34 edelherten afgeschoten in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
In de Oostvaardersplassen zijn vorige maand 34 edelherten afgeschoten. Volgens Staatsbosbeheer gebeurde dat in het kader van het vroeg reactief beheer. Dit houdt in dat verzwakte dieren die de winter waarschijnlijk niet zullen overleven worden afgeschoten om te voorkomen dat ze onnodig lijden voor zij dood gaan.

Staatsbosbeheer beoordeelt hiervoor het individuele welzijn van de dieren. Gekeken wordt onder meer naar het vetpercentage en eventueel afwijkend gedrag. Verzwakte dieren zonderen zich namelijk af.

Andere factoren die meespelen bij het besluit om dieren af te schieten zijn de beschikbaarheid van beschutting, de hoeveelheid voedsel in het gebied, de temperatuur, de hoeveelheid neerslag en de wind.

reacties (27)

 • Peter

   

  Vanavond lekker biefstukje op mijn bord.

  reageer
 • henkb

   

  Zou op zich geweldig zijn, zo kan er een.goede migratie naar achterland kunnen komen, echter de vorige staatssecretaris heefr dit tegengehouden. Staatsbosbeheer is er klaar voor, de voorbereidingen waren toen al getroffen.

  reageer
 • henkb

   

  Hiermee niet mee eens best B. Veluwe zeer arme grond, vandaar de vele likstenen met minaralen en zout. Wel voedselrijk gebied is de Meiweg welke grenst aan Duitsland.

  reageer
 • urker

   

  Af geschoten zonde het is nog geen eens winter

  reageer
 • henkb

   

  Hallo b, Helemaal met je eens, ben ook tegen (plezier)jacht zoals bv. op de Veluwe gedaan wordt, daar ruim 4000 wild geschoten, s braadwild. Wel voorstander van vroegtijdig reactief beheer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Maak de doorgang maar naar de veluwe Dan zie je ze niet meer terug in de ovp Want daar is voedsel genoeg...

  reageer
 • Jaja zwakke dieren,dat net voor de Feestdagen.....

  reageer
 • henkb

   

  Beste Help, Op eerste plaats is het handig om verschil te weten dus een rendier of een edelhert (roodwild), daarnaast adviseer ik je om er niet alleen langs te rijden ( wat vele juist doen om te genieten van de ovp) maar ook eens je te laten informeren in het Buitencentrum bij Lelystad.

  reageer
 • Help

   

  Help. Wij hebben honger! Doe er wat aan. Ik werk in Almere buiten en kom dagelijks langs dit gebied. Vanmiddag werd er een rendier van dichtbij gefotografeerd op het pad vlakbij de weg. Waarom staat dat beest daar, omdat het op zoek is naar voedsel!!! Gelukkig vriest het niet echt en ligt er geen sneeuw. Anders is het het veel erger. Wat een zinloos natuurgebied daar of help deze arme dieren de winter door door ze bij te voeren. Nee, je kunt ze beter afschieten toch Staatsbosbeheer.11 Bah! Een dierenvriend

  reageer
 • Dit is het

   

  Dit is wat natuurbeschermers willen! Je kan ook de natuur,zijn gang laten gaan

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  In de afgelopen bijzonder zachte winter (2014-2015) moesten uiteindelijk 1290 dieren worden afgeschoten. Het merendeel van het afschot vond pas plaats in maart en april. Ook deze"winter"duurt nog lang. Pas in april zal de voedselsituatie verbeteren. Overigens: komende woensdag 13 januari: Debatcafé: (openbare) discussie over de grote grazers Oostvaardersplassen in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. Stadhuisplein. aanvang 20.00 uur.

  reageer
 • Ank

   

  Wat weten we het allemaal weer goed. Wat er ook gedaan word, er is altijd commentaar. Wat fijn dat we er allemaal verstand van hebben.

  reageer
 • rica Hennekes

   

  Veel reacties hierboven gaan over jacht en vleesverkoop, maar het ligt toch even anders. In de OVP worden verzwakte herten geschoten en de meeste (vermagerde) kadavers laten ze liggen voor aaseters of liggen te verrotten. Het dilemma is; indien de aantallen dieren teruggebracht worden op een voor het gebied verantwoord aantal, moeten er jaarlijks 300 geschoten worden, waarvan de meeste dieren voor consumptie gebruikt kunnen worden. Nu worden er jaarlijks +/- 1000 dieren geschoten, nadat ze bijna verhongerd zijn en laat men de kadavers liggen of ze worden afgevoerd via de Rendac. Van de laatste optie is het gevolg dat het landschap kaalgevreten blijft er geen struik of boom meer wil groeien en daardoor de vogelrijkdom verdwijnt.

  reageer
 • Bergerac

   

  Volgens mij is 34 helemaal niet veel. Houd dat ook in dat de rest van de grote grazers genoeg te eten hebben? Want dat betwijfel ik.

  reageer
 • Flevoburger

   

  en vanavond allemaal aan de kiloknaller uit de supermarkt.........

  reageer
 • Jojanneke

   

  Goed plan om dat voor de kerst te doen, vandaar dat de hertenbiefstuk in de aanbieding was!! Zo krijgt Staatsbosbeheer wat meer geld binnen nu de subsidie zo verminderd is.

  reageer
 • Tonny

   

  34 stuks is inderdaad niet veel ,maar daarvoor is het ook een zeer milde winter. Nu nog hopen dat de cijfers van de najaartelling ook een keertje openbaar worden zodat we de gevolgen van de vorige zachte winter kunnen zien.

  reageer
 • jkeez

   

  Ok we laten ze in jou tuin los 😅

  reageer
 • Vooroordeel

   

  Staatsbosbeheer is uitvoerende organisatie van de politiek en dus lekker kort door de bocht beschuldiging. Ze houden zich keurig aan de regels. Daarbij wordt vlees niet verkocht, want voldoet niet aan wettelijke normen (certificering, inentingen etc.) die gelden voor consumptie vlees. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die bij Staatsbosbeheer vlees gekocht heeft dus. Goede voornemen voor 2016 misschien eerst even goed inhoudelijk onderzoek doen voordat je mening geeft en veroordeeld ? Daarbij om 1 iets heel instituut aanvallen? Hoe had de natuur eruit gezien als er geen natuurbeheers organisaties waren en enkel recht van de sterkste geldt ( lees mens). Ik ben blij in beschaafd land te wonen waarbij professionals voor veel dingen zorgen. Denk hierbij aan zorg, veiligheid en natuur.

  reageer
 • Hhdj

   

  Zo en dat in de maand december.heerlijk hertenbiefstukje mensen van staatsbosbeheer,waarom niet gewoon in de verkoop

  reageer
 • dame

   

  het is gewoon één groot dieren-gevangenis zodat de heren lekker kunnen jagen, machtshebbers en geldratten bahhh afschaffen dat gebied of anders groter maken zodat deze dieren ook het recht krijgen om te leven

  reageer
 • Robert

   

  Een te klein gebied en teveel grote grazers. Ja, dat heet nu natuurbeheer. Prachtig instituut, Staatsbosbeheer.

  reageer
 • henkb

   

  Nee,alleen niet voldoende vetreserve opgebt om in ieder geval de aankomende periode door te komen.

  reageer
 • Marcel

   

  Staatsbosbeheer moet ook geld verdienen, en wild vlees levert rond de kerstdagen goed geld op. En dan melden dat het om verzwakte dieren gaat staat beter dan melden: wij hebben €500 gekregen per hert zo een heerlijke kerstbonus dit jaar.

  reageer
 • Kees

   

  Er loopt een aardig aantal daar dus 34 vind ik zelf nog erg weinig.

  reageer
 • Jacob

   

  Een bijvoorbeeld uit etisch oogpunt bijzonder verwerpelijke motivatie van gedrag. Zwakkeren in onze maatschappij, maar dan behorende tot het menselijk ras, u zijt gewaarschuwd!

  reageer
 • Zorgwekkend

   

  Het is niet eens winter geweest, en die komt ook niet meer, dus waren deze 34 prachtige beesten al tijden ondervoed, niet waar?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert