Verbeek: 'Urk doet te weinig voor vluchtelingen'

FLEVOLAND
De gemeente Urk doet te weinig voor de opvang van asielzoekers. Dat zegt de commissaris van de koning Leen Verbeek. Urk huisvest jaarlijks zo'n 40 tot 50 statushouders maar het dorp heeft geen asielzoekerscentrum of noodopvang.

Verbeek zei maandag in zijn nieuwjaarsspeech dat Flevoland open staat voor de opvang van vluchtelingen. Vijf van de zes gemeenten leveren volgens hem substantiële opvang. Voor de camera van Omroep Flevoland wilde hij het niet herhalen, maar buiten de camera om laat hij tot twee maal toe weten dat Urk volgens hem te weinig doet.

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk wil niet op het verwijt van de commissaris van de koning ingaan. Wel liet Van Maaren maandagavond in zijn eigen nieuwjaarsspeech weten dat Urk bereid is om een kleinschalige opvang voor asielzoekers te realiseren. Hij heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers het aanbod gedaan 50 asielzoekers op te vangen.

reacties (53)

 • Barbara

   

  Dat zijn geen vrienden van elkaar dat zijn mensen die te samen tegen de verdrukking in een niet meer bruikbaar systeem (illusie) gaande proberen te houden omdat de weg van introspectie, de ander kant van een schitterende medaille, er schijnbaar te zwart voor hen uit ziet. Jammer wat het licht schijnt dankzij het zwart. Als de dat door krijgt pas je niet meer in systemen die je alleen geld, grote huizen, dure auto's borrel en partijen brengen. Dan ga je je eigen wezen achterna.Dat moet je willen....

  reageer
 • Klaas de Vries

   

  Al jaren stem ik op de Cristen Unie . Ben erg voor de vluchtelingen. Deze commissaris heeft gelijk. Ik begrijp niet waarom de landelijke CU wel iets doet en ze op Urk naar zogenaamde Urker jantje luisteren.

  reageer
 • Jaap

   

  Als je genoeg vrienden in Den Haag hebt dan krijg je vanzelf mooie baantjes toegeschoven ongeacht of je er wel geschikt voor bent.

  reageer
 • Klaas

   

  Erg gemakkelijk de opmerking van Leen Verbeek. Een opmerking maken zonder zich te verdiepen wat Urk als gemeente en inwoners als vrijwilligers allemaal nog meer doen. Daarnaast is het grondgebied van Urk ook niet zo groot dat er grootschalige opvang van asielzoekers mogelijk is in tegenstelling van NOP waar veel meer ruimte is. Als er kleinschalige opvang mogelijk zou zijn wat het COA niet wil dan ben ik er van overtuigd dat ook Urk wel wil meewerken.

  reageer
 • Wendy

   

  Leen Verbeek toont helaas regelmatig dat hij het ambt dat hij bekleedt onwaardig is. Het is mij een raadsel hoe deze man ooit op deze positie terecht is gekomen. Ik verwacht meer wijsheid en introspectie bij iemand die een dergelijke functie heeft.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • h leegwater

   

  Die man moet niet zo zeuren,We zijn niks verplicht op Urk om deze lui te huisvesten.En aangezien alle probelmen nu weer in Keulen zou ik als Urk zo ie zo pas op de plaats maken wie er naar dorp komt.Door dit soort lui die iedereen maar binnen wil halen is geen draagvlak meer en anders plaatst hij ze maar in zijn eigen gemeente.En als de bevolking van Urk nee zegt dan is het gewoon nee mijnheer.

  reageer
 • Bart

   

  Kom eens onder die steen vandaan Freek, we hebben bijna 3 jaar een Koning.

  reageer
 • Nog nooit geweest ook dit christelijk groene links. Levert je vluchtelingen en windmolens op en kost je quota.

  reageer
 • Co

   

  Stomverbaasd over de uitspraak van dhr Verbeek Dagelijks gaan er Urkers naar AZC Bezoeken moslims en Christenen Maandelijks en elke week word er Taal les, vrouwen morgens georganiseerd Wekelijks worden er asielzoekers opgehaald om even uit de sleur te Komen , enz enz Doet zeer om dan te lezen dat de vele Urker vrijwilligers niet worden Gerekend

  reageer
 • Maarten

   

  Deze CDK toont aan van toeten nog blazen te weten. Urk geeft het hele jaar door verreweg het meeste geld aan goede doelen. Urk haalt op 1e kerstdag in 1 uur 100.000 euro op voor minder bedeelden. De Urker kerken haalden op 31 december om en nabij de 500.000 euro op. Vanuit de kerken worden weer vele goede doelen gesteund. Urk heeft de minste werklozen en betalen dus de meeste belasting. Urk heeft de minste mensen in de bijstand en gebruikt dus het minste geld voor uitkeringen. Als de Nederlanders dit allemaal gingen doen zouden we heel wat geld kunnen gebruiken voor het opvangen van vluchtelingen.

  reageer
 • Freek

   

  Meteen ontslaan deze commissaris van de Koningin.

  reageer
 • paul

   

  Volgens mij doet urk genoeg, 2 weken geleden in een uur tijd honderd duizend euro opbrengen, ik vind dat emmoord daar een voorbeeld aan moet nemen, en het is ook veel slimmer om die mensen in eigen land te houden en daar projecten op te richten

  reageer
 • Gerrit

   

  Laat de CU zijn verantwoording nemen. Landelijk is het de enigste partij die voor vluchtelingen is. Plaatselijk heeft de CU weinig te zeggen omdat ze zich door de SGP en Jan Koffeman de les laten leren. Als de CU plaatselijk niet snel veranderd is het niet meer geloofwaardig.

  reageer
 • Jacob

   

  Leen Verbeek is dezelfde Leen Verbeek die destijds de toon van vragen van de PVV met het geweld tegen grensrechter van Buitenboys vergeleek en de PVV deed overwegen aangifte wegens smaad te gaan doen. Hetgeen Leen Verbeek nu over de Urkers zegt ligt daar heel dicht tegen aan. Leen Verbeek blijft daarmee op het niveau van de linkse sociale werker die hij ooit was en qua inborst volkomen ontoereikend voor de functie welke hij nu bekleed.

  reageer
 • rai

   

  Beetje trieste man die verbeek met zijn Balkenende salaris, om dit te roepen, en niet eens het fatsoen te hebben om zijn woorden te onderbouwen voor de camera's. Urk is de jongste gemeente van Nederland met heel veel jongeren, wie ook graag in een huurhuis willen. Dus we hebben een beperkt aantal huizen beschikbaar zowel voor eigen inwoners als vluchtelingen. Dat is al een reden om maar een beperkt aantal vluchtelingen op te nemen op Urk. En wat meneer verbeek niet weet dat alle vluchtelingen wie in Nederland komen betaald word door alle belasting betalers. Dus iedereen draagt een steentje bij.

  reageer
 • Flevoburger

   

  De inwoners van Flevoland hebben geen enkele invloed gehad bij de benoeming van Dhr Verbeek. Als inwoner van Flevoland distantieer ik mij van de uitspraken die hij namens de provincie in de media doet. Geachte heer Verbeek ik verzoek u als inwoner van de provincie Flevoland voortaan niet meer te spreken als vertegenwoordiger van mijn denkgoed. Met uw uitspraken betreffende de problematiek vluchtelingen blokkeert en frustreert u naar mijn mening de maatschappelijk dialoog om tot een goede maatschappelijk gedragen oplossing te komen.

  reageer
 • Tsja

   

  Neem die lui zelf maar in huis meneer Verbeek. Hou vol Urk geef niet toe.

  reageer
 • Jaap

   

  Wat interesseert mij dat nou

  reageer
 • kees d.

   

  Wij hebben in Dronten wel het grootste AZC van de provincie.

  reageer
 • kees d.

   

  En ze discrimineren niet op Urk!

  reageer
 • Dirk

   

  Urk heeft gelijk. Niet alles hoeft naar die vluchtelingen. Goed zo Urk.

  reageer
 • Bas

   

  Diegenen die voor vluchtelingen zijn neem alstublieft deze mensen zelf in huis en loop niet zo te mekkeren hier. Zelf zijn jullie het er mee eens dat Urk vluchtelingen moeten opnemen, maar hebben wel een grote mond en nemen zelf geen vluchtelingen op. Of wel?

  reageer
 • Jaap

   

  Het college van Urk is keihard en denken alleen aan hun eigen portemonnee. Waar is sociale Jan Koffeman nu? Alleen wij als CU hebben oog voor vluchtelingen. Ik schaam me dat mijn partij nog langer in dit college blijft.

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Hoeveel bewijs hebben we nog nodig voor de noodzaak van een democratisch gekozen commissaris van de Koning, dan wel de afschaffing van de volstrekt overbodige bestuurslaag Provincie ? Toegift voor de twijfelaars ; reken eens uit hoeveel vluchtelingen er met de vrijkomende financiële middelen opgevangen zouden kunnen worden.

  reageer
 • Douwe

   

  Hoeveel geef jij per jaar uit aan barmhartigheid ? Urk staat al jaren met stip op nummer 1 als het gaat om giften en hulp aan goede doelen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, dat schiet de Urkers in het verkeerde keelgat zo te zien.

  reageer
 • Frenky

   

  Urk doet meer dan genoeg. Vorig week nog bijna 100.000 euro opgehaald in een uur tijd.

  reageer
 • jo jo

   

  Urk recht z'n rug tenminste. Helpen? Prima, daar waar ze vandaan komen, niet hier.

  reageer
 • Wat een onzin weer! Het AZC in Luttelgeest draait op vrijwilligers uit Urk, daarbij nog het (rijkelijk) steunen van diverse instanties die zich inzetten voor vluchtelingen (hier of in de noodgebieden). Laatst werd er met 1 collecte 1 ton opgehaald voor noodhulp. Op Urk zijn zelfs vluchtelingen die bij iemand thuis ingetrokken zijn. Laat meneer eerst voorwerk doen voordat hij iets schreeuwt. En die mensen die zeggen dat Urk niet barmhartig genoeg is moeten eerst bij zichzelf beginnen, als iedereen net zoveel barmhartigheid toonde als de gemiddelde Urker, dan was er geen hulpverleningstekort geweest, aan welke groep van hulpbehoevenden dan ook.

  reageer
 • Bart

   

  Dat hoor je urkers altijd gauw zeggen als ze het niet eens zijn met een uitspraak.

  reageer
 • Henk K

   

  Hoezo doen we te weinig? Ik vind dat we al teveel doen voor deze geluks zoekers.

  reageer
 • gozer

   

  Enge man die leen verbeek, heeft het lef niet om op camera iets te zeggen. Wist u trouwens dat asielzoekers niet naar Urk willen komen omdat hier geen bioscoop is? en het coa wil alleen hele grote opvangcentra want anders kunnen ze hier niet aan verdienen 500+ asielzoekers is voor hun pas interessant daarom zetten ze altijd hoog in zodat ze af kunnen dingen.

  reageer
 • Frenky

   

  Je zegt zomaar wat Jan .Kan dit nergens terug vinden.Kortom de Heer Verbeek heeft gelijk.

  reageer
 • Barbara

   

  De heer Verbeek is aangesteld als Commissaris van de Koning, daar heeft zijn vrouw Maxima omdat zij aangesproken kan worden als Koningin niets mee te maken.

  reageer
 • Jacob

   

  Inplaats van zijn landgenoten op Urk een schuldgevoel aan te praten moet Leen Verbeek zich eens kritisch uitlaten over de rijke golfstaten die hun deuren voor hun buren potdicht houden. En als Leen Verbeek een echte vent is moet hij zijn koffer pakken en afreizen naar die betreffende landen om zijn boodschap persoonlijk terplekke af te leveren.

  reageer
 • Wat kost de nieuwjaarsborrel van Leen Verbeek? 4maanden terug een feest gegeven van een vermogen. Had hij beter een opvangcentrum voor kunnen bouwen in de polder, ruimte zat. Geldverslindende en onzinnige functie met dito uitspraken

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Wat wil deze beste man nu zeggen? Plaats moslims op Urk? Lijkt mij me niet de beste combinatie.

  reageer
 • KC

   

  En Urk zegt dat zij christelijk en barmhartig zijn?

  reageer
 • Beveliger

   

  Verbeek zeurt maar wat.

  reageer
 • CoraVis

   

  De heer Verbeel stelt terecht dit onvoldongen feit. Hr Verbeek is commissaris van onze koning WiIlem Alexander en zijn vrouw hare majesteit Maxima. De problematiek die hij aantoont zal moeten leiden tot het nemen van beslissingen welke de ontstane problematiek kvan controleren. De vluchtelingen problematiek is een maatschappelijk probleem van ons samen. Samen kunnen we meer en zullen we de verbinding moeten leggen tussen maatschappij en de gemeenteraad van Urk.

  reageer
 • Gerrit urk

   

  Laat verbeek ze zelf lekker houden wij doen genoeg voor ze... tenminste meer als verbeek

  reageer
 • jan

   

  Nieuwjaarstoespraak: "1 van de 6 gemeenten levert een substantiële bijdrage in de opvang van pleegkinderen." =Urk Nieuwjaarstoespraak: "Urk voldoet aan haar verplichtingen voor de huisvesting van statushouders." Nieuwjaarstoespraak: "Ik ben er trots op dat we in Flevoland een gemeente hebben waar per inwoner landelijk gezien het meest wordt gedoneerd aan goede doelen." Ah, deze drie feiten mis ik.......... graag niets meer zeggen over barmhartige samaritanen: Urk heeft die genoeg !!

  reageer
 • Jan

   

  Gaat gezellig worden als ze er wel komen, 2 extremen tegenover elkaar

  reageer
 • Wolverine

   

  Geef ze geen ongelijk

  reageer
 • Erik

   

  Geen opvang en ook geen problemen dus. Houwen zo

  reageer
 • Luc

   

  Urk houd de vluchtelingen in hun thuisland, door zoals projecten als in Etiophie op te starten, zodat ze daar hun brood kunnen verdienen en Verbeek zegt dat Urk meer moet doen? Erg kortzichtig!

  reageer
 • Ron

   

  Dronten heeft in september een motie aangenomen om meer asielzoekers op te vangen. Maar is nooitten uitvoer gebracht. Hoor je niemand meer over.

  reageer
 • Freek

   

  Vluchtelingen hoeven wij op Urk ook niet dat wordt alleen maar een zooitje.

  reageer
 • Jacob

   

  Laat Leen Verbeek nu eens uiting geven aan zijn concrete plan, dat hij als vanzelfsprekend heeft, op welke wijze hij dit wereldprobleem in Flevoland wil gaan oplossen, welke hij resources hij daartoe nodig heeft en welke tijdsspanne daarmee gemoeid is. Dit lijkt mij beter dan op een daartoe ongepast moment allerlei ongenuanceerde kreten te slaken, waaruit ik moet opmaken dan Leen Verbeek er niet voor de Flevolanders is en zowel kennis als charisma ontbeert om wereldproblemen aan te pakken. Daar heeft de burger zich in Eindhoven in het verleden al eens op een democratische wijze over uitgesproken.

  reageer
 • TheLaw

   

  Als we zo'n centrum krijgen, krijgen we ook weer een nieuwe organisatie, zeg maar @WayPoint 2.0 om deze vluchtelingen kapot te knuffelen.

  reageer
 • lezer.

   

  Juist Urk zou beter moeten weten uit christelijk oogpunt. Want dat is toch wat Urk altijd uitdraagt. Ik denk aan het verhaal van de barmhartige Samaritaan.

  reageer
 • jo jo

   

  Nee Leen, je begrijpt het niet. Urk wil dit namelijk niet punt uit. Wat er ook maar geroepen mag worden..

  reageer
 • Sean

   

  Wat een verrassing....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert