onderneming als het luchtvaartlaboratorium wordt in haar groeiaspiraties tegengewerkt door confessionele partijen die zich voor het karretje van de LTO hebben laten spannen.

  reageer
 • schaapjes

   

  Vreemd he als je economie draait op windmolens en een vliegveld creëer je alleen maar baantjes op laag niveau. Beter investeren in moderne technologie.

  reageer
 • HM

   

  Een meer normale bevolkingsopbouw? Flevoland heeft juist grote behoefte aan hoog opgeleide jongere mensen om een meer normale bevolkingsopbouw te krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert