Burgemeester bekritiseert regionale kranten

NOORDOOSTPOLDER
De regionale en lokale kranten zijn de waakhond van de gemeentelijke politiek, maar de waakhond blaft niet meer. Dat zei burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Van der Werff heeft vooral kritiek op de geschreven pers, zoals de Stentor, de Noordoostpolder en de Flevopost. De burgemeester ziet tot zijn spijt steeds meer human interest verhalen en reclames en steeds minder kritische, onafhankelijke verhalen over het gemeentebestuur. Ook mist hij vaak hoor en wederhoor in de verslaggeving.

Van der Werff vindt controle door regionale media juist nu hard nodig, omdat de gemeente veel meer taken heeft gekregen en veel meer invloed heeft op het leven van de inwoners.

'De Noordoostpolder'
Volgens de NDC mediagroep die krant 'De Noordoostpolder' uitgeeft, is het een bewuste keus om vooral human interest verhalen te schrijven. Volgens hoofdredacteur Froukje Nijholt is de wereld veranderd en willen mensen geen verslagen lezen van gemeenteraadsvergaderingen. Daarom focust de krant zich meer op de burger en wat gemeentelijke besluiten met inwoners van de gemeente doen.

Volgens de enige journalist die zich met nieuws bezighoudt voor de lokale krant De Noordoostpolder, is er ook geen tijd om alle gemeenteraadsstukken te lezen en de vergaderingen bij te wonen. Hij snapt de kritiek van de burgemeester op de lokale pers wel maar zegt er weinig aan te kunnen doen.

Flevopost
Volgens Egbert Voerman van de Flevopost heeft de burgemeester wel een punt. Wel zegt hij dat de journalisten van de krant hun best doen om de waakhond van de gemeentelijke politiek te zijn. Maar door de beperkte financiële middelen en de drukke agenda van freelancers, moeten er keuzes gemaakt worden. Er is daarom niet altijd de tijd om alle gemeenteraadsvergaderingen en commissies te volgen.

reacties (22)

 • Klaas

   

  De reactie van de burgemeester slaat nergens op. De media wordt regelmatig door de politiek slecht voorzien van informatie omdat ze de waarheid liever verzwijgen. En dan schoppen naar de media is gewoonweg onbeschoft. De politiek moet transparant en controleerbaar zijn en daar heeft de media een duidelijke rol in, maar als de politiek niet de juiste informatie verstrekt dan kan de media er ook niet veel mee.

  reageer
 • Dennis Op de Woerd

   

  Burgemeester mist column EMMELOORD - Burgemeester Auke van der Werff mist mijn column nu al in krant de Noordoostpolder. De burgemeester mist mijn kritische blik op gemeentelijke onderwerpen. Beste Auke na één jaar columns te hebben geschreven, kan ik melden dat de lezers en de bewoners van de Noordoostpolder daar nog niet rijp genoeg voor zijn. Al heeft u als burgemeester mij al eens eerder gezegd, dat het juist goed is wat reuring in een column. En daar ben ik het juist mee eens! Wat reuring zet de lezers aan het mee denken in de gemeente politiek. Jammer dat ik nu net columnist af ben bij krant de Noordoostpolder, anders had ik in mijn column eens dieper op deze zaak ingegaan ;)

  reageer
 • Sjaak de

   

  Reageer inhoudelijk en reageer anders niet, op deze manier laat je weten een puppy te zijn van dit graai regiem.

  reageer
 • Joep

   

  Alle artikelen in De Noordoostpolder over de gemeente zijn al jarenlang 1-op-1 geplaatste persberichten die dus op het gemeentehuis geschreven worden. Vd Werff moet als hij dat vindt zijn ambtenaren gewoon opdragen daarmee te stoppen.

  reageer
 • Pieter

   

  Goh, ben ik het toch eens een keer eens met deze burgemeester. De Noordoostpolder is verworden tot een tienderangs sufferd, die tegenwoordig direct bij het oud papier gaat. Misschien moet Omroep Flevoland eens om tafel met de regionale en lokale kranten om samen een front te gaan vormen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Teun

   

  Froukje Nijholt van NDC heeft gelijk,verslagen van raadsvergaderingen zit de burger niet op te wachten in de krant.Ik zit dan ook met smart te wachten op een onafhankelijk artikel in de krant,dat laat zien hoe burgers de genomen besluiten en verordeningen door de raad het afgelopen jaar hebben ervaren.met de komst van 2016 moeten gemeenten hun zaakjes van bv de WMO/Jeugdwet/Participatiewet op de rails hebben staan,voldoende stof om aan burgers te vragen hoe zij dit in het nieuwe jaar dit ervaren en beleven.dit zou zomaar interessant nieuws kunnen worden.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Tja typisch, wederom een praktijkvoorbeeld van verval bij echte belangrijkheid toekennen áán; Dáár waar de algehele kapitaal/rijkdom verdeling, gisteren ál, had moeten beginnen. Belangengroepen, maar óók steeds meer individuele ‘trek hebbers’ en consequenties daarvan mede onttrekking aan het algemeen belang, zouden decennia geleden al als leerstof aan het algemeen en maatschappelijk ‘denken’ móéten zijn toegevoegd. Niet achteraf pás denken over gevolgen, zeker niet dóór genoemden. Hoe he dus niet gaat, kúnnen wij ALLANG weten!

  reageer
 • Antje Ha

   

  Gebazel. Van begin tot eind.

  reageer
 • md500

   

  De Burgemeester Aucke van der Werff heeft gelijk, in Almere is helemaal geen krant meer Dichtbij maar ja dat is een gemeenteblad en daar kan je geen kritiek op hebben als grootste brood heer.

  reageer
 • KC

   

  Ik heb de Stentor, maar overweeg hem de deur uit te doen. Er wordt ook over Lelystad weinig of geen nieuws meer geschreven. Er wordt geen aandacht besteedt aan de politiek. Als er iets in staat dan is dat over rechtszaken omdat de rechtbank in Lelystad staat.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Subsidie verstrekken aan de media en vervolgens de vrijheid van meningsuiting inperken met andere woorden verplichte censuur verwachten van deze media. Kritiek op zowel de lokale overheden als ook de landelijke overheid is not done en wordt afgestraft door de subsidie weg te nemen en erger. Daarbij komt dat de overheid ongevoelig is voor kritiek en niet ontvankelijk is voor kritiek zelfs niet als door inhumane maatregelen hele bevolkings groepen geen medische zorg ontvangen honger leiden en in erbarmelijke omstandigheden verkeren etc. Onze zogenaamde parlementaire democratie heeft inmiddels al vele Nederlanders dood laten creperen en toch viert de Nederlander op 5 Mei zijn bevrijding, ongelooflijk.

  reageer
 • Pietje

   

  Als de journalistiek nu eens een percentage kreeg van het geld dat met sommige misstanden gemoeid is, dan zou ze misschien de middelen hebben om die misstanden ook te onderzoeken. Vooralsnog wordt er met kritische regionale journalistiek tegenwoordig maar bar weinig verdiend en van de lucht kan niemand leven.

  reageer
 • Kaassie

   

  Helemaal gelijk. Dus moet er gekeken worden waar het probleem zit, deze zit echt niet bij de gemeentes, maar puur op het feit dat er een tekort aan geld is: de consument wil nauwelijks iets betalen voor geprinte Media, alles via Internet, lekker goedkoop. De echte Journalisten zijn toch iets langer aan de studie dan een knip en plak-redacteur en verwachten een "normaal" salaris. Tel daarbij de kosten van drukken op en je krijgt een duur Medium waar steeds minder mensen geld voor willen uitgeven. dus..... zoals vaker: verbeter de wereld en begin bij u zelve . Ook gemeenten van Flevoland: subsidie voor lokale media intrekken, zal gemopper van dhr. vd Werff kunnen voorkomen

  reageer
 • kritiesj

   

  Blijkbaar doen van der Werff en zijn college niet wat ze moeten doen. Want als ze hun werk goed deden, hoeven ze zich niet af te vragen of er ook kritiek moet worden gegeven. Deze opmerking is duidelijk een brevet van onvermogen van deze burgemeester.

  reageer
 • karel

   

  Vragen die gesteld kunnen worden in het vragenuurtje door de raadsleden moeten deze raadsleden voor de raadsvergadering indienen bij burgemeester en college. Als het kritische vragen zijn krijgen de raadsleden te horen dat de vragen niet beantwoordt zullen worden en mocht een raadslid ze toch stellen dan staat de burgemeester discussie niet toe. Alleen uitermate zwakke bestuurders gedragen zich op deze manier.

  reageer
 • Snorretje

   

  Eens. De Stentor lees ik niet maar Flevopost en de Noordoostpolder zijn vooral knip en plak krantjes vol persberichten en leuke verhaaltjes. Maar heel zelden is er kritiek op de gemeente of wordt een beslissing bekritiseert. Echt onderzoek zie je al helemaal niet meer. Geldt ook voor Omroep Flevoland trouwens.

  reageer
 • Anneveld

   

  Critische reactiies mag en zijn meer dan waardevol. En daar zal ook de heer v.d. Werff aan moeten wennen, immers dit is de basis zoals wij in de Noordoostpolder met elkaar omgaan. Misschien even wennen voor dhr. Vd. Werff, maar wij zijn altijd positief en toch ook kritisch naar elkaar. Ik betreur de reactie van dhr. Vd. Werff.

  reageer
 • Barbara

   

  Burgemeester heeft helemaal gelijk met zijn opmerkingen. De mens van vandaag leest geen krantenverslagen meer, heeft het te druk met eendagsvliegjes gerommel op twitter en facebook

  reageer
 • Wie spreekt zich tegen?Wie de schoen aantrek ?

   

  Jammer ,als men een spiegel zou voorhouden dan slaat men een andere toon aan.Als men een kritische noot wil kraken in de raad dan is de burgemeester al te snel met het afkappen van de discussie . Laat dan ook de raadsleden in hun waarden in het nieuwe jaar ,daardoor kan de discussie volledig uit gekristalliseerd worden. Verschillende malen zagen we het afgelopen jaar tijdens de raadsvergadering de discussie verstommen door de inhoudelijke dominante sturing van de burgemeester.

  reageer
 • De pers als klankbord gebruiken. Alsof dat een objectief medium is tegenwoordig. Die schrijven alles zo gekleurd op, het is maar net welke sfeer er gemaakt moet worden. Ik heb liever een kritische burger als klankbord dan een journalist.

  reageer
 • Loepje

   

  Helaas heeft de burgemeester meer dan gelijk. Het niveau van de media is de laatste jaren gierend achteruit gehold. Verkeerde, oude foto's, verkeerde koppen, geslijm van politieke vriendjes, geen goede analyses, halve verhalen en oud nieuws opgedist als nieuws. Niet meer serieus te nemen.

  reageer
 • Simpel

   

  Van der Werff en zijn college hebben de Noordoostpolder eerst zowat financieel ten gronde gericht omdat ze wel eens een kritische noot schreven en nu nog een trap na geven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert