LTO: uitbreiding intensieve veeteelt hard nodig

NOORDOOSTPOLDER
De uitbreidingsruimte die intensieve veehouderij in Noordoostpolder krijgt, is gunstig voor mens en dier. Dat vindt Land- en Tuinbouworganisatie LTO.

Volgens Arnold Michielsen van LTO ontkomen de tientallen houders van kippen, varkens en ganzen in de gemeente niet aan modernisering van hun bedrijf. Alleen zo kunnen ze voldoen aan de steeds strengere eisen rond het welzijn van dieren en de uitstoot van schadelijke stoffen. Wie dieren meer leefruimte wil geven of bijvoorbeeld een energie-neutrale stal wil bouwen, moet zijn bedrijf dan ook wel uitbreiden.

Maximale omvang
Tot nog toe lukte dat onvoldoende omdat veel bedrijven al de maximaal toegestane omvang hadden bereikt. LTO is dan ook blij dat de gemeenteraad maandagavond heeft besloten om veetelers onder voorwaarden alsnog te laten uitbreiden.

Provincie moet nog oordelen
Formeel moet de provincie nog instemmen met uitbreidingsplannen van bedrijven. De gemeente verwacht dat dit weinig problemen zal opleveren, omdat de provincie tien jaar geleden al de intentie heeft uitgesproken om mee te werken aan verbeteringen in de intensieve veeteelt.

reacties (8)

 • Nastradamus

   

  Het Nederlandse beleid poogt de vlees industrie nieuw leven in te blazen. Rusland accepteert gelukkig geen vlees meer uit de EU natuurlijk om boycot redenen, maar het ziet er nu al naar uit dat er nooit meer vlees uit de EU geïmporteerd gaat worden, omreden wij niet in staat zijn een behoorlijk consistent betrouwbaar beleid te voeren qua voedselveiligheid. De Europese vleesmarkten onderling verkeren al jaren in oorlog door overproductie en illegale subsidie toewijzingen, vrijwel alle afzetmarkten buiten de EU zijn explosief kritiek over deze import, vraag mij nu af waar voor deze honderdtal gezinnen vlees produceren, in Nederland zelf neemt de consumptie af omreden het vlees door de verwerkende industrie wordt verpest met toevoegingen waarvan de honden geen brood lusten, wij hebben dan ook het ene naar het andere schandaal welke in de import landen inmiddels breed worden uitgemeten, er zit niet echt meer een toekomst in wij zijn daarvoor te Calvinistisch = kruideniersmentaliteit, ons vlees in de pan loopt letterlijk leeg door het toegevoegde zouten/vocht door de vleesverwerkende industrie, wij zijn geen respectabele klant maar wij zijn domme veelvraten, niet de klant is koning maar de producent.

  reageer
 • Wouter

   

  Sneu, voor alle negatievelingen die hier onder hebben gereageerd, maar wilt u echt vooruitgang van de Nederlandse veehouderij tegenhouden? Dat is uw goed recht, maar een kortzichtige gedachte. Als we duurzaamheid in Nederland tegenhouden dan zullen we ons moeten voeden vanuit het buitenland en dan komt je vlees van een echt megabedrijf met 10000 runderen of met een miljoen kippen. Ja dan kan je besluiten om veganist te worden en vervang je vlees door soja, maar soja is niet alleen ongezond maar ook een van de grootste oorzaken van de houtkap in het Amazonegebied! Het is een keuze, maar mijn keuze is Nederlands duurzaam product en als het kan koop dan gewoon direct bij de boer of bij de groenteboer, slager of bakker., beter klan het niet!

  reageer
 • .\/\/. eet ook wel eens plofveel

   

  Wouter en 'IK' - minder vlees eten is natuurlijk ook een optie. Nederland is een exporterend land, maak me niet wijs dat 'intensieve veehouderij' - dat eufemistische woord voor bioindustrie (grootschalige dierenmishandeling) - nodig is om te voorkomen dat we van de honger verkommeren. Het argument van de soja is onzin: het meeste veevoer dat hier te lande wordt gebruikt bevat ook soja. Een vegetariër die soja eet in plaats van vlees belast het Amazonegebeid minder dan een vleeseter die vlees eet dat met soja is gevoed.

 • Misplaatste argumenten

   

  Verbetering om diervriendelijk uit te breiden. Een logische beredenering in de visie van vleestelers. Nu lust ik best een stukje vlees maar moet het zo massaal. Er wordt geschermd met de gezinnen die deze productie als bedrijf hebben ,ze worden in hun bestaans recht belemmert . Hoe kun je deze argumentatie begrijpen? Eerder hadden dergelijke ondernemers ook een normale levensstandaard.De trucs komen blijkbaar weer voor de dag. We er kunnen erop wachten ,straks weer een Eu subsidie vangen om te moeten saneren.

  reageer
 • Rob

   

  Zie hier nog meer, beter zou zijn veel en veel minder in het 1 van de drukst bevolkte land van de wereld. Het gaat onder het mom van diervriendelijk, goed voor mens en dier en dat soort van kreten maar het is niets meer of minder dan kiloknallers te fokken voor de supers en er is helemaal niets diervriendelijk aan en waarschijnlijk zien de beesten nooit de buitenlucht. Het is wachten op de volgende varkenspest en dan wordt er weer geroepen dat het minder moet. We lereen het nooit.

  reageer
 • Barbara

   

  Ze zeggen dat er 12 miljoen van deze dieren op varkensbedrijven door hun eigenaars gevangen worden gehouden. Normaal gesproken heeft een gezond varken 15 jaar te leven, maar een mestvarken leeft geen 15 jaar maar leeft slechts 6 maanden, dus het aantal varkens dat moedwillig in gevangenschap word gehouden moeten er veel meer zijn dan 12 miljoen! Onder al die miljoenen worden er per jaar ook nog eens 550.000 levenloos afgevoerd omdat zij ziek zijn geworden. Per jaar 550.000, ziek van stress en ondervoeding! Hiermee zou je als veeboer toch geen reclame mee willen maken? We hebben het ook nog niet gehad over de veel te jonge biggen die op transport worden gezet naar het buitenland om daar verder vernederd te worden. Hoelang blijven wij met deze immens vriendelijk dieren sollen ten behoeve van eigen vraatzucht..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Trieste ontwikkeling. Daar waar al jaren duidelijk is, dat intensieve veehouderij uiterst dieronvriendelijke (kleine leefruimte, stress) en ongezond vlees produceert (preventief anti biotiica gebruik) gaat men toch door op deze verkeerde weg. Zelf mensen zijn inmiddels niet meer te behandelen. Plofkippen, kiloknallers, weg ermee. Duurzaam produceren is de enige toekomst van de landbouw inclusief veeteelt. Wanneer dringt dat eens bij de verantwoordelijken door?

  reageer
 • IK

   

  Stel, hier in Nederland zal een verbod komen op intensieve veeteelt. Wordt dan niet het vlees geïmporteerd uit andere landen waar de regels soepeler of zelfs afwezig zijn en de dieren nog veel slechter worden behandeld? Moet het niet zo zijn dat er wereldwijd regels voor huisvesting en verzorging van dieren worden gemaakt? Nu is Nederland het netste jongetje van de klas, de zwaarste regels, de hoogste kosten en zo de laagste winst en daardoor automatisch schaalvergroting.

 • schaapjes

   

  Uiteindelijk zal er toch echt krimp moeten plaatsvinden. De milieubelasting van vlees is veel te hoog. Beter hier op inzetten dan doorgaan met groeien. maximaal Vier keer per week echt vlees zal straks de norm zijn.

  reageer
 • Nastradamus

   

  Intensieve veehouderij betekend catastrofale veeziekten voor deze dieren de beesten raken gestrest en vatbaar voor elk virus net als de mens. Graag een tandje minder intensief en produceer dan voor de thuismarkt inplaats voor heel de wereld.

  reageer
 • Quasimodo

   

  En dan gaan klagen als een portie saté weer duurder wordt!!! Kom op met die plofkippen, lust er pap van...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert