Stichting Bootvluchteling niet bang voor arrestaties

ZEEWOLDE
De Stichting Bootvluchteling uit Zeewolde is niet bang dat haar medewerkers op het Griekse eiland Lesbos gearresteerd worden wegens mensensmokkel. Daarmee reageert de stichting op het bericht dat twee Deense en drie Spaanse hulpverleners door de politie zijn opgepakt.

De hulpverleners zouden bezig geweest zijn met een reddingsoperatie van 51 vluchtelingen. Griekenland beschuldigt ze echter van mensensmokkel.

Nauw overleg kustwacht
Stichting Bootvluchteling voert vergelijkbare reddingsacties uit. Een woordvoerder zegt dat er altijd in nauw overleg met de kustwacht wordt gewerkt. "Niet alle feiten zijn op dit moment bekend, maar wat we nu weten is dat het bij de arrestaties gaat om teams die geen lid zijn van het gecoördineerde team met de kustwacht. Bovendien zou dit in het gebied rond Mytilene zijn gebeurd, terwijl wij in Molyvos opereren. Dit zijn verschillende kustwachtdistricten."

Waarschuwingen genegeerd
"Naar wat wij hebben gehoord, hebben de gearresteerde mensen zich ondanks meerdere waarschuwingen niet gehouden aan de spelregels zoals de kustwacht/Frontex die voorschrijft. Dit heeft donderdag uiteindelijk geleid tot arrestaties en de kustwacht lijkt hier ook een serieus signaal mee te willen afgeven."

Spelregels
"Vooralsnog zien wij geen reden onze missie aan te passen. Zolang we ons aan het protocol houden, voorzien we geen problemen. Duidelijk is dat we in ieder geval geen loopje kunnen nemen met de spelregels," zegt de woordvoerder.

reacties (5)

 • betty

   

  Helaas met al jullie goedbedoelde acties houd je de ellende die bootvluchtelingen overkomt in stand. Nu als 31.000 tot nu toe deze maand in Griekenland (vorig jaar 1500 in de hele maand) Ga in Turkije helpen waar de vluchtelingen vaak al jaren verblijven in kampen. Ook kan je daar onderscheid maken in werkelijke vluchtelingen en de vluchtelingen uit Bangladesh Pakistan en Iran. Zij hebben geen reden tot vluchten uit een oorlogsgebied. Vooral op Kos komen veel mensen aan uit deze landen. Ik weet waar ik het over heb, verblijf al 9 jaar de hele zomer op Kos. Praat ook eens met de inwoners van dit eiland, dan begrijp je misschien hoe ingrijpend dit voor hen is.

  reageer
 • Naïef

   

  Het mag zo langzamerhand toch wel bekend zijn wat voor soort lui deze 'redders' illegaal binenhalen en wat deze in onze maatschappij aanrichten. Dus niet zo naïef doen. Die zg redders helpen illegalen het land binnen te komen. Punt!

  reageer
 • Jan

   

  Als je echt wat nuttigs wil doen, redt ze, en breng ze terug naar waar ze in het bootje zijn gestapt. Dan voorkom je dat er mensen blijven proberen, en je weet zeker dat er geen fakers meekomen die rottigheid gaan uithalen. Het mes snijdt aan twee kanten. Of krijgen jullie alleen een goed gevoel als al die klanten hierheen zijn gehaald?

  reageer
 • Rob

   

  Wat hebben die lui daar te zoeken met hun roeiboot. Laat het alsjeblieft over aan de professionals ipv van een stelletje amateurs die denken daar de zielige mensen te helpen.

  reageer
 • jo jo

   

  Coördineer ze gewoon terug, dan heb je ook niets van de Griekse politie te vrezen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert