Burgemeester bekritiseert regionale kranten

NOORDOOSTPOLDER • Ma 4 januari 2016 | 22:58 • Maandag 4 januari 2016 | 22:58
De regionale en lokale kranten zijn de waakhond van de gemeentelijke politiek, maar de waakhond blaft niet meer. Dat zei burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Van der Werff heeft vooral kritiek op de geschreven pers, zoals de Stentor, de Noordoostpolder en de Flevopost. De burgemeester ziet tot zijn spijt steeds meer human interest verhalen en reclames en steeds minder kritische, onafhankelijke verhalen over het gemeentebestuur. Ook mist hij vaak hoor en wederhoor in de verslaggeving.

Van der Werff vindt controle door regionale media juist nu hard nodig, omdat de gemeente veel meer taken heeft gekregen en veel meer invloed heeft op het leven van de inwoners.

'De Noordoostpolder'
Volgens de NDC mediagroep die krant 'De Noordoostpolder' uitgeeft, is het een bewuste keus om vooral human interest verhalen te schrijven. Volgens hoofdredacteur Froukje Nijholt is de wereld veranderd en willen mensen geen verslagen lezen van gemeenteraadsvergaderingen. Daarom focust de krant zich meer op de burger en wat gemeentelijke besluiten met inwoners van de gemeente doen.

Volgens de enige journalist die zich met nieuws bezighoudt voor de lokale krant De Noordoostpolder, is er ook geen tijd om alle gemeenteraadsstukken te lezen en de vergaderingen bij te wonen. Hij snapt de kritiek van de burgemeester op de lokale pers wel maar zegt er weinig aan te kunnen doen.

Flevopost
Volgens Egbert Voerman van de Flevopost heeft de burgemeester wel een punt. Wel zegt hij dat de journalisten van de krant hun best doen om de waakhond van de gemeentelijke politiek te zijn. Maar door de beperkte financiële middelen en de drukke agenda van freelancers, moeten er keuzes gemaakt worden. Er is daarom niet altijd de tijd om alle gemeenteraadsvergaderingen en commissies te volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel