2015: Vijf mensen in provincie door geweld gedood

FLEVOLAND
Vijf mensen zijn het afgelopen jaar in Flevoland door geweld om het leven gekomen. Dat aantal is gelijk aan 2014, maar ligt hoger dan de jaren ervoor.

In december werden in één week drie mensen vermoord. Dat begon op zondag 13 december toen moeder en dochter, Fleur en Manon dood werden gevonden in een woning in Lelystad. Twee dagen later werd een medewerker van Eneco om 7 uur 's ochtends voor zijn huis geliquideerd.

In de twee andere gevallen ging het om brandstichting en mishandeling met dood tot gevolg. Daarnaast zijn er ook nog twee Flevolanders vermoord buiten de provincie.

Hier een chronologisch overzicht:
Brand Paulus Potterstraat Almere - 7 januari
Een felle brand in een rijtjeshuis maakt het einde aan het leven van een 52-jarige vrouw. Het blijkt de moeder van de man die brand heeft gesticht. In het huis waren ook de stiefvader en twee kinderen van de dader aanwezig, zij raken gewond. De man wordt veroordeeld tot 16 jaar cel. Hij gaat niet tegen zijn straf in hoger beroep, ook al weet hij zich niet te herinneren hoe de brand is ontstaan.

Mishandeling in woning Lelystad - 11 oktober
Een 44-jarige man wordt in zijn woning aan de Baai in Lelystad zwaar mishandeld. Agenten vinden hem, maar ondanks de ingeschakelde traumahelikopter overlijdt de man die avond in het ziekenhuis. In het huis is ook een 48-jarige Lelystedeling aanwezig, hij wordt aangehouden.

Dubbele moord Fleur en Manon - 13 december
Op zondagavond vinden agenten in een woning aan de Kinselmeerstraat de lichamen van Fleur van der Mark (15) en Manon Pieters (41). Na twee dagen kunnen moeder en dochter worden geïdentificeerd. De 37-jarige Alex L. wordt aangehouden op verdenking van moord of doodslag en het verborgen houden van de lichamen. Het gaat om de stiefvader van het gezin. Nabestaanden organiseren een indrukwekkende stille tocht van de school tot het huis van de slachtoffers.

Liquidatie Literatuurwijk Almere
- 15 december
Om 7 uur 's ochtends wordt een medewerker van Eneco voor zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat neergeschoten. De daders vluchten in een BMW. Nog geen kwartier later wordt het voertuig brandend teruggevonden in Almere Poort. Het slachtoffer bezwijkt een dag later aan zijn verwondingen. In Opsporing verzocht wordt twee keer aandacht besteed aan de zaak. Dat levert tips op, maar de politie heeft nog geen verdachte aangehouden.

Moorden buiten Flevoland
Liquidatie langs A12 - 21 september
De auto van de 37-jarige Aziz Anzi wordt op zaterdagavond doorzeefd met kogels op een parkeerplaats langs de A12 bij De Meern. Hij overleeft het niet. Er waren veel mensen getuige van de schietpartij, ook het Urker koor Soli Deo Gloria stopte toevallig op dat moment op de parkeerplaats. Leden van het koor hebben alleen schoten gehoord en raakten niet gewond.

No Surrender-leider vermoord in vakantiehuisje - 15 oktober
Almeerder Brian Dalfour wordt samen met een andere man dood gevonden in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Hij is leider van motorclub No Surrender. De politie gaat uit van een misdrijf en er zijn twee mannen opgepakt op verdenking van dubbele moord. Dalfour wordt een week later begraven in Almere Haven. Familie, maar ook binnen- en buitenlandse leden van de motorclub bewijzen hem zijn laatste eer.
reacties (6)

 • lelystad

   

  Van december tot september! Waar haal je dat vandaan?

  reageer
 • Sjaak de

   

  Krijg altijd zo een raar gevoel met deze cijfers, omdat deze vaak een gelijk blijvend beeld opleveren of daarbij elkaar dicht naderen, alsof het een logica betreft.

  reageer
 • Ron

   

  Welke zaak dan mm

  reageer
 • Chrono

   

  Dit lijkt me niet chronologisch? Van december naar september...

  reageer
 • mm

   

  Volgens mijn mis ik er een paar.....vergeten weer de andere kant van de brug

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ik

   

  Dat geeft wel te denken ........ toen het hier nog zuiderzee was waren het er slechts 0 !!! Zinvol onderzoek !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert