Urker politiek: CdK is kortzichtig en slecht geïnformeerd

URK
Politieke partijen op Urk zijn verontwaardigd over een opmerking van Commissaris van de Koning Leen Verbeek. Hij stelde maandag dat Urk te weinig doet voor de opvang van vluchtelingen.

Volgens Urker politici getuigen de opmerkingen van kortzichtigheid en is de CdK niet goed geïnformeerd. Zo gaat Leen Verbeek volgens hen volledig voorbij aan het feit dat tientallen Urkers dagelijks als vrijwilliger actief zijn in verschillende azc's in de regio. Zij zorgen daar onder meer voor kleding en geven Nederlandse les.

Volgens de partijen is er op Urk zelf geen ruimte voor een azc of noodopvang, maar staat het dorp wel open voor kleinschalige opvang, bij voorkeur van gezinnen of asielzoekers met een christelijke achtergrond.

Burgemeester Pieter van Maaren zei maandag tijdens zijn nieuwsjaarstoespraak dat hij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers het aanbod had gedaan 50 asielzoekers op te vangen.

Het COA kon dit aanbod van Urk nog niet onmiddellijk bevestigen. Wel zegt een woordvoerder elk aanbod van een gemeente serieus in overweging te nemen, ook wanneer het om kleinere aantallen gaat. Volgens haar is het genoemde aantal van 50 te laag voor de vestiging van een regulier asielzoekerscentrum.

Maar volgens het COA komt het ook geregeld voor dat er voor kleinere, meer specifieke groepen asielzoekers onderdak moet worden gevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld bij Hengelo, Deventer en Wijk aan Zee opvanglokaties waar enkele tientallen asielzoekers verblijven. Een aanbod als dat van Urk zou volgens de woordvoerder de komende tijd dan ook best van pas kunnen komen.

reacties (17)

 • A.p.

   

  20% van de sociale huurwoning op Urk wordt toegewezen aan statushouders. Landelijk is dat 4% Wij laten de feiten spreken

  reageer
 • Dus toch

   

  Eind vorig jaar stond hier het bericht dat gemeente Urk 12 miljoen euro aan leningen heeft uit staan bij de woningbouwvereniging. Dus daar ligt het niet aan.

 • Dus Toch

   

  Eind vorig jaar berichte Omroep Flevoland dat gemeente Urk 12 miljoen euro aan leningen heeft uit staan bij woningbouwvereniging Patrimonium. Dus daar ligt het dus niet aan...

 • John1967

   

  God is ook niet democratisch gekozen.

  reageer
 • kees d.

   

  Urkers zijn dat niet die provincie genoten met oogkleppen als het gaat om Urker politiek? Men kan best werkzaam heden verrichten in een AZC zolang het maar niet op Urk is. Alle gemeentes in de provincie doen aan op vang of nood opvang van vluchtelingen met uitzondering van Urk. Op Urk moet je eerst een status houder zijn voor je geholpen kan worden. Heel logisch want status houders geven veel minder last.

  reageer
 • koos

   

  Heeft Leen Verbeek deze uitspraken gedaan uit zijn functie als Cdk of als rijksheer?

  reageer
 • Barbara

   

  Ik zou als CvK nadat ik dit scala aan koude douches over me heen had gekregen een paar flinke potjes aan het janken zijn geslagen. Hopelijk werkt zoiets dan nog uit als een hergeboorte en kan dossier Nieuwjaarsspeech afgesloten worden...

  reageer
 • Flevoburger

   

  Die komt straks met een reactie ( als hij dat al doet) zo van, Ik ben verkeerd begrepen , heft het glas en doet een plas. Vervolgens blijft bij hem alles zoals het was

 • laat alle reacties zien
 • P. Daalemmer

   

  Is de geachte CdK al eens op Urk gesignaleerd? Weet hij wel waar het ligt?

  reageer
 • Frenky

   

  Ja die leen heeft zomaar wat geroepen zonder er iets van te weten. Urk is al goed bezig. En als ze bij voorkeur zeggen wil dit niet betekenen dat niet christenen niet welkom zijn.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Beste gemeente Urk ( zowel bestuurders als inwoners) trek je niets aan van de populistische praatjes van de ( overigens door geen enkele Flevolander democratisch gekozen ) heer Verbeek. De beste man staat overigens , als het er op komt blijkbaar niet voor zijn eigen uitspraken ( lees/ hoor zijn commentaar richting omroep Flevoland. Het wordt tijd dat wij als burgers afscheid nemen van functies als zijnde commissaris van de Koning. Dat geld kunnen we dan beter meteen richting het vluchtelingenprobleem besteden. Wat is, naast het plaatsen van deze politieke bom überhaupt eigenlijk de toegevoegde waarde van Dhr Verbeek voor de provincie / cq de bewoners van de provincie? Bewijst hij door deze hele toestand niet zelf dat hij op dit niveau niets te zoeken heeft?

  reageer
 • Raymond

   

  Zeer terecht commentaar. De Heer Verbeek veroorlooft zich steeds weer uitspraken die onterecht zijn. Waarschijnlijk tracht hij zijn baantje op te kloppen. Niemand heeft iets aan dit soort baantjesjagers. Een volkomen overbodige man op een volkomen overbodige positie.

 • Maarten

   

  Het zijn mensen die overal en nergens zich tuis voelen, overmorgen leven ze in Brussel dan in Praag dan in Londen en die zich overal zich tuis voelen. Maar wij Nederlanders zijn geketend aan onze grond zijn geketend aan ons vaderland, zijn gebonden aan elkander een staat een natie. Dat maakt Nederland sterk

  reageer
 • Lemar

   

  Wethouder woord heeft helemaal gelijk.

  reageer
 • "Bij voorkeur met een christelijke achtergrond"...... Hoe kun je voorwaarden stellen of wensen uiten als het gaat om mensen in nood!! Onbegrijpelijk.. Dit vind ik schijn-heiligheid: 'kijk ons goed doen (let wel: enkel voor mensen die zijn zoals wij)'. Dit getuigt niet van Gods liefde!

  reageer
 • jo jo

   

  Dus Leen, wat is daarop jouw antwoord?

  reageer
 • Christen

   

  Tuurlijk. Als het maar een christen is.

  reageer
 • Geert

   

  Inderdaad laat de commissaris van de Koningin zijn huiswerk maar eens goed doen en dan tot de conclusie komen in plaats van meteen wat te gaan roepen en te gaan schreeuwen moord en brand vluchtelingen et cetera et cetera.

  reageer
 • Jos '56

   

  We hebben al een paar jaar een koning :-))

 • lezer.

   

  Ja,liever geen moslims. Of katholieken of atheïsten etc. Alleen christenen die ook nog in Urk naar de kerk gaan. Dan hoor je erbij.

  reageer
 • Knielus

   

  Daar kan ik me wel in vinden. De dromen om strenge moslims tussen gewone Hollanders te proppen werkt totaal niet! Wie denk van wel spoort niet, dat zal ook nooit gaan werken. Zie de incidenten die er zijn met asielzoekers die op basis van hun geloof ,, eisen,, dat ze van alles en nog wat moeten\mogen. Iets wat nooit zal stroken met de Nederlandse waarden,christelijk of niet. Zie de zaak met de boerka's op de recreatieboerderij waar de beste man te kijk werd gezet omdat ie geen plek had om ze te laten bidden ?!

 • TjakkA.\/\/.

   

  Weer een schoolvoorbeeld van een politieke hotemetoot die maar iets roept zonder echt op de hoogte te zijn. Kijk eens hoeveel Urkers als vrijwilliger rondlopen in azc luttelgeest. Kijk ook eens hoeveel er financieel wordt bijgedragen aan arme mensen.

  reageer
 • Barbara

   

  Helemaal eens met de wethouder. Het lijkt erop dat de CvK met zijn Nieuwjaarspraat, bij wie of waarvoor, een goede beurt dacht te kunnen maken. Dit keer mocht naar mijn idee zeer ten onrechte het goedwillende Urk als projectiebeeld dienen om het een en ander te kunnen verdoezelen. Ongepaste houding voor een Commissaris van de Koning.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert