Commissaris van de Koning bezorgd over Urk

FLEVOLAND
De commissaris van de Koning Leen Verbeek maakt zich zorgen over Urk.

Verbeek is bezorgd over de manier waarop de politiek omgaat met complexe dossiers zoals het Berechja College, de nieuwe haven en de jeugd. Ook de omgangsvormen tussen politici zijn voor de commissaris punt van aandacht, omdat die 'redelijk heftig' zouden zijn.

Verbeek deed zijn uitlatingen in het programma Over Flevoland Gesproken. Het hele gesprek wordt zondag uitgezonden. Burgemeester Pieter van Maaren van Urk wil niet reageren.

reacties (50)

 • Bart

   

  Dit is in heel Nederland een groot probleem. Daarom is het zo dom om steeds meer zaken van de landelijke (professionele) overheid naar de gemeentes over te hevelen. Er is haast geen kennis van zaken. Hier wordt totaal niets mee bezuinigd en de burger is de dupe. Echt heel jammer.

  reageer
 • Hannes

   

  Dit is met recht politiek gezwam. Een wethouder met teveel bagage, gaat echt niet alleen de schaapjes op het drogen krijgen. Daar komt de "juiste" bagage voor kijken wat nodig is.

  reageer
 • Klaas

   

  Ik maak me meer zorgen om het functioneren van Leen Verbeek. Hij schopt in het wilde weg om zich heen zonder zich te verdiepen in de achtergronden.

  reageer
 • schaapjes

   

  Ik begrijp de zorgen van dhr. Verbeek maar is dit niet gebruikelijk bij lokaal bestuur. De post van wethouder of de hobby van gemeenteraadslid is niet echt populair en bij heel veel gekozen volksvertegenwoordigers is er sprake van vriendjespolitiek en is iemand niet gekozen om zijn of haar capaciteiten. In zowel de NOP als op Urk ken ik voorbeelden van wethouders die zelfs binnen hun eigen partij niet de steun hadden voor deze functie maar er waren simpelweg geen andere kandidaten. Meestal hebben deze mensen totaal geen ervaring op het gebied waar ze wethouderschap voor uitvoeren. Of alleen ervaring vanuit de overheid en niet in het echte bedrijfsleven. Als je dan ook nog afhankelijk bent van een ambtenarenapparaat dat vrijwel volledig bestaat uit mensen die vanuit hun opleiding direct bij de overheid zijn gaan werken kun je wel nagaan dat grote dossiers voor problemen gaan zorgen. In deze tijd kan dat echt niet meer, deze mensen missen de noodzakelijke ervaring om op te boksen tegen grote vastgoed en bouwpartijen. Kijk ook maar in de Noordoostpolder hoe men elke keer weer tegen deze problemen oploopt. In plaats van commentaar te leveren, en ook nog eens een specifiek geval te benoemen wat in mijn ogen symbool staat voor vrijwel alle gemeenten , kan hij de energie beter steken in oplossingen. Urk heeft inderdaad een probleem met beheersbaarheid jeugd/uitgaan maar de Noordoostpolder heeft grote problemen met haar centrumplan, verkeersplan, Emmelhage, poldertoren en windmolenboeren. En zo is er vrijwel overal wel wat. Een oplossing is bijvoorbeeld wethouders met meer bagage van buitenaf, zoals in Almere. Alleen dan lopen veel mensen weer te klagen dat dat te duur is....

  reageer
 • Bart

   

  Dat heb je mooi geschreven!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jacob

   

  Goede suggestie. Laat Leen Verbeek maar weer het vak van sociaal werker oppakken gelijk toen hij destijds van de Mulo kwam.

  reageer
 • Piet

   

  Hoe meer onzinnigs een schrijver opschrijft, des te meer mensen hem zullen waarderen, namelijk alle domkoppen en dwazen.

  reageer
 • koek

   

  Oostvaarderswold dat ging lekker zeker (provincie/leenverbeek hobby), project dat tien keer zoveel kost als heel de Urker raad projecten

  reageer
 • Peter

   

  Rare snuiter die Verbeek, laat die maar eens echt werk gaan zoeken dan commissarissen spelen.

  reageer
 • anita

   

  Hij heeft volkomen gelijk. Het word tijd voor een nieuwe gemeenteraad. Je komt er pas achter hoe slecht het er aan toe gaat,als je er zelf mee te maken krijgt.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Hij maakt zich druk om z'n baantje voor de rest is het lariekoek

  reageer
 • Willem

   

  De heer Verbeek heeft juridisch gelijk. Urk doet te weinig aan vluchtelingen en de burgemeester heeft de raadsleden te weinig geïnformeerd. Met het Berechja dossier heeft vooral de CDA oprecht gehandeld. Vergeet niet de dubieuze rol van de hogere ambtenaren op Urk.

  reageer
 • Joost

   

  Deze commissaris heeft groot gelijk. Een gemeente die maar wat aanrommelt. Zo snel mogelijk fuseren. Heeft weinig zin, want Urkers houden zich niet aan wetten en regels.

  reageer
 • Piet

   

  Inderdaad onschuldige raadsleden met een rechte rug. Respect voor hun. Wat een druk kunnen deze jonge jongens aan. Het bestuur van de SGP heeft te weinig niveau. Ook daar zitten geen zwaargewichten, behalve dan een zwaargewicht die wel geschikt zou zijn voor wethouder. Zelf weet ik wie het lek is. Heeft de lekker als klokkenluider nu zijn plicht gedaan of een grote zonde begaan?

  reageer
 • Steven

   

  De Urker raadsleden hebben weinig talent, op een paar uitzonderingen na. Verbeek stuurt aan op een nieuwe gemeente. Rien voorop. Rien DE redder en wethouder voor de nieuwe SGP in de nieuwe gemeente. Alleen Rien heeft talent, denkt hij.

  reageer
 • Jaap

   

  Verbeek heeft terecht een punt. Een burgemeester die niet boven de partijen wil staan. Een burgemeester die zich de les laat lezen door de echte burgemeester, namelijk Bogaard. Zelf heb ik alleen respect voor de raadsleden van de CDA, Hart voor Urk en die nieuwe partij uit de SGP. In ieder geval hebben deze twee jongens een rechte rug en laten zich niet misleiden. Hebben trouwens ook nog talent. De SGP heeft wel vaker intern ruzie. Hebben Urker Jantje ook de partij uitgezet.

  reageer
 • Rob

   

  Daarmee is dhr. Verbeek rijkelijk laat mee met deze constatering, Urk lijkt wel een vrijstaat waar alles mag wat .... Verboden heeft. Daar had al lang geleden op ingegrepen moeten worden en nu is het daar dweilen met de kraan open.

  reageer
 • Tijgertje

   

  Vind verbeek maar een eng mannetje

  reageer
 • Flevoburger

   

  Tja, de boel vanaf de zijlijn negatief afbranden zonder daarbij een positieve input te leveren hoe het wel moet. Op kosten van uw en mijn belastingcenten.

  reageer
 • schaapjes

   

  En de noordoostpolder dan heer Verbeek? Gaat alles daar politiek gezien lekker? Poldertoren, centrumplan, windmolens, verkeersplan, ziekenhuis, emmelhage. Ook niet echt dossiers die lekker lopen. Volgens mij hou je dat in krimp regio's waar je toch gewone mensen als wethouder en raadslid hebt.

  reageer
 • Early Times

   

  Wat doet een Commissaris van de Koning?

  reageer
 • Uk

   

  Als rechtgeaard Urker kan ik niet anders concluderen dat deze man gelijk hebt. De gemeenteraad hier is een lachertje

  reageer
 • duiding

   

  Als ik meneer Verbeek goed begrijp heeft de Urker politiek dus schuld in het debacle dat de bestuurders van het Berechja hebben aangericht (de gemeente Urk heeft geen toezicht op het berechja, maar alleen het ministerie van onderwijs) of bedoeld hij de manier van handelen in de urker politiek ? (onschuldige raadsleden uit de partij gooien) dit is al meer dan duizend jaar het geval (bin jie vor dan bin ik tuugen) songtekst Leuster

  reageer
 • Verschillende werelden!!

   

  Ervaring ,laat Urk en de Noordoostpolder zich zelf zijn zonder allerlei slimme uitruil subsidies.Het toeschuiven van N.O.P. gelden bijvoorbeeld voor de nieuwe haven op Urk werpt in dit licht de suggestie op.Het voorsorteren is blijkbaar al begonnen.Je wordt stil van dergelijke praktijken. Is dit nog een democratische wijze van besturen.

  reageer
 • Piet

   

  Ongepast en niet onderbouwd!

  reageer
 • Koos34

   

  Bedenkelijke man die Verbeek. De pers opzoeken om te melden dat ie zich zorgen maakt om Urk. Zou verstandiger geweest zijn wanneer hij met de gemeenteraad van Urk om tafel was gaan zitten. Ik heb ook al begrepen dat van Maren niet wil reageren op Verbeeks "gevoel" De gemeente Urk heeft een brief maar Koning Willem Alexander gestuurd over zijn bevooroordeelde CVK in Flevoland. Ben benieuwd....

  reageer
 • Tdb

   

  Er staat toch duidelijk in het "reactie regelement" van omroep Flevoland, dat je niet mag beledigen op geloof, ras of politiek gezinde!

  reageer
 • nopper

   

  Och die Leen toch

  reageer
 • Jurie

   

  Provinciale Staten is/zijn een volkomen overbodige bestuurslaag in Nederland. De reactie van Leen Verbeek dus ook

  reageer
 • Madeira

   

  Verlos ons van Urk en verlos Urk van ons. Pak moeders Oisterwijkkast aan boord een diesel belastingvrij naar Madeira. Mooi weer, veel vis en geen sluizen.

  reageer
 • Jos Vlagial

   

  Het schijnt dat de burgemeester van de NOP bij de verlenging van zijn termijn onlangs, heeft moeten beloven burgemeester te willen worden van een nieuwe fusiegemeente, als dat zou gaan spelen.

  reageer
 • jo jo

   

  Het moddergooien is begonnen! Leen, steek alsjeblieft je energie ergens anders in. Dit ga je toch niet winnen.

  reageer
 • Annie

   

  Ik heb deze man nog nooit op Urk gezien!! Hij weet niet waar hij het over heeft!

  reageer
 • Polderling

   

  Helaas moet ik dhr Verbeek gelijk geven. Veel (politiek) nieuws vanuit Urk is toch zorgwekkend aan het worden. Zelfs de SGP vecht zichzelf de tent uit en die Urker Jan.... Hoe is hij ook alweer de SGP uitgezet? Iets met visfraude geloof ik. Dus Klaas, liever niet zo'n man op een hogere plek dan waar hij nu zit.

  reageer
 • Jaap

   

  Aan de reacties kun je wel zien hoever op Urk over bemoeienis van buitenaf gedacht wordt. Eerst zagen ze de koninginneboom om en nu wordt de commissaris van de koning voor malloot uitgemaakt. Alles wat niet door de ouderlingen bekokstooft wordt deugd blijkbaar niet.

  reageer
 • Zorgwekkend

   

  Ik begrijp niet zo goed waarom de CvK op de TV wil tijdens een gesprekje met Omroep Flevoland. Dan passeer je toch eigenlijk al die mensen waarvan de CvK zegt goede contacten mee te hebben? Krijgt nu de burgemeester van Urk nu de Zwarte Piet toegeschoven? Nou ja zondag horen we meer?

  reageer
 • gerrit de kikker

   

  Urk bestaat toch al een behoorlijk tijdje langer dan de provincie van meneer Verbeek die ook nog eens geheel mislukt is als je het originele plan bekijkt. Laat hem eerst zijn eigen zaakjes regelen.

  reageer
 • Bergerac

   

  Is dit de arrogantie van een bestuurder die zelf NIETS toevoegt?

  reageer
 • klaas

   

  Op de 1e kaarten na de Tweede Wereldoorlog heette heel Noordelijk Flevoland 'Urkerland'. Zou die gemeente er dan toch komen? Gemeente Urkerland. Met een duo-burgemeesterschap Aucke vd Werff en Urker Jan. Dat lijkt me wel wat. We stellen twee adviseurs aan, speciale burgemeestersadviseurs. Ik stel voor: Leen Verbeek en Ben Visser. Hahahaha.

  reageer
 • schaapjes

   

  Ik maak me ernstig zorgen over dhr Verbeek.

  reageer
 • John1967

   

  Mandaat heeft niet met gelijk hebben. Goed dat hij dit aanstipt en geen struisvogel.si

  reageer
 • Trotse Urker

   

  Laat iedereen maar lekker ouwehoeren over Urk! Het negatieve weegt bij lange na niet op tegen al het positieve!

  reageer
 • Nico

   

  Urkers hebben allang bewezen zelfbestuur niet aan te kunnen. Opdoeken die gemeente en onder NO-polder laten vallen waar het thuis hoort.

  reageer
 • Klaas

   

  Als Urker maak ik me zorgen over de rest van Flevoland !

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het is juist niet een taak voor iemand in de functie Commissaris van de koning om zich zo negatief afbrekend uit te laten. Zie je problemen? Prima, kom met oplossingen. Op deze manier draag je niets bij, heb je geen enkele toegevoegde waarde en ben je alleen maar onrust aan het stoken. Kijk , ben je nu democratisch als vertegenwoordiger van de provincie op grond van eerder bewezen capaciteiten en prestaties democratisch gekozen dan heb je draagvlak. Nu staat er iemand vanaf de zijlijn te roeptoeteren dat alles fout gaat. Daar zitten we met z'n allen op de wachten? Nou niet echt dus. Op zich kan ik er niet mee zitten maar het is wel een gegeven dat het salaris van deze man ook uit mij belastingcenten wordt gecreëerd en dan zeg ik als bewoner van deze provincie "Wegwezen meneer Verbeek" . U bent in ieder geval niet de vertegenwoordiger van het gedachtengoed van deze Flevolander..... ( lomp gezegd "opzouten" )

  reageer
 • Urker

   

  Dan moet meneer verbeek het liedje van de urker band "leuster"maar eens luisteren. het heet "De gemienteroad". dat is gewoon Urk. je kunt moeilijk een stel rotterdammeers of amsterdammers in onze gemeenteraad zetten

  reageer
 • Frenky

   

  Ik maak me ook zorgen om Urk.

  reageer
 • ronald

   

  En vergeet niet de stiekeme achter de deur afspraken die gemaakt zijn en worden

  reageer
 • Svu

   

  Hehe eindelijk iemand die het hardop durft te zeggen! Ik ben een echte urker maar dit kan niet langer zo. Het is tijd voor een nieuwe wind. Groet urker

  reageer
 • Jacobus MG

   

  En ik ben bezorgd over het feit dat iemand, die van geen enkele vrouw of man uit heel Flevolander mandaat heeft gekregen, ons de les meent te kunnen lezen. Het bewijst wederom de volstrekte overbodigheid van de bestuurslaag "Provincie".

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert