Oostvaardersveld opengesteld voor edelherten

LELYSTAD
Het Oostvaardersveld bij de Knardijk in Lelystad is opengesteld voor edelherten. Dat laat Staatsbosbeheer weten. De herten kunnen vanuit de Oostvaardersplassen via een tunnel onder de spoorlijn Lelystad - Amsterdam het nieuwe gebied in.

Het toelaten van de edelherten in het Oostvaardersveld past in het beleid van Staatsbosbeheer om wandelaars, fietsers en andere bezoekers meer mogelijkheden te bieden grote grazers, zoals edelherten, te bekijken.

Hoeveel dieren uiteindelijk door de tunnel trekken, weet Staatsbosbeheer niet. Ook de effecten op de natuur, zoals het kaalvreten van bomen, zijn nog niet helemaal duidelijk. Als er te veel edelherten in het Oostvaardersveld dreigen te komen, kan de tunnel onder de spoorlijn worden afgesloten met een hek.

reacties (14)

 • henkb

   

  Hoi leve de ovp, Kon er helaas door privé omstandigheden niet bij zijn. Ben helemaal met je eens, er zit zoveel rancune bij hem. Kijk maar eens naar zijn arbeidsverleden. Hij heeft zelf in 1992 de edelherten laten uitzetten. Staatsbosbeheer heeft pas daarna (1996) overgedragen gekregen omdat niemand anders het wou doen. Toen was dit beleid al vastgesteld, maar schoppen tegen je oud werkgever (S) is gemakkelijk maar niet altijd handig.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Nou wat een succes was het zeg. not¡ Verspilde tijd over het eeuwige zelfde verhaal over dierenleed. Opgefokte geiten en koeien zonder weidegang. Das pas zielig. Dikke huiskatten en honden. Das pas zielig. Laat de Oostvaardersplassen maar mooi zoals het nu gaat. De boswachters doen een puik staaltje werk. Misschien niet perfect naar een ander z'n oordeel maar de geopperde opties zoals door de tegenstanders maakt meer kapot dan je lief is!

  reageer
 • Tonny

   

  Beste Nico Op de website van SBB staat op 27 Oktober het volgende stukgeplaatst: Deskundig team Er zijn diverse externe deskundigen bij de telling betrokken. Er is een luchtteam, dat de telling uit gaat voeren en een grondteam, dat de situatie op de grond nauwlettend in de gaten houdt. Doordat een helikopter langzamer kan vliegen dan een vliegtuig en bovendien kan blijven hangen boven een plek met veel dieren, verwacht Staatsbosbeheer zo precies mogelijke cijfers. Binnen enkele weken worden de gegevens verwacht. Hierop heb ik tot tweemaal toe een mailtje naar de Hr Breeveld gestuurd met de vraag wanneer de cijfers openbaar gemaakt worden. Maar helaas tot op heden geen enkel antwoord!

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Precies! Rancune is het waarmee zowel Dijkshoorn als Bierman zich voeden.

  reageer
 • henkb

   

  Top Henk hier heb je een punt. Beetje schoppen tegen door zich zelf gecreëerd situatie. Is niet meer als rancune. We zullen vuur in Almere aan de schenen leggen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Ik vind het veel boeiender dat een ex "beheerder" van de Oostvaardersplassen, die nota bene zelf in 1992 de herten heeft uitgezet, niet verder heeft gekeken dan zijn neus lang was, en nu zo negatief reageert op een uiteindelijk door hem zelf veroorzaakte situatie. Dat vind ik uitermate boeiend.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Gezien het kaalgevreten onvoorstelbaar lelijke aangezicht van het plassengebied kunnen we wel raden hoe het hier verder gaat. Stop gewoon met die grote grazers. Het werkt niet. Maak er gewoon een park van met een hertenweide. Dan heeft de burger ook nog wat te zien voor zijn belastinggelden. Gelukkig is het een oud tunneltje. Anders had dat ook nog miljoenen moeten kosten.

  reageer
 • Ih

   

  Het tunneltje is een oude afwateringstunnel en wordt hergebruikt om een verbinding te maken tussen de beide gebieden. De kosten van een nieuwe tunnel zullen schrikbarend hoog zijn.

  reageer
 • Jacob

   

  Beetje arrogant Henkb naar de Dame toe. Het is trauwens niet "vroegtijdig reactief beheer" maar "vroeg-reactief beheer". En als je in de uitleg hierover het object "dier" vervangt door "mens" krijgt het gehele verhaal opeens iets heel fouts. Lees met die aanpassing het verhaal nog maar eens Henkb.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Uitermate boeiend wat er nu gaat gebeuren. De meningen, of de herten door het tunneltje durven gaan en hoeveel er dan gebruik van zullen gaan maken, zijn zeer verdeeld. Hopelijk zijn het er niet veel, want dan zal het nu nog natuurlijke wilgenbos langs de Lage Vaart over enkele jaren even kaal zijn, als nu het verwoeste bos in De Driehoek. Daar zijn inmiddels vrijwel alle wilgen gesneuveld. De herten die nu in de Driehoek lopen, zijn aan mensen gewend, maar wisselen nog wel uit naar de graslanden.Wanneer deze herten door het tunneltje naar het Oostvaardersveld trekken, zullen herten van de grasvlakte snel de opengevallen plaatsen in de Driehoek opvullen en vervolgens ook naar het Oostvaardersveld trekken. Hopelijk werkt de camera bij het tunneltje goed en gaat Staatsbosbeheer goed bijhouden hoeveel herten er door dit tunneltje zijn getrokken,want anders wordt het tellen van de herten in de Oostvaardersplassen helemaal een probleem. Eind oktober zijn de grote grazers in de Oostvaardersplassen vanuit een helikopter en vanuit auto's geteld. Binnen enkele weken zouden de gegevens beschikbaar komen. Twee en een halve maand later weten we nog steeds niet hoeveel koeien, paarden en herten er nu in de Oostvaardersplassen lopen.

  reageer
 • Jos

   

  Binnen no-time zal het daar ook een kaalgevreten bende zijn. Kijk maaraan de Almeerse kant,om te huilen.

  reageer
 • henkb

   

  Klopt Kees D., de politie gaat wel controleren heb ik begrepen. EN wat Dame betreft, die waarschijnlijk niet door wat vroegtijdig reactief beheer is. Misschien handig als zij zich keer goed laat informeren door bv boswachter of ecoloog. Enaat geruststelling zijn zal niet bij deze ruim 30 blijven.

  reageer
 • Rob

   

  Meer leefruimte, meer voedsel, dus meer edelherten. Totdat het voedsel opraakt en ze weer verhongeren en afgeschoten dienen te worden. Oftewel: water naar de zee dragen

  reageer
 • dame

   

  wat ontzettend krom eerst in december tientallen herten afschieten en daarna een tunnel openen dat ze meer terrein hebben de tunnel mocht wel breder want ziet er smal uit maar zal wel een redenen hebben laat me raden uhhhhh juist bah bah

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert