Kansen voor nationaal park Oostvaardersplassen groeien

FLEVOLAND
De poging van de provincie Flevoland om de Oostvaardersplassen uit te roepen tot nationaal park kan rekenen op steun in het kabinet. Dat zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Hij zegt dat de verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam enthousiast is over het plan. "Dan heb ik geen vrees meer dat het niet zou lukken", aldus Rijsberman.

De gedeputeerde verwacht dat Flevoland in 2018 uitsluitsel krijgt. Hij gaat er van uit dat het natuurgebied tussen Lelystad en Almere als nationaal park twee miljoen bezoekers per jaar gaat trekken.

reacties (26)

 • Pionier

   

  Ik denk dat deze waarheid een halve waarheid omvat!

  reageer
 • Yvonne Bierman

   

  het wordt nu tijd dat ik reageer op de onzinnige praatjes van mensen hierboven. Ik zou nog nooit in de Oostvaardersplassen zijn geweest en driemaal een uitnodiging van SBB hebben afgeslagen. Zielig dat deze mensen die dit schrijven finaal niet op de hoogte zijn van de realiteit van de laatste 6 jaar. Ik ben voorzitter van de Stichting Welzijn Grote Grazers, die extra is opgericht vanwege het dierenleed in de OVP. Waar duizenden dieren jaar na jaar worden uitgehongerd door de politiek en SBB. Ik ben gesprekspartner geweest in een stakeholders commissie met SBB, 5 jaar lang en ontelbare keren met deze groep door de OVP gereden door SBB. SBB heeft deze stakeholders commissie opgeheven. Ook kom ik al 6 jaar met gelijkgestemde, waaronder dierenartsen in de OVP. Dus stop eindelijk met verhaaltjes te vertellen die niet kloppen. Het wordt hoogste tijd dat deze mensen eens de website van de Stichting gaan lezen. www.stichtingwelzijngrotegrazers.nl De voorstanders van dit zogenaamde mooie gebied, moeten eens wakker worden en het mislukte experiment onder ogen durven zien. Het was voor 25 jaar geleden een prachtig gebied, WAS, is niets meer van over, dan een kaalgevreten vlakte waar geen boom het heeft overleeft, omdat de grote grazers de bomen finaal hebben afgekloven van de honger die ze lijden. Stichting Welzijn Grote Grazers.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  U en anderen onthoudt alleen de negatieve publicaties die er veel minder zijn dan de positieve.

  reageer
 • Erica Hennekes

   

  Er wordt geadviseerd om informatie over het gebied en het beheer van de dieren via de boswachters of de site van SBB in te winnen. Wanneer je het plaatje wat geschilderd wordt op die site van ongerepte natuur met reeën, hazen, 250 plantensoorten etc. vergelijkt met de informatie uit de jaarrapporten, krijg je een heel ander beeld. Bijv. "Het is één van de belangrijkste broedgebieden van Lepelaars van West Europa". Uit het laatste jaarrapport blijkt dat er ooit in 1995 300 broedparen waren, maar nu nog een laag aantal. Ook staat er Edelherten houden met hun gegraas vooral het struikgewas in toom. Welk struikgewas? Vorig jaar zijn er 1374 dieren gestorven, waarvan 84 een zgn. natuurlijke dood. Vast in de modder/verdronken 1 hert 4 runderen en 7 paarden. Al deze merendeels jonge dieren zijn verzwakt en vermagerd en eindigen zinloos bij de destructie. Leve de OVP, wat een goed idee.

  reageer
 • Werknemer SBB

   

  Beste Robert, Kort door de bocht redenatie van de prutsers bij SBB. Ik werk er en zie dat er veel kennis en kunde aanwezig is. Opgedaan door ervaring en studie. Dat de specialisten niet meteen uw mening delen maakt ze nog niet direct prutsers toch? Wat is uw professie? En uw opleiding en/of ervaring mbt natuurbeheer op grotere schaal dan thuis?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Kletspraat , ga eens kijken in het buitenland waar echte natuur is en dieren niet op kaalgevreten weiland sterven . En dat alleen maar vanwege de hobby van een klein clubje zgn. natuurliefhebbers . Denk echt niet daar straks honderden mensen naar willen kijken . Gebeurt nu ook niet dus .....

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Mw. Bierman was namens de st. Welzijn Grote Grazers overlegpartner van SBB in het Stakeholdersoverleg. Dit stakeholdersoverleg is plotseling door SBB opgeheven. Deelnemers van het stakeholdersoverleg hebben de afgelopen jaren meermalen een bezoek gebracht aan het terrein.Ik kan me moeilijk voorstellen dat mw. Bierman uitnodigingen om de dieren te bezoeken heeft afgeslagen. Waar is deze beschuldiging op gebaseerd, "Leve de ovp"??? De indruk wordt gewekt dat alle excursies met de huifkar over de beheerweg zijn volgeboekt. Dat is vaak niet het geval en er zouden zonder veel extra verstoring veel meer tochten kunnen worden gereden.Nu worden in de periode oktober -mei geen excursies verzorgd. Alles vanwege de grote grazers.Om onrust bij deze koeien, paarden en herten te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat mensen zien wat daar gebeurd. Sommige voorstanders van het huidige beleid, waarbij duizenden dieren hongerlijden, zijn nooit in het gebied geweest.

  reageer
 • Robert

   

  Ik begrijp uw enthousiasme over de Oostvaardersplassen. Ik kan me ook wel vinden wat u schrijft. Echter de Oostvaardersplassen, het is een farce. Een te klein gebied met veel te veel groot grazers. En die prutsers van Staatsbosbeheer proberen zo'n beetje alle direct aan de Oostvaardersplassen gelegen gebieden op te offeren aan het gebied van de Oostvaardersplassen. Dan kunnen ze groot grazers overbrengen naar die gebieden. Toch teveel dieren op een klein gebied.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Ik denk dat de mensen uit de betonnen en syalenwereld tussen het asfalt niet helemaal begrijpen waarom de bomen binnen de Oostvaardersplassen dood zijn en hoe deze cyclus zich verder ontwikkelen moet. Het is toch even iets anders dan een tuintje bij het huis onderhouden. Een grote heemtuin laten zoals het door moeder natuur gegeven is is moeilijk te bevatten voor sommigen. Als ik me goed heb laten voorlichten en als kind op school heb opgelet leefden de herten runderen en paarden ooit voordat ook Nederland werd zoals het nu is op dezelfde manier in de Oostvaardersplassen. En overal ter wereld bestaan omheiningen, zowel natuurlijke als onnatuurlijke. Op m'n oude dag nog mogen genieten van deze natuur is een groot goed maar dat wordt mij niet in dank afgenomen.

  reageer
 • henkb

   

  Duidelijk dat u verder niet op de hoogte bent. Vanaf mei tot en met oktober worden er excursies gehouden in het veld. Laat u overtuigen dat de grote grazers geen hongerdood tegemoet gaan. Vraag de flyer op en ook rapport van commissie Gabor.

  reageer
 • henk

   

  De meeste mensen zijn idd. nog nooit binnen de Oostvaardersplassen geweest , dat is voorbehouden aan subsidiegevers en konijnenknuffelaars . De nuchtere buitenstaanders zien alleen maar een kale grasvlakte met een paar dode bomen waar naar wij vermoeden dieren een hongerdood vinden .

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Dank u wel voor uw reacties. We zijn bijna gelijkgezinden zo lijkt het. Ik ben voor de voortzetting van het beleid door de mensen van staatsbosbeheer en u heeft helemaal gelijk voor wat betreft uw opmerkingen door mevrouw B en meneer D over het continue blijven hameren op feiten gebaseerd op fotomateriaal van zo'n 5, 6 jaar geleden. Als mevrouw B zoals u zegt nog nooit binnen de Oostvaardersplassen is geweest hoe kan ze d'r verhaal dan staven?

  reageer
 • frits

   

  Wie gaat de verbreding van de Torenvalkweg en de aanleg van een noodzakelijk fietspad betalen? Het is een gemeentelijke weg; de gemeente Lelystad is er financieel zo slecht aan toe, die kan dat echt niet betalen. SBB en provincie veroorzaken de problemen met hun ambities voor een nationaal park, die zouden dat moeten betalen.

  reageer
 • frits

   

  Daar gaat de provincie niet over, maar SBB. Meer inkomsten, betekent dat een toegangsprijs heffen?

  reageer
 • henkb

   

  Klopt helemaal, soms vraag ik mr weleens af of ze ooit er weleens geweest zijn of zich weleens hebben laten informeren door de boswachter van de ovp. Denk dat ze achter bv. mw B aanlopen die tot driemaal toe een gesprek met SBB heeft geweigerd.(mocht mee het veld in om te zien hoe het er wel toegaat) Je mening hebben mag altijd maar doe dat op feiten en waarnemingen en niet door achter andere aan te lopen die met foto's uit 2009/2010 komt aanzetten, sindsdien hoop in positieve zin verandert. Leve de ovp

  reageer
 • De ingenieur

   

  Ja kan de inrichting aanpassen aan de nieuwe behoefte. Als er veel bezoek zou zijn wordt er ook weer meer inkomsten gegenereerd.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Als we de negatieve critici het werk van staatsbosbeheer uit handen laten nemen er in de kortst mogelijke tijd geen natuur over is. Tis net voetbal... de beste stuurlui staan aan wal! Ik snap dat sommige breinen dit alles niet kunnen bevatten maar laat staatsbosbeheer maar doen zoals al jaren. Geen provincie die dat kan veranderen of verbeteren en degenen die hier zo geweldig reageren al helemaal niet

  reageer
 • dame

   

  nationale dierenkerkhof / doodgeschoten sterfplek / het grootste dierengevangenis van flevoland bedoelen ze zekers, als er teveel zijn dan worden afgeschoten door de ergste beesten op aard genaamd De Mens

  reageer
 • Frits1

   

  Over natuurbeheer gesproken.... Miljoenen bezoekers???? Nu beginnen met het gebied te asfalteren en dan aansluiten op die andere nationale miskleun ook wel Vliegveld Lelystad genoemd

  reageer
 • Avd

   

  Nationaalpark, ze bedoelen een nationale "sterfplaats"

  reageer
 • ricardo

   

  Nee en dan komt jachtclub faunabeheer in actie. Genoeg mogelijkheden dus animo zat

  reageer
 • frits

   

  Wat gaat er allemaal gebeuren om zoveel extra bezoekers te trekken? Alleen de titel Nationaal Park zorgt niet voor een vervijfvoudiging van het aantal bezoekers. Wie gaat die investeringen betalen? Wordt het een soort pretpark, en willen we dat wel? Gaan die bezoekers, vele duizenden per dag, allemaal over die smalle Torenvalkweg rijden? Dat is niet verkeersveilig.

  reageer
 • Jos

   

  Mooi de status "Nationaal Park". Ik hoop dat er dan ook een duurzame oplossing wordt gevonden voor het probleem Grote Grazers en de geïsoleerde ligging van het gebied; de dieren kunnen geen kant uit.

  reageer
 • Toppietop

   

  Van mij mag het. Zou erg mooi zijn. Zijn natuurlijk ook negatieve kanten, maar de positieve winnen ;-)

  reageer
 • henkb

   

  Zeker goede ontwikkeling, alleen hoe wordt de huidige unieke ovp in het plaatje ingevuld. Leve de Oostvaardersplassen.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Mooiiiii!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert