Van der Werff vindt fusie met Urk niet wenselijk

NOORDOOSTPOLDER
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder is geen voorstander van een fusie met buurgemeente Urk.

Hij zegt dat in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken. Aanleiding is de discussie over de bestuurlijke problemen van Urk, die commissaris van de Koning Leen Verbeek vorige week heeft aangekaart. Verbeek vroeg zich af of een gemeente met de omvang van Urk wel in staat is haar eigen boontjes te doppen.

Van der Werff wijst op de culturele identiteit van Urk, die sterk verschilt van die van Noordoostpolder. Hij ziet meer in het uitbouwen van de samenwerking met Urk.

reacties (21)

 • Hannes

   

  Daarom hoor je Plasterk niet meer, de Provincies en de gemeentes gaan de samenwerking zelf regelen. En ieder houd zijn eigen waarden.

  reageer
 • frits

   

  De Atlas voor Gemeenten heeft al aangetoond dat Nederland idealiter uit ca. 57 gemeenten bestaat, en geen provincies meer. Eén van die gemeenten is een fusie tussen NOP en Urk. Meneer van der Werff heeft geen goede onderbouwing van zij standpunt. Waarom zouden plaatsen met verschillende culturele identiteit niet tot één gemeente kunnen behoren? Heeft Marknesse dan wel dezelfde cultuur als Emmeloord? Of Bant? En functioneert een regiogemeente als Sudwest Fryslan niet prima, ondanks de verschillende plaatsen met ieder een eigen identiteit? We hebben in Nederland bestuurskracht nodig, en een efficiënte decentrale overheid. Niet vele honderden gemeenten en provincies die elkaar vliegen afvangen, en allemaal het wiel opnieuw uitvinden.

  reageer
 • ??

   

  Wie zegt dat wij Urkers willen fuseren met NOP?... Opzouten met dat stel negatievelingen

  reageer
 • frits

   

  Er is volgens mij nooit een fusie tussen gemeenten teruggedraaid. Dus lukken ze allemaal. Wie een financieel voordeel verwacht, komt in de praktijk meestal wel bedrogen uit. Fusiegemeenten kiezen meestal voor een professionelere ambtelijke en politieke organisatie. Dat is prima, want verbetering bestuurskracht is veelal het eerste doel. Ook in NOP/Urk gaat het daarom. Maar die verbetering kost ook geld, en de winst van het efficiëntere werken gaat daaraan op. Daarom ontstaat er geen financieel voordeel. Maar een beter bestuur en betere ambtelijke organisatie voor hetzelfde geld, vind ik een plus.

  reageer
 • Hennie

   

  Over Noordoostpolder gesproken. Ieder heeft zo zijn probleempjes die opgelost moeten worden. Urk zit met kritiek van de CvK en de gladde boys fractie Hakvoort- Woord. NOP met een letterlijk torenhoog probleem, teveel ambtenaren en cultuur en de Deel. Gedeelde smart is halve vreugd!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Urker

   

  Door de starheid en gebrek aan kennis en inzicht van de Urker bestuurders en ambtelijke top zijn we straks als inwoners dubbel zo slecht af. Bestuurders zijn tegen op een fusie en openlijke samenwerking maar Urk kan zijn dossiers en grote projecten niet op orde krijgen. Laten we eerlijk wezen, dit is geen probleem van de laatste maanden, maar speelt al jaren. Wees eerlijk en kijk naar de inhoudelijke kwaliteit van de ambtelijke dienst. Veel zijn van goede wil en zijn harde werkers maar gebrek aan expertise en visie. Verder heeft Urk een ontzettend hoge schuldenlast door het steeds maar moeten lenen voor iedere kapitale investering. Het ene gat wordt met het andere gat gedicht. Het financieel plukken van de bouwgrondexploitatie is binnenkort voorbij omdat er praktisch geen bouwgrond meer is in eigen bezit. Enigste alternatief is bouwen achter het bedrijventerrein en dat gaat alleen maar extra kosten. Straks volgt er een aanwijs van de minister en gaan de gemeentelijke processen gedwongen naar de buurgemeente. Wij blijven achter met een ceremonieel gemeentebestuur maar de feitelijke beslissingen worden in Emmeloord genomen. Gevolg is dat we als Urkers achterblijven met de schuldenlast, dubbele kosten en een niets betekenend ceremonieel gemeentebestuur. Urker bestuurders: denk vooruit en doe wat goed is voor Urk!! Versterk Urk door optimaal samentewerken met de buurgemeente en erken dat we het alleen niet gaan redden. Trek lering uit de situatie in Amsterdam met de diverse deelraden in het verleden.

  reageer
 • Joep

   

  Er is wel ellende in de NOP hoor, gemeenteraad en wethouder zijn amateurs die ons geld aan allerlei onzin verkwisten

  reageer
 • Johan

   

  Nop/Urk het Bunschoten/Spakenburg van Flevoland, als die boeren een beetje meer in het. Heden terecht. komen, gaat het lukken.

  reageer
 • Rikus

   

  Fusie is niet nodig, slechts 20% van de fusies slaagt! Verschillen tussen beide gemeentes zijn ook gewoon te groot. Samenwerking waarbij beide gemeentes hun identiteit kunnen behouden is altijd de beste oplossing!

  reageer
 • johan

   

  Dan ben ik voor:)

  reageer
 • ik

   

  urk wil niet eens samenwerken met NOP

  reageer
 • henk

   

  met al die kiezers erbij wordt het hier helemaal een christelijke bende en gaan we 100 jaar terug in de tijd.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Rob, wat is je probleem? Waarom ben je zo negatief in elk bericht over Urk? In plaats van je te ergeren achter je pc zou je ook iets met je leven kunnen doen, bijvoorbeeld een voorbeeld nemen aan Urkers. Dan ga je dus hard werken en heb je minder tijd om je achter internet te vervelen.

  reageer
 • Knielus

   

  Ja hoor Rob, gelijk maar weer de kans om Urk voor de zoveelste keer even lekker te bespotten toch? Buiten Urk is alles zooooo geweldig volgens jou. Ik stel voor dat ze je een vaste aanstelling geven om orde op zaken op Urk te stellen want je hebt het er steeds over.! Verzin nou ook eens wat anders...

  reageer
 • Janneke

   

  Ik moet er ook niet aan denken om samen met Emmeloord te gaan beh...dan worden we een vreemde....

  reageer
 • Hannes

   

  Zou het dan toch om de knikkers gaan.

  reageer
 • Rob

   

  Er is geen ellende in NOP maar wel op Urk zoals we wekelijks kunnen lezen en dat is het probleem. Laat Urk eerst maar eens zelf orde op zaken stellen. Urk gedraagt zich als een vrijstaat en dat is zeker geen reclame.

  reageer
 • Lkteu

   

  Al zou hij het wel willen, wij Urkers fuseren dus echt niet, desnoods richten we een eigen staat op.

  reageer
 • Lezer.

   

  Ik denk dat de Urker burgemeester hier ook geen voorstander van is. Bij een fusie verliest een van beide namelijk zijn baan.

  reageer
 • Hannes

   

  Het gaat niet om een fusie, het gaat om samenwerking om elkaars ellende de tedelen. En daar uitzien te komen.!!

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Hoe vindt van Maaren een fusie met Emmeloord....?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert