Eigenaren windmolens tegen 'uitsterfregeling'

DRONTEN
Boeren met slechts één windmolen op hun terrein willen een uitspraak van de Raad van State. Ze zijn het niet eens met de zogeheten 'uitsterfregeling' in het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Dronten.

In die regeling staat dat windturbines die geen onderdeel uitmaken van een park mogen blijven staan, maar ze mogen niet worden vervangen of verbeterd. Ook mag een windmolen die drie maanden uit staat, niet opnieuw worden aangezet. De windmolenbezitters vinden dat ze op deze manier worden "uitgerookt".

De gemeente voert in het bestemmingsplan een noodverordening uit van de provincie. Die wil alleen nog geconcentreerde windmolenparken. De Raad van State heeft alle argumenten aangehoord. Over een week of zes komt er een uitspraak.

reacties (16)

 • De ingenieur

   

  Wie snapt het niet? Het is een uitsterfregeling. De gemeente sloopt niets. De boeren slopen de molens zelf zodra er geen subsidie meer komt na 15 jaar. Daarom is er ook een noodmaatregel om te voorkomen dat boeren nog even snel een 'nieuwe' konden installeren om zo de gemeenschap nog wat langer een poot uit te draaien.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Heel goed. Met parken heb je minder hinder en een grotere opbrengst. Overigens zouden ze 's nachts nu al allemaal stilgezet moeten worden. Dan slijten ze minder en er is dan nauwelijks behoefte aan stroom. Het net kan uit de standby van de centrales gevoed worden en dan is er nog surplus. Deze nodeloze molensurplus moet met subsidie gekocht worden en gaat voor veel te weinig naar het buitenland of naar NorNed.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  U begrijpt er zelf helemaal niets van. Het gaat niet om een schuurtje. De oude dingen moeten weg als ze versleten zijn of wanneer de eigenaar er zelf mee stopt. De verspreide kleine molens geven de grootste ergernis. De provincies richten zelf parken in met grote molens waardoor de losse molens verdwijnen.

  reageer
 • actie actie

   

  Grote molens oke maar dan nu eens voor iedereen! Allemaal meeprofiteren! Stop deze gesubsidieerde boerenhobby!

  reageer
 • RL

   

  Dan snap je het zelf ook niet. Er staat dat afgeschreven molens niet mogen worden vervangen. Dat is nadat hij zichzelf al 3 keer heeft terugverdiend. En dat snap ik wel, anders kom je er nooit vanaf. Waarschijnlijk zullen de boeren zich ook wel verenigen in een consortium dat het grote windpark mogelijk maakt, dus zielig zijn ze al helemaal niet. Dus de vergelijking met mijn schuurtje gaat echt niet op.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerrit

   

  Bijna niemand die hier reageert snapt er wat van, De gemeente Dronten wil de oude molens slopen en er zeer grote molens waar nog veel meer subsidie op zit er voor in de plaats zetten. Het kan toch niet zo zijn als u 5 jaar geleden met vergunning van de gemeente een schuurtje hebt gebouwd dat de gemeente zo kan eisen dat u het schuurtje weer af moet breken.

  reageer
 • bert

   

  Ja einde aan deze hobby die uitsluitend toegankelijk is voor agrariërs

  reageer
 • Dronterman

   

  Flevoland is het afvoerputje van nederland wat betreft windmolens. En Inderdaad wat een ander al zegt: als er subsidie was voor een kernreactor zouden de boeren ook in de rij staan.

  reageer
 • schaapjes

   

  Jazeker tenminste betaalbare energie!

  reageer
 • Avd

   

  Die mensen hebben al zat subsidie in hun zak gestoken. Mijn/ons geld. Weg met al die individuele molens. Er staan er nu toch zat in onze provincie? Een beetje minder mag wel

  reageer
 • bs

   

  Ik begrijp het al, liever schaliegas, dan een windmolen op een boerenerf.

  reageer
 • RL

   

  Een boer heeft een molen puur uit ecomische overweging. Als ie een mini-kerncentrale met subsidie kon krijgen op z'n erf, zou ie het niet nalaten. En vanuit esthetisch oog naar je provincie kijken, zal m helemaal koud laten. Nee, het wordt hoog tijd dat die lelijke subsidie verslindende quasi groene reuzen uit het landschap verdwijnen. Ik haat het uitzicht op de provincie alsnog op de A6 rij.

  reageer
 • schaapjes

   

  Het is nu ook een rommeltje. Gewoon weer met de ploeg het land over voor het geld en niet je onderneming runnen met mijn belastingcenten.

  reageer
 • Roel

   

  Prima maatregel van Dronten. Voortschrijdend inzicht hè?

  reageer
 • Pipo

   

  Goede zaak.Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Alles is vergankelijk en dat geldt ook voor een windturbine,gelukkig wel!

  reageer
 • Antje Ha

   

  Eigenlijk zouden de molens gewoon onteigend moeten worden. Op dit moment functioneren ze vooral subsidietrekmachine waarbij geld van de gemeenschap zonder beoogde doelen te halen in de bodemloze put van het boerenbedrijf valt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert