Praktische vragen buurtbewoners over azc

ALMERE
Buurtbewoners van het azc Almere hebben vooral praktische vragen over de aanstaande uitbreiding van het asielzoekerscentrum. Dat bleek tijdens een informatief gesprek dat zo'n 10 omwonenden hadden met wethouder Froukje de Jonge en een vertegenwoordiger van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

De bewoners wilden onder meer weten of er dagbesteding komt voor de asielzoekers en waarom er ineens zoveel mensen moeten komen. Ook werd geïnformeerd of het fietspad tussen de tijdelijke uitbreiding en de bestaande locatie openbaar blijft en hoe de bouw gaat verlopen.

Alle vragen zijn volgens De Jonge direct beantwoord. Zij vindt dat Almeerders 'positief kritisch' staan tegenover de komst van vluchtelingen en asielzoekers.

De wethouder herkent zich niet in de kritiek van de PVV en Fractie Eekhuis, die vinden dat er een openbare informatieavond moet komen omdat de uitbreiding 'alle inwoners van de stad' aangaat. De partijen hebben daarover inmiddels ook schriftelijke vragen gesteld. De Jonge: "We hebben ruimhartig mensen uitgenodigd, dus ik vind niet dat het een besloten bijeenkomst was. Om een fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren, wilden we alleen weten wie er zou komen."

Voor de bijeenkomst zijn uitnodigingen verstuurd naar in totaal 3400 omwonenden.

reacties (11)

 • elizabeth

   

  Wij wonen om de hoek van het asielgedoe en willen geen uitbreiding. We hebben geen uitnodiging gehad, en de asielzoekers worden door onze strot geduwd. Ik fiets er elke dag langs naar mijn werk , en elke dag sissende mannen moet ik ontwijken. Dit zal wel erg zijn dat ik dit zeg , maar ik voel mij niet meer thuis in Almere en ik hoor alleen nog maar buitenlands om mij heen. mijn gevoel van Nederlander is weg en na 30 jaar wonen hier als hoog opgeleide ben ik klaar met het niet luisteren naar de inwoners. Wij willen dit niet, wanneer worfdt er naar ons geluisterd wethouder ? Waarom gebeurt dit?

  reageer
 • Car

   

  En de gemeente blijft maar aan de gang om asielzoekers door de strot te drukken . Wanneer wordt er nu eens een je geluisterd naar het volk...de belastingbetaler? Deze mensen kosten heel veel geld. Dat geld moeten ze aan onze oudere Nederlandse bevolking besteden. Die zitten te verpauperen in het verzorgingstehuis. Echt een schande! Daarnaast zijn deze mensen ontevreden en zullen nooit integreren in Nederland. Daar zijn 3e en 4e generatie marokanen het voorbeeld van. Tot op heden niet geïntegreerd . Gaan ze ook nooit doen!

  reageer
 • Jan

   

  Zodra je gekozen bent, hoor je wel rekening te houden met de wensen van de meerderheid van de bevolking. Je kunt moeilijk 4 jaar de wensen van bewoners negeren. Kijk maar eens naar peilingen in de landelijke politiek. Daar worden de huidige regenten afgerekend, maar tegelijk ook hier, negeert men gewoon de peilingen en doet men wat zo lekker pc is. Een PvdA bijvoorbeeld heeft in de huidige peilingen slechts 8 zetels over, hoe zou dat toch komen? Alle beloften voor de verkiezingen worden stuk voor stuk niet nagekomen, dus hiezo democratie?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Nooit zo'n brief/uitnodiging gehad! Anders was ik wel degelijk gegaan! En dat hadden ze dan ook geweten ook, want die dag hadden de lui van de gemeente er een punthoofd resp.hoofdpijn van al mijn vragen gekregen. Ik zou heel lang tot elk detail hebben doorgevraagd en me niet net algemene /vage antwoorden hebben laten afschepen.

  reageer
 • frits

   

  @pietje 3400 brieven verstuurd geloof mij nou maar ik woon er om de hoek maar hier hebben wij die brief niet gezien en zo zijn er nog meer bewoners hier in de wijk die van niets wisten , maar het gaat niet alleen de wijk bewoners aan maar heel almere dus eekhuis en de pvv hebben een punt hier .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  aan mij is ook nooit gevraagd of ik wil meebetalen aan werklozenuitkering, WAO voorzieningen, AOW voorzieningen, de vele kinderbijdragen, de vele gemeentelijke uitgaven die bij anderen voor de deur plaatsvinden etc. etc. Waarom zou ik en u dan ineens wel recht hebben mee te praten (maar u bedoelt beslissen) over dit onderwerp? lariekoek dus.

  reageer
 • Pietje

   

  Dr. Jake, van de 3400 uitgenodigden hadden er 15 belangstelling. Ik moet de eerste uitgenodigde nog horen die heeft aangegeven te willen komen maar door de gemeente de toegang geweigerd is. Lijkt mij dat PVV en Eekhuis hier vooral zichzelf willen profileren. Om in jouw complotsfeer te blijven: zal wel weer een mailtje van de het hoofdbureau achter zitten, want AZC-onrust betekent stemmen trekken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vergeet niet dat de mensen die deze besluiten nemen dit doen deel uitmaken van een college dat steunt op een meerderheid van een democratisch gekozen gemeenteraad.

  reageer
 • 13xx

   

  Ik neem aan dat u ook de kans hebt gegrepen om bij dit gesprek aanwezig te zijn?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Als de gemeente denkt dat het maar de aangeschreven groep burgers betreft kaar die dan ook maar allen voor de kosten van due azc-(uitbreiding) betalen. Oeps maar dat mag niet resp. dat dien ze niet. Nee opeens mag dan wel iedereen meedoen als het op het punt komt om te betalen.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  "...,fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren..." Ze zullen wel een intimiderend gesprek bedoelen. En er maar de Ja-knikkers gebben uitgenodigd resp. toegelaten tot het gesprek. Is dat niet (achter)kamertjes politiek ? : Een groot deel van de kiezers/burgers niet mee laten beslissen/kiezen ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert