Gevonden trouwboekje uit 1942 weer bij familie

ALMERE
Medewerkers van de kringloopwinkel in Almere hebben de familie getraceerd van een echtpaar uit een joods trouwboekje uit 1942.

Het trouwboekje van Louis en Flora werd gevonden in één van de vele dozen oude boeken die dagelijks wordt gebracht bij De Kringloper. Uit onderzoek bleek dat het echtpaar vier maanden na het huwelijk in Auschwitz is vergast.

Via Facebook hebben de medewerkers van De Kringloper de nicht van de bruidegom gevonden. Zij heeft het trouwboekje gekregen.

reacties (8)

 • Jan

   

  Het doet je beseffen dat het nog maar zo kort geleden is. En aan de manier waarop er op elkaar gereageerd wordt in reacties, hebben we er blijkbaar weer niks van geleerd.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  1942 is 74 jaar terug. Dat is niet kort, dat is lang.

 • Sanne de V.

   

  Precies Jan, je slaat de spijker op zijn kop. Pluim voor de Kringloper Almere en de medewerkers.

 • Flevoburger

   

  Goede actie! We kunnen weer van de geschiedenis leren! Het geeft maar weer eens duidelijk aan tot welke waanzin mensen vanuit geloofsovertuiging / politieke gezindheid or whatever in staat zijn. Heel mooi om dan mee te maken dat dit trouwboekje dan decennia later weer bij de familie terug komt!

  reageer
 • Henk K.

   

  Top! Weer maakt de Kringloper Almere waar wat ze beloven. Een sociale onderneming met oog voor de mensen.

  reageer
 • Barbara

   

  Met het gebruik van woordje "wegkieperen" hoeft niets mis te zijn, daar kan een ieder die het leest zijn eigen emotie aan vastplakken. Dat via de opmerkzaamheid van een kringloopmedewerker gevoelige oorlogsjaren weer even in beeld kwamen is voor sommigen wel logisch, maar daar is .W. niet debet aan...

  reageer
 • Peter Schenk

   

  Wat een prachtig gebaar van "De Kringloper Almere". Dit soort dingen moeten ten allen tijde bewaard en gekoesterd worden. Kom snel weer langs in de mooiste kringloopwinkel van Nederland! :-) Overigens, ze ruimen ook woningen leeg na het overlijden van de bewoner. Wellicht dat het op deze manier bij ze terecht is gekomen. "Wegkieperen" zoals eerder genoemd werd vindt ik nogal neerbuigend en kortzichtig. Zegt genoeg over de persoon in kwestie.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Dit soort dingen moeten ten allen tijde bewaard en gekoesterd worden." - misschien heeft degene die dit trouwboekje weggooide dat wel expres gedaan, juist om van een drukkend Verleden afstand te nemen, wie weet? Ik heb trouwens ooit eens onverwacht het huis van een familielid leeg moeten maken, en geloof me, na verloop van tijd ga je echt 'wegkieperen' van ellende. Wat voor jou iets banaals heeft, heeft voor een ander grote emotionele waarde. Dat heeft niets neerbuigends, en het is ook niet kortzichtig. Het is helaas in sommige situaties de keiharde en treurige realiteit.

 • Antje Ha

   

  Je kan een huis beter zelf leeg halen. Zo moeilijk is dat niet. Een container kun je huren en de rest zet jet met wat spoed op marktplaats. Zo voorkom je dat sieraden en contant in verkeerde handen vallen.

 • laat alle reacties zien
 • Niet zeuren!

   

  Hulde aan de medewerkers van De Kringloper!

  reageer
 • Antje Ha

   

  Aardig maar ik heb het idee dat ze dat niet met alle gevonden trouw- of receptieboekjes van 60-70 jaar oud doen. Het meeste gaat zo de vernietiger in.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De kringloopwinkel is niet natuurlijk niet de achterwacht voor wat mensen wegdoen. Dat doen die mensen zelf. Zo heeft ook iemand dit trouwboekje uit de oorlog weggekieperd...

 • Pietje

   

  Voel je je achtergesteld Antje? Bedenk maar even dat de meeste trouwboekjes pas in dozen terechtkomen als de kleinkinderen er geen waarde meer in zien. Voor dit echtpaar liep het net even anders...

 • KC

   

  Zo triest maar ook geweldig.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert