Zoektocht naar meer Almeerse pleegouders

ALMERE
In Almere is woensdag een zoektocht gestart naar nieuwe pleegouders. Jeugdhulporganisatie Vitree hoopt dit jaar minimaal 15 nieuwe pleegouders te vinden in Almere.

Er zijn op dit moment te weinig Almeerders die een pleegkind willen opvangen. Er zijn er nu rond de 130, waarvan 70 netwerkpleegouders zijn. Dan heb je het over familie of kennissen van het pleegkind.

De meeste kinderen komen nu terecht in een pleeggezin op Urk. Dat betekent dat de kinderen uit hun vertrouwde omgeving weg moeten. Ze moeten van school, moeten afscheid nemen van hun vriendjes en de relatie met hun biologische ouders verwatert vaak.

Volgens de organisatie is bijna iedereen geschikt om pleegouder te worden. Je moet vooral heel begripvol zijn en het kind een veilige plek kunnen bieden.

reacties (4)

 • Sandra Mol

   

  Precies Klaas, zo zit de vork in de steel.

  reageer
 • Ik

   

  Meer vrouwen moeten werken en ook vooral langer. Tja, dan kun je niet ook nog pleegouder zijn...

  reageer
 • Pietje

   

  Ja, ja. Ik ken genoeg verhalen van pleegouders die jaren een kind in huis hebben wat dan ineens weer terugmoet naar een van de biologische ouders, terwijl de pleegouders eerst de wortel van mogelijke adoptie wordt voorgehouden. En dat betekent voor de kinderen dan verhuizen, van je sportclub af, andere school en een vaak minder motiverende omgeving. Maakt volgens Jeugdzorg niet uit, want de band met de biologische ouder is heilig.

  reageer
 • klaas

   

  De echte reden: door de decentralisatie is de financiering nu per gemeente. Urk is heel gastvrij, enorm veel pleegouders, maar de gemeente kan het financieel niet trekken. Almere levert veel pleegkinderen, maar de pleegouders missen. Op Urk zijn gezinnen en een sociale omgeving die deze kinderen graag willen opvangen, maar door de nieuwe financiering gaat dat dus niet. Gevolg: kinderen worden moeilijk geplaatst of geplaatst bij minder geschikte pleegouders, om maar te voldoen aan de lokale financiering. Bijvoorbeeld liever bij een pleegouder in Almere die minder geschikt is, dan een meer geschikte pleegouder in de NOP of op Urk bij wijze van spreken. Hier moet snel een einde aan komen, financieringsgedreven plaatsing van pleegkinderen! Onafhankelijk van financiering, moet de beste plek worden gezocht, en het beste pleeggezin worden gezocht!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert