Raadsfractie pleit voor zonneveld

NOORDOOSTPOLDER
Als de gemeente Noordoostpolder echt energieneutraal wil draaien, is een zonneveld nodig. Dat bepleit de PvdA-GroenLinks-fractie maandagavond in de gemeenteraad.

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen zorgen volgens PvdA/GL-raadslid Hekkenberg voor 12 procent van het gemeentelijk verbruik. De rest, 3 miljoen kilowattuur, moet volgens hem opgewekt worden door zonnepanelen op een gemeentelijk veld van 3 tot 4 hectare. Waar dat moet worden aangelegd, is nog onduidelijk. Dat zou kunnen bij het windpark, zodat de opgewekte elektriciteit via bestaande grote aansluitingen op het net kan. Maar ook lege stukken industrieterrein behoren tot de mogelijkheden, aldus Hekkenberg.

De aanleg kost volgens de PvdA/GL-fractie rond de vier miljoen euro. Dat kan in tien tot vijftien jaar worden terugverdiend, mede dankzij SDE+-subsidie van het Rijk. Hekkenberg rekent op steun van D66, SP en de Partij voor de Vrije Poldermensen. Dat is nog geen meerderheid in de raad.

reacties (10)

 • schaapjes

   

  Gekke is die zijn er al, wel iets duurder dan mijn koffiemachine, maar mag ik van de gemeente niet op mijn dak plaatsen. In 1 klap zou mijn complete huishouden duurzaam zijn want ik wek dan alle verbruik zelf op. De macht moet inderdaad bij anderen blijven dat blijkt wel. Daarom geloof ik al dat duurzame geneuzel wel.

  reageer
 • sterk

   

  Deze te plaatsen op de dijk tussen Urk en Lemmer lijkt mij uitstekend. De huidige windmolen vertonen al scheurvorming en zullen dus vervangen moeten worden. Prachtig gezicht, geweldige attractiepark lijkt mij. Kost helaas niet een beetje, maar je hebt dan wel iets....

  reageer
 • Sjaak

   

  In Spanje staan nog wel paar failliete zonnevelden te koop.

  reageer
 • Wim H.

   

  Waarom geen LED Straatverlichting ?

  reageer
 • Dus toch

   

  Mijn voorspelling: na een jaar of 8-10 krijgt een dergelijk Zonneveld last van ( met name) electronica problemen. De onderhoudskosten worden steeds hoger. De terugverdientijd wordt steeds langer tot dat deze de levensduur overstijgt en er alleen een berg (chemisch) afval overblijft.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nastradamus

   

  Neen dat kan niet, dat is inleveren van gemeenschapsgelden en macht voor het klootjesvolk! Het bedrijfsleven had anders lang geleden al een windmolentje ontwikkeld voor de prijs van een goede koffiezetapparaat voor in de tuin of op je schuurdak.

  reageer
 • schaapjes

   

  Waarom het geld niet beschikbaar stellen voor burgers om hun woning van panelen te voorzien? Zo kan iedereen profiteren!

  reageer
 • eindelijk een prima initiatief na het windmolendrama

  reageer
 • henk

   

  Verre van duurzaam, om grond op te offeren die CO2 kan vastleggen.

  reageer
 • Willem D

   

  Waarom niet gewoon op de huizen kantoren op elk dak kan het staan hoef toch niet op de grond

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert