Bomen wijken voor water in Hollandse Hout

LELYSTAD
Staatsbosbeheer start deze week met de werkzaamheden voor een zogenoemde 'slenk' in het Hollandse Hout. De waterpartijen worden aangelegd om het gebied bij Lelystad aantrekkelijker te maken voor dieren en recreanten. Het idee is gebaseerd op de Laakse Slenk in het Hulkesteinse Bos in Zeewolde.

De eerste werkzaamheden bestaan uit het kappen van zo'n elf hectare aan bomen. Op de plek van de bomen komen kuilen met water. Die zouden bevers en otters kunnen aantrekken.

Staatsbosbeheer streeft ernaar de werkzaamheden dit jaar af te ronden. Dan kunnen ook edelherten uit de Oostvaardersplassen het gebied in.


reacties (5)

 • Cees

   

  De Laakse Slenk is prachtig, alleen jammer van dat mega afschuwelijke "kunstwerk" als horizonvervuiling!

  reageer
 • KC

   

  Zeker een mooi voorbeeld. In het Cirkelboos heb je ook een kwelbeek. Ik hoop dat het wel water blijft en niet zo als het vennetje vlak bij de Knardijk is dicht gegroeid. De reeën kunnen er geen gebruik meer van maken.

  reageer
 • kees d.

   

  Laat SBB dan ook een aantal bomen terug planten in de OVP om dat gebied ook weer aantrekkelijk te maken voor mans en dier. Door de aanplant tijdelijk af te sluiten voor de grazers tot de bomen volwassen zijn kan het gebied aantrekkelijker worden. Nu is SBB alleen bezig met kappen en graven en wordt het gebied te open. De bedoeling van het Hollandse Hout was toch dat de grote grazers in de winter een plek zouden krijgen om te schuilen.

  reageer
 • Marcel

   

  Ik ben bekend met beide gebieden. De Laakse Slenk is vooral mooi en leuk zodra je een heerlijk stuk wilt wandelen. De Stille Kern is wat minder eenvoudig te bewandelen, maar qua natuur wel meer een pure beleving.

  reageer
 • ron

   

  Laakse Slenk vind ik een mooi voorbeeld. De stille Kern is mij iets te (vooral te open) Ik ben overigens benieuwd wie van de lezers beide gebieden al kent en wat zij er van vinden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert