Conflict tussen vissorteerder en directie op visafslag

URK
Op de visafslag Urk is een conflict ontstaan tussen de directie en de zelfstandige vissorteerders. Het draait om de vergoeding voor het handmatige sorteerwerk, die op 1 januari eenzijdig door de afslag is gehalveerd.

Sorteermachine
Volgens de Combinatie van Vissorteerders is de vergoeding gehalveerd omdat de afslag een sorteermachine heeft gebouwd die een deel van het werk straks goedkoper gaat doen.

Het steekt de sorteerders dat die machine nog helemaal niet operationeel is, maar zij nu al wel gekort worden. Bovendien hebben ze de afgelopen jaren al veel moeten inleveren vanwege de slechte marktomstandigheden. Ook zijn ze boos dat de directie van de afslag voor de bediening van de sorteermachine de huidige sorteerders dreigt te passeren en ander personeel gaat aannemen.

Peken vliegwiel van Urker economie
Zo'n 150 Urkers sorteren twee keer in de week in totaal 800 ton vis met de hand. Dat levert ze een basisinkomen op naast bijvoorbeeld een studie of beginnend eigen bedrijf.

Volgens een woordvoerder van de zogenoemde peken is het sorteerwerk een vliegwiel van de Urker economie. Wanneer het werk verdwijnt, zijn de gevolgen volgens hem groter dan nu beseft wordt. Ze hopen nog steeds met de directie tot een oplossing te kunnen komen. Er zijn al jaren problemen tussen de vissorteerders en de directie van de visafslag.

reacties (16)

 • Klaas

   

  Piet de Boer is een gemene overloper. Hij kiest eieren voor zijn geld. Standvastig is Piet de Boer niet. Achterbaks wel. De sorteerder hebben een prima woordvoerder aan RJ de Wit.

  reageer
 • Knielus

   

  Peter., we leven hier niet meer in de oertijd hoor. Ik weet niet of jij met spiegels en kralen je boodschappen betaalt en je loon overgemaakt krijgt ? Waar draait jouw baas z'n bedrijf van? Beetje dom om zo te reageren.

  reageer
 • Koffeman

   

  Dag Urker Jan. Volgens mij is het zo dat de directie van de visafslag nooit wil praten met Omroep Flevoland. Dus dan wordt wederhoor een beetje lastig.

  reageer
 • Joke

   

  Zeg je het toch niet, wordt je ook niet misselijk.

  reageer
 • Peter

   

  En alles draait om geld geld geld geld en nog eens geld waar is die goede oude tijd van ruilhandel. Tegenwoordig moet alles maar om geld draairnz geld geld geld geld geld geld geld geld geld zeg dit 40x achter elkaar in je word er kotsmisselijk van

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Riekelt

   

  Goed gezien, we worden betaald naar verkoopwaarde. Daardoor dragen wij zelf ook het risico van lage visprijzen, slecht weer(geen aanvoer), slechte vangsten(weinig aanvoer), feestdagen waarbij er niet of nauwelijks gevaren wordt dus ook weer weinig aanvoer, wachturen etc, etc. Dat risico wordt ook al generaties lang gedragen zonder problemen. Zo is de constructie en dat wordt geacepteerd. Een super flexibele ploeg dus....

  reageer
 • Riekelt

   

  Beste Knielus, Als er iemand zich in de materie moet verdiepen, ben jij het wel! Allereerst heb je gelijk dat de aanvoerder risicodrager is. Deze aanvoerder is ook de opdrachtgever van de Combinatie. Elke aanvoerder die zijn vis aanbied in de visveiling, laat die sorteren door de Combinatie. Daarom kan er door de directeur nimmer halvering van loon doorgedrukt worden. Anders zou er sprake zijn van werkgever-werknemer verhouding. Dat je Jan Rein de Wit de zwarte piet toespeelt kan ik vrijuit schandalig noemen. Allereerst is hij geen voorzitter, maar woordvoerder. Ten tweede, als er mensen zin die keihard geknokt hebben voor een oplossing zijn het de woordvoerders van de Combinatie wel. Dan heb ik het nog niet over de onkosten die gemaakt zijn om tot een goede oplossing te komen, tientallen duizenden euro's zijn hier aan gespendeerd. Zelfs hebben we meebetaald aan een jurist die aangedragen is door de beheerscommissie. Achteraf gezien hadden we als sorteerders hier niet aan moeten beginnen, daar deze meneer een sterke relatie heeft met een lid van deze commissie. Bij het punt waar je aangeeft dat je de sorteerders niet hoorde bij hoge brandstofprijzen en lage visprijzen, spreek je jezelf behoorlijk tegen. Immers sorteren wij voor een percentage van de omzet... Juist die omzet was schrikbarend laag en was ons loon dus ook laag. We hebben dagen gewerkt dat we ver onder het minimum uurloon uitkwamen. En inderdaad toen hoorde je ons niet omdat we wisten dat de vloot het ook moeilijk had. Ik kan nog wel even doorgaan Maar ben bang beste Knielus (jammer dat je je eigen naam niet gebruikt) dat het verspilde energie is om je nog verder te informeren. Ik zou zeggen ga eens op onderzoek uit voor je personen zwart maakt. Groet, een sorteerder.

  reageer
 • ron

   

  "betaald naar de omzet " welke omzet? die ik kg of die in verkoopwaarde ? in het laatste geval hebben de sorteerders toch ook het plus en min risico van een slechte vangst én een lagere visprijs? graag een reactie.

  reageer
 • Hannes

   

  Daar is het product veel te kwetsbaar voor. Dit kan ook niet van de ene op de andere dag in werking treden, dat heeft zeker tijd nodig. Het is en en.!

  reageer
 • Klaas

   

  Pekers leg dan het werk morgen en maandag stil.dan kan er wel gepraat worden en komen er ook oplossingen.maar het gaat om een klein gedeelte van de groep die problemen geeft de rest wil wel meewerken

  reageer
 • Sorteerder

   

  Dat was ook de afspraak met de directie, eerst 3 maanden proefdraaien en daarna kijken wat de prestatie van de machine is en dat toepassen op ons loon. De directie wil nu de omgekeerde wereld en wil graag ons loon in handen krijgen zodat ze daarmee weer het falen van deze machine kan bekostigen. Deze zou al in juni 2015 operationeel zijn, maar is nog steeds een drama. Intussen heeft hij wel onkosten aan ondehoud en afschrijving, dit terwijl de machine nog geen enkel voordeel heeft gebracht. Ik hoop van harte dat dit wel goed komt en dat hij uiteindelijk goed gaat draaien. Zou zonde zijn als de oudijzerboer er z"n voordeel mee gaat doen.

  reageer
 • Knielus

   

  Verdiep u eerst in de materie voordat er iets schandalig genoemd wordt. Eigenaar , betalende kant , risicodragers van de visveiling Urk zijn de vissers zelf. Die mogen toch nog steeds net als elk ander bedrijf beslissen hoe hun bedrijf moet draaien/winst maken ? Immers, de sorteerders worden betaald middels een promillage van de omzet. Dat is al generaties zo. Een modernisering middels een high tech sorteermachine hoort ook bij zo'n groot bedrijf , ook weer in alle sectoren heel normaal. De al jaren slepende kwestie wordt gesaboteerd door de hr jr de wit, voorzitter ban de sorteerders. De ploeg heeft een prima loon en werkt keihard ., maar vergeten dat er meer mensen zijn die hard werken. Het kan niet zo zijn dat freelancers,de sorteerders dus.,geen enkel belang/risico in het bedrijf hebben het beleid van de aandeelhouders kunnen bepalen middels deze praktijken. Enkele jaren terug leed de vloot zware verliezen door torenhoge brandstofkosten en zeer lage visprijzen. Toen hoorde je de sorteerders niet. Wederom namen de vissers zelf het risico .

  reageer
 • Klaas

   

  Laat de wethouder de gesprekken aangaan en het oplossen. Daar wordt een wethouder economie toch voor betaald?

  reageer
 • KC

   

  Dit is schandalig. Wat verdiend de directie?

  reageer
 • Urker Jan

   

  Waar is de mening van de directie / bestuur van de Visafslag Urk? Redactie; bij dit soort kwesties moet je toch hoor en wederhoor toepassen?

  reageer
 • reaguurder

   

  automatisering prima, maar zolang deze mensen volledig werk doen lijkt mij dat ze volledig betaald dienen te worden? Als die machines straks aan worden gezet wordt het een ander verhaal.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert