Crash Lelystads vliegtuigje op Texel Airport

LELYSTAD
Een vliegtuigje uit Lelystad is zaterdagmiddag gecrasht op Texel Airport. Het toestel van het type Piper zette de landing te vroeg in. De wielen van het landingsgestel kwamen in een slootje voor de landingsbaan terecht. Het toestel kwam daardoor abrupt tot stilstand.

Luchthavenmeester Ed de Bruijn heeft het incident zien gebeuren. Het ging volgens hem heel snel. De twee inzittenden bleven ongedeerd.

Het toestel is geborgen. De luchtvaartautoriteiten onderzoeken de crash.

Foto: Henk Leyenreacties (5)

 • ET

   

  Ik heb zaterdag zelf gevlogen Maar we zijn terug gegaan vanwege de lage wolkenbasis het was beslist geen vmc Ik begrijp niet dat je dan naar Texel gaat over het water dan zie je alleen één grijze muur voor je

  reageer
 • Niek

   

  Misschien motorstoring op short final of problemen met de flaps? Het belangrijkste is dat het voor d einzittenden goed is afgelopen.

  reageer
 • Kees

   

  Zondags vlieger.

  reageer
 • kees d.

   

  Maar het is op zaterdag gebeurd!

 • Jos

   

  Wat dacht je van de reden waarom de landing te vroeg werd ingezet? Misschien defecte hoogtemeter? Niet ieder vliegtuigje heeft een raam aan de onderkant namelijk.

  reageer
 • H3

   

  Ik merk wel dat je niet veel verstand van vliegen hebt Tijdens de landing kijk je recht vooruit en niet recht naar beneden

 • Piet

   

  Een defecte hoogtemeter is geen probleem. Op Texel kun je alleen op zicht landen en zolang je die baan kunt zien (vooruit, niet omlaag) kun je er op landen. Ik neem aan dat ze een te lage nadering of een te vroege flare bedoelen. Maar de echte onderzoeksvragen zijn natuurlijk: Had de piloot een geldig brevet en medical? Waarom heeft hij die landing niet goed uitgevoerd? Was het een lesvlucht? Zo ja: waarom heeft de instructeur niet adequaat gereageerd? Had hij de zon recht in zijn gezicht zodat je de baan niet meer kunt zien? En zo kan ik er nog wel een paar verzinnen. Er nuttig dat dit soort zaken onderzocht worden, niet om te bestraffen, maar om herhaling te voorkomen.

 • Ron

   

  Wat valt daar nog aan te onderzoeken dan?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert