Deur naar boren schaliegas op een kier

NOORDOOSTPOLDER
Minister Kamp van Economische Zaken sluit niet uit dat er in de toekomst toch naar schaliegas geboord gaat worden in de Noordoostpolder. Dat blijkt uit het Energierapport 2015 dat hij maandag aan de Tweede Kamer presenteerde.

Dat de deur op een kier blijft staan vindt de werkgroep 'Tegengas' uiteraard niet leuk.

Toch is de groep die de afgelopen jaren actievoerde tegen boren in Noordoostpolder positief omdat de voorwaarden waaronder het zou moeten gaan gebeuren strenger zijn. Bovendien lijkt boren op korte termijn nu bij de minister van de baan.

reacties (16)

 • schaapjes

   

  Breukl, ik heb jarenlang op diverse boorinstallaties gewerkt, weet dus precies hoe het werkt. In tegenstelling tot jou en vele anderen die maar wat schreeuwen. In Nederland boren we heel anders dan in de VS en daarnaast veel dieper dan grondwater met daartussen vele gesteente lagen. Een zwetende carterpan of een boer die bestrijdingsmiddel rijdt is gevaarlijker dan schaliegas boren voor het grondwater

  reageer
 • Breuk L.

   

  Schaapjes.... lees eerst even waarop een reactive gegeven wordt alvorens te reageren. Verdiep u ook even in wat er gebeurt bij Schaliegaswinning. Dmv chemicalieen die onder hogedruk in de grondlaag gepompt worden komt het gas vrij..... de vervuiling van het grondwater gebeurt als er iets mis gaat en de chemicalien eerder vrij komen (gebeurt zeer regelmatig bij de installaties in de US. Als u zo'n voorstander bent stel ik voor dat u in de US gaat wonen tussen de elende die daar plaatsvindt door dit proces. De windmolens hebben heel veel bijgedragen aan de Flevolandse economie. De hoger opgeleiden waar u over spreekt komen hier echt niet wonen, die forensen gewoon, want als de installatie volledig functioneert gaan zij weer elders aan de slag.

  reageer
 • schaapjes

   

  Breukl, compensatie is niet nodig omdat bodemdaling door fracking vrijwel uitgesloten is. Ook dat tegenargument kan, net als vervuiling grondwater, zo de prullenbak in. Overigens levert schaliegas boring tov windmolens in elk geval meer banen op voor hoger opgeleiden !

  reageer
 • Breuk L.

   

  Schaliegas of te wel Fracking is een vorm van gasboring waarbij niet een gasbel wordt aangeboord. Ik raad drs Smidt aan om zijn kwaliteiten als ex student aan te wenden en eerst uitgebreid onderzoek te doen alvorens met een duimzuigverhaal over gasbellen en compensatiewater te komen. Ook over de economie van de NOP kan niet gesproken worden daar Fracking met zeer weinig mankracht (lees banen) gebeurt en het geld dat ermee verdient wordt komt niet op de bankrekening van bedrijven of ondernemers uit de polder maar op de rekening van een Amerikaans multinational die het verdiende geld niet in de polder spendeert.

  reageer
 • Barbara

   

  Heeft Omroep Flevoland ter informatie van haar lezers bij onze dijkgraaf al een interview afgenomen om haar visie over water en grondwater te bevragen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bertus

   

  Mag bij mij wel in de tuin wat levert het op ha

  reageer
 • schaapjes

   

  Waarom wordt die uit Amerika overgewaaide leugen over vervuild grondwater toch steeds weer herhaald door tegenstanders? Je kunt argumenten tegen deze winning inbrengen maar grondwater vervuiling is een grote leugen

  reageer
 • Willem D

   

  Deze man beloof gewoon geld ,en daar kunnen de tegenpartij niet tegen op .

  reageer
 • Nastradamus

   

  Met zo een onbetrouwbare overheid wordt je als burger alsnog besodemieterd als huisbezitter, weet wat je te doen staat! Ook al wordt je verzekerd dat er geen gaswinning plaats gaat vinden, je bent een rund als je met je hypotheek stunt. Komt bij dat zelfs de verzakkingen in de provincie Groningen ook hier in de IJssel-delta een toekomstige rol kunnen gaan spelen, op de lange duur dat weer wel. Mensen denk aub zelf na laat niet de banken voor u denken.

  reageer
 • Carry

   

  Natuurlijk kan een proefboring kwaad. Gewoon niet doen! Het gaat niet om schade aan woningen maar om schade aan het grondwater. Heerlijk kortzichtig weer. Alleen euro tekens die tellen blijkbaar de gezondheid van de bevolking niet.

  reageer
 • schaapjes

   

  Gezond verstand gaat altijd boven onderbuik. Oftewel dat gas komt wel boven! Goede zet voor toekomst van de polder, van agrariërs kunnen we niet leven. Wie wind zaait zal storm.oogsten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Een bizarre heilsleer. De harde realiteit van schaliegaswinning is vervuiling van het grondwater, en daarna dus de keuze tussen schade aan de volksgezondheid of waanzinnig duur drinkwater.

  reageer
 • Kritisch

   

  Een kier is meer dan een suggestie ,wees dan allert. Het vertrouwen kom te voet en verdwijnt te paard. Om niet in herhaling te vallen is zijn beleid niet duurzaam maar desastreus en vernielzuchtig voor ons land. Als je in Groningen alles moet accepteren en moet knokken om je lijfsbehoud ,wat betekend dan duurzaamheid voor deze mijnheer en zijn gevolg...........??? Dit kleine waterlandje graaft zijn eigen poel door de grond te kraken.Vervolgens de burgers maar voor houden dat onze dijken niet hoog genoeg zijn.Wie kun je dan ook geloven??

  reageer
 • Drs. Smidt

   

  Proefboring kan toch geen kwaad, heel Nederland wordt al lekgeprikt! Baat het niet dan schaadt het niet. Levert het wel wat op dan zou dat een mooie boost geven voor de economie in de NOP. Uiteraard moet er meteen een potje opgebouwd om eventuele schades aan omwonenden te compenseren, echter met de huidige techniek is het mogelijk om het afgenomen gas te compenseren met zoet waterimpulsie vanaf het Ketelmeer. De ruimte van de gasbel die kleiner wordt door de winning wordt even groot gehouden door een waterimpulsie. Het voordeel is daarbij dat zoet water niet verspeeld word aan de Noordzee maar opgeslagen wordt voor ons nageslacht. Kortom alleen maar voordelen!

  reageer
 • wallander

   

  Onderzoek alles en onthoud wat goed is!

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  De onderbuik zal eerst weggeboord moeten worden

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert