'Druk op minister over laagfrequent geluid opvoeren'

ALMERE • Ma 25 januari 2016 | 13:32 • Maandag 25 januari 2016 | 13:32
De druk op minister Schultz moet worden verhoogd om met een landelijke norm te komen voor laagfrequent geluid. D66, CDA en PvdA in Almere roepen de gemeenteraad op hierover een brief te sturen naar het ministerie.

Laagfrequent geluid is geluid beneden de 100 Hertz. Het kan worden veroorzaakt door apparatuur of installaties, zoals ventilatoren, verwarmingspompen, liftmotoren en windmolens. Mensen die hiervan last hebben, horen een zoemend, brommend of dreunend geluid. Ook kunnen zij gezondheidsklachten krijgen. Gemeenten kunnen nauwelijks ingrijpen, omdat hierover niets is opgenomen in regels over geluidshinder.

Meer vaart
De minister is bezig de geluidswetgeving te moderniseren en op te nemen in de Omgevingswet. Deze wet wordt waarschijnlijk in 2018 van kracht. Het college van B en W van Almere wil dat afwachten, maar de drie partijen willen dat er meer vaart wordt gemaakt.

Politieke markt
De partijen bespreken hun voorstel volgende week donderdag op de politieke markt. Zij roepen bewoners die last hebben van laagfrequent geluid hun ervaringen te melden bij de raadsleden.

Deel artikel

reacties (2)

 • Pzaal

    Ma 25 januari 2016 Maandag 25 januari 2016

  In Drenthe had ik er heel veel last van in het huis waar ik woonde. In Almere waar ik nu woon gelukkig niet meer.

  reageer
 • Josephine

    Ma 25 januari 2016 Maandag 25 januari 2016

  Geweldig om de druk eens op te voeren richting Schultz. Het loopt de spuigaten uit!! Vorige week is hier door GGD Arnhem gemeten in huis en tuin, nadat al drie jaar de last van het voor velen hoorbare Lfg met bijbehorend getril zowel dag en nacht niet meer is te doen! De wet zal aangepast moeten worden. Er zijn te veel bedrijven die deze lage frequenties via de door hen gebruikte apparatuur produceren en via stromingen in de lucht wijd weten te verspreiden. Het levert ernstige gezondheidsklachten op voor steeds meer mensen die overgevoelig raken door de constante aanwezigheid van Lfg.Het Lfg veroorzaakt hier in omgeving met 57 Herz een giga overlast.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert