'CvdK mag zich bemoeien met gemeenten'

FLEVOLAND
Een commissaris van de Koning mag zich wel degelijk bemoeien met het bestuur in de gemeenten in zijn provincie. In een aangepaste versie van de Provinciewet wordt dit vanaf 1 februari strenger geregeld.

Dat stellen hoogleraar Marcel Boogers van de universiteit Twente en hoofddocent Hansko Broeksteeg van de Radboud Universiteit Nijmegen. De SGP in Provinciale Staten vraagt zich af of commissaris Leen Verbeek zich niet te veel met Urk heeft bemoeid door zijn zorgen over de politieke cultuur te uiten.

In de huidige versie van de Provinciewet en de Ambtsinstructie is de bemoeienis van de commissaris beperkt, zegt Broeksteeg. Binnenkort wordt een nieuwe versie van kracht, waarin staat dat een commissaris zich meer met het bestuur in een gemeente mag bezighouden. Bij problemen rond de bestuurlijke integriteit en bij verstoorde verhoudingen moet hij de minister van Binnenlandse Zaken informeren.

reacties (9)

 • Nastradamus

   

  Het is tromgeroffel en oorlogstaal van de heer Verbeek er zal wel wat oud zeer opgelopen in zijn jeugd aan ten grondslag liggen, kan mij niet voorstellen dat het kleine eiland in de NOP het niet goed doet, ik ken genoeg gemeentes welke er niets van bakken, hij doet maar de Urker weet zich wel raad met dit type bestuursleden. Ach het zal wel het dwarsliggen van de Urkers zijn geweest aangaande het windmolenpark in het IJsselmeer. Dit type bestuurders zijn zeer gevaarlijk voor de nationale vrede, dat hebben we nu gezien aan de heer Timmermans

  reageer
 • Max

   

  Binnenkort, dus nu nog niet. Maar goed, dit is een zinloze discussie. Ga lekker met elkaar in gesprek ipv over elkaar te praten.

  reageer
 • Willem

   

  Simonse stelt ook de vraag als het om Zeewolde gaat. Werkt daar dan ook Rien Bogerd die de vragen voor Simonse maakt. Laat Rien het in het vervolg wel beter uitleggen aan Simonse zodat hij het beter kan verwoorden.

  reageer
 • Jelle

   

  De commissaris heeft gelijk. Urk heeft een waardeloos college.

  reageer
 • Albert

   

  Laat burgemeester Bogerd in het vervolg zijn eigen vragen stellen en geen Simonse.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kees

   

  Goede zaak van de cvdk.

  reageer
 • Hannes

   

  Het nieuwe netwerken vraagt om veelmeer samenwerking. Schut het dan maar goed op.

  reageer
 • Jos

   

  Met deze nieuwe bevoegdheden van de CdK wordt voorzien in een behoefte en het maakt de functie een stuk serieuzer. Het lijkt me goed dat het "gezag" zo nu en dan over de schouders van DE gemeente meekijkt. Ik heb het idee dat die regelmatig een "te grote broek aantrekken". Misschien kan hij de gemeente Almere ook behoeden voor het debacle Floriade.

  reageer
 • Barbara

   

  Over de positie van een CvK inzake bemoeienissen gemeentes horen we over drie dagen niks meer, net zoals het samengaan van de provincies in een luchtballon is meegenomen. Misschien was de opmerking over "zorgen om Urk" een proefballonnetje om het nieuwe besluit aan te kondigen. In elk geval succes ermee.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert