Staatssecretaris: geen geld voor wolhandkrabvissers

URK • Do 14 januari 2016 | 21:25 • Donderdag 14 januari 2016 | 21:25
Staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken wil voorkomen dat wolhandkrabvissers een schadevergoeding krijgen. Hij is daarvoor naar de Raad van State gestapt. Een aantal Urkers vist op de krabsoort.

Op het IJsselmeer geldt sinds 2013 een vangstbeperking voor de schubvisserij. Daardoor is het bijna niet meer mogelijk om met de bestaande netten op de wolhandkrab te vissen. Het schaaldier is een aantrekkelijke soort voor vissers, omdat deze zeker dertig euro per kilo oplevert. Volgens een uitspraak van een rechter moet de staatssecretaris de mogelijkheden voor een compensatieregeling onderzoeken.

Van Dam wil dat niet omdat er volgens hem een alternatieve vangstmethode is. Daar wordt momenteel een proef mee gedaan. Met speciale netten kan uitsluitend op de krabben worden gevist. Van Dam stimuleert dit om te voorkomen dat er te veel wolhandkrabben komen.

De rechter doet in februari uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel