"Weerwind moet bijeenkomst met predikers verbieden"

ALMERE
Burgemeester Franc Weerwind moet de geplande bijeenkomst in Almere met islamitische sprekers verbieden als hij daarvoor een mogelijkheid ziet. Dat zegt arabist Jan Jaap de Ruiter die verbonden is aan de Universiteit van Tilburg.

Volgens De Ruiter vormt de boodschap die verspreid wordt op dit soort bijeenkomsten een groot potentieel gevaar en zet het vooral jongeren aan tot haat en extremisme. De Utrechtse stichting Dawah Groep wil zondag een bijeenkomst houden in TMG Partycentrum in Almere Buiten met als gastsprekers de Britse islamgeleerde Haitham al-Haddad en Ahmad Salam. Beide imams zijn salafisten die hun toehoorders oproepen afstand te nemen van de democratische rechtsstaat en de sharia als enige leidraad te nemen.

De Almeerse gemeenteraad heeft vorig jaar unaniem uitgesproken dat de burgemeester bijeenkomsten met onverdraagzame, salafistische predikers in de stad moet voorkomen. Volgens De Ruiter heeft Weerwind verschillende juridische middelen om dit te doen. Uiteindelijk kan een rechter dan beslissen of de bijeenkomst terecht is verboden.

reacties (7)

 • Te weinig veel te weinig.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik ben ook voor de vrijheid van meningsuiting, en ik vind ook dat je die achteraf moet toetsen, maar vergeet niet dat deze 'predikers' waarschijnlijk onder de categorie 'enge haatbaarden' vallen, en verzet dus wel degelijk gewenst is. Binnen de grenzen van de wet.

  reageer
 • Alistair

   

  Op voorhand iets verbieden? Dat je een andere mening hebt is okay, maar dit soort laffe oproepen om islamitische predikers (die zich overigens niet schuldig maken aan het breken van de wetten) te weigeren, zal tot niets uitlopen. Moslims zijn er, en ze hebben een mening. Ook in Nederland. Jan Jaap heeft afgedaan voor mij

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hoeveel wetenschappers ziiten er voor de PVV in de kamer?

  reageer
 • Jan

   

  Een wetenschapper, en dus, gewoon negeren, want ach wat weten die er nu van. Er is al zo vaak gewaarschuwd door mensen met deze kennis, maar wie in de politiek doet hier wat mee? Behalve natuurlijk de PVV, maar die worden stelselmatig genegeerd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Als ik in het bestuur van de Dawah groep zou zitten en ik en mijn organisatie geheel integere bedoelingen heb, dan zou ik juist nu, nu de Islam aan alle kanten heel negatief in de publiciteit komt, mij sterk inzetten voor de maatschappelijke positie van mijn geloof. Het uitnodigen van "omstreden sprekers" tijdens een bijeenkomst doet nu, met de hele IS problematiek dan eerder afbreuk aan het beeld dat de organisatie, de Dawah groep oproept. Sterker nog het beschadigd het aanzien en de integriteit van de Islam. De gehele Almeerse gemeenteraad ( dat is dus de politieke vertegenwoordiging van de gehele gemeente! ) heeft zich unaniem uitgesproken tegen dit soort bijeenkomsten. We zullen dus nu gaan zien hoe betrokken de burgervader van Almere met zijn eigen burgers is.......

  reageer
 • jo jo

   

  Hè hè, eindelijk iemand die het begrijpt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert