Verwarring rond naam Oostkant Dronten

BIDDINGHUIZEN
Het dorp Biddinghuizen wordt door de gemeente steeds vaker aangeduid als Oostkant Dronten. Maar die naam levert verwarring op, zeggen inwoners. Want: waar ligt dat dan?

Dorpsvoorzitter Willem Feiken vindt het raar dat de naam Biddinghuizen minder gebruikt wordt. "Wij staan toch bekend om onze vele activiteiten. En je navigatiesysteem weet niet waar de oostkant van Dronten ligt."

Hij merkt dat meer mensen in het dorp zich zorgen maken over de benaming en overweegt bij de gemeente na te vragen waarom enkele jaren geleden gekozen is voor die term.

Ook inwoner Marielle Steeneveld is bang dat mensen straks verdwalen: "De naam is niet correct." Zij gaat de burgemeester in een brief vragen om duidelijkere communicatie.

De gemeente gebruikt de naam Oostkant Dronten bij de aankondiging van allerlei evenementen, zoals Flevo Funfields in april. De gemeente laat in een reactie weten dat ze de verwarring weg wil nemen en op zoek gaan naar een andere benaming.reacties (9)

 • drontenaer

   

  Dit is natuurlijk ter compensatie van de ontstane beeldvorming; Allerlei (positieve) evenementen die met Biddinghuizen geassocieerd worden en bestuurlijke dwalingen, ontbrekende belastingafdracht, patat-gate en ex-ambtenaren met 20 jaar durende "vertrekregelingen" binnen de kern Dronten. Logisch dat je dan iets wilt om het (gekrenkte) imago wat op te vijzelen...

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Als oud-inwoner van Biddinghuizen kan ik me nog goed herinneren waar dit gedoe vandaan komt. Ooit, lang geleden, was er een wereld-jamboree op de terreinen rond het huidige Walibi pretpark. De gemeente Dronten speelde daar grootscheeps op in door te wijzen op het feit dat dit mega-evenement zich afspeelde in/bij Dronten. Echter, het terrein ligt bij Biddinghuizen, niet bij Dronten. Heel wat bezoekers hebben zich destijds helemaal suf gezocht bij Dronten op zoek naar het jamboree terrein, om vervolgens tot hun verbazing te moeten vernemen dat ze richting Biddinghuizen moesten. Dronten weet inmiddels donders goed dat niemand nog de grote evenementen bij Walibi (zoals Lowlands and Defcon) associeert met Dronten, maar met Biddinghuizen. En dat is tegen het zere been van de gemeente Dronten. Vandaar de tactiek om Biddinghuizen voortaan maar aan te duiden als Dronten-Oost, of Oostkant Dronten. En eh, "Swifterbant? Waar ligt dat dan?" was een gevleugelde uitspraak in Biddinghuizen in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Die goedaardige rivaliteit tussen 'Biddingtown' en 'Swiftercity' is er al zolang ik mij kan heugen, inclusief de traditie van het ontvreemden van elkaars plaatsnaamborden.

  reageer
 • -Z-

   

  Heel mooie analyse ! Inderdaad, de Wereld Jamboree 1995 is door Scouting Nederland destijds gepromoot als vanuit Dronten. Op alle herinneringen van scouts toen staat die naam. Almere wordt er van beschuldigd, Dronten doet het: megalomaan denken. Een dorp met een zelfstandige naam, een bekende commerciele naam deze ontnemen om er zelf van te profiteren. Oostkant Dronten haha.

 • Cavia

   

  Vind het wel een goed idee om biddinghuizen en swifterbant ook gewoon dronten te noemen. Zo kunnen deze kleine gemeenschappen mee profiteren van het grote dronten. Daarnaast kunnen ze in de toekomst de ruimte tussen dronten en deze kleine kernen mooi dicht bouwen tot 1 grote stad.

  reageer
 • Wim

   

  Dronten is toch die buitenwijk van Biddinghuizen !

  reageer
 • Benjii

   

  Waar ligt Biddinghuizen dan?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • opregte swifterbanter

   

  Swifterbant-Zuid

  reageer
 • Henkjan

   

  Als er een groot festival is of iets anders moois en groots bij bijvoorbeeld Walibi, dan vermelden zij graag Dronten of gemeente Dronten. Vindt er een ongeval plaats of iets soortgelijks dan vermelden ze Biddinghuizen.

  reageer
 • Jolanda

   

  Dronten...? Dat is toch dat dorp dat ook wel 'Noordkant Biddinghuizen' genoemd wordt? ;)

  reageer
 • SJP

   

  Gemeentelijke arrogantie... ze denken dat ze heel wat zijn !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert