Staatssecretaris: geen geld voor wolhandkrabvissers

URK
Staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken wil voorkomen dat wolhandkrabvissers een schadevergoeding krijgen. Hij is daarvoor naar de Raad van State gestapt. Een aantal Urkers vist op de krabsoort.

Op het IJsselmeer geldt sinds 2013 een vangstbeperking voor de schubvisserij. Daardoor is het bijna niet meer mogelijk om met de bestaande netten op de wolhandkrab te vissen. Het schaaldier is een aantrekkelijke soort voor vissers, omdat deze zeker dertig euro per kilo oplevert. Volgens een uitspraak van een rechter moet de staatssecretaris de mogelijkheden voor een compensatieregeling onderzoeken.

Van Dam wil dat niet omdat er volgens hem een alternatieve vangstmethode is. Daar wordt momenteel een proef mee gedaan. Met speciale netten kan uitsluitend op de krabben worden gevist. Van Dam stimuleert dit om te voorkomen dat er te veel wolhandkrabben komen.

De rechter doet in februari uitspraak in de zaak.

reacties (8)

 • schaapjes

   

  Elke visserman werkt keihard voor zijn centen terwijl jij elke dag hier achter je toetsenbord zit. Vraag me af waar de burger meer aan heeft.

  reageer
 • adv

   

  Je bedoeld gedwongen bedrijfsrisico's , opgelegd door de overheid zonder aan de vissers te denken

  reageer
 • schaapjes

   

  In plaats van vergoeding zou de staatssecretaris ook kunnen meebetalen in transitie naar de nieuwe vangstmethode. De krab vangen is dubbele winst.voor de vissers en het ecosysteem.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De visserij probeert altijd het bedrijfsrisico door gemeenschapsgeld te laten dekken.

  reageer
 • Carry

   

  Makkelijk dat je als staatssecretaris de uitspraak van de rechter maar naast je neer kunt leggen. Alsof hij er ook maar een greintje verstand van heeft.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • SpongeBob squarepants

   

  Zolang ze meneer krab maar niet vangen vind ik alles best.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  De wolhandkrab is hier in Nederland een parasiet. Als hij niet bestreden, lees : gevangen wordt vreet hij alles op wat voor inheems waterleven tot voeding dient. Maar de beste stuurlui staan zoals gewoonlijk weer aan de wal.

  reageer
 • Antje Ha

   

  We kunnen weer wachten op vissers die het normaal vinden dat ze een vergoeding krijgen voor het stoppen met een ontwrichtende vismethode. Kwakzalvers moeten ook een vergoeding krijgen voor het stoppen met iets kwalijks.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert