Lelystad zoekt huisvesting statushouders

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad had dinsdagavond veel vragen over de huisvesting van statushouders. Dit jaar moet er onderdak gevonden worden voor naar schatting 195 tot 270 vluchtelingen van wie de asielaanvraag is goedgekeurd.

Er is nu een plan van woningbouwcorporatie Centrada voor de bouw van tien woningen, die worden gesplits in 20 wooneenheden.

De partijen LEUC en PvdA vonden de 20 wooneenheden die woningcorporatie Centrada in 2016 bouwt te weinig. Maar een meerderheid van de raad vond wel dat het college door kan gaan met het plan voor de huisvesting van de de statushouders.

reacties (22)

 • Ibrahim

   

  Wel raar dat Centrada nu wel in actie komt. Ik wacht al jaren op een woning maar dat gaan nog wat langer duren helaas nu de statushouders voorrang krijgen. Voor mij en vele andere wachtende wordt geen actie ondernomen terwijl daar ook noodgevallen bijzijn.

  reageer
 • StevieW43

   

  Rijke Jan... bewonderingswaardig dat je zo lang hebt kunnen studeren en kennelijk gezegend bent met een goed stel gersens. Hebben uw ouders uw studiekosten betaald, of de hardwerkende gemeenschap ?

  reageer
 • Jan

   

  Universitair opgeleid? En dan dit stukje vol met taalfouten, haha..

  reageer
 • Rijke Jan

   

  Ik ben het met u eens. Ik heb jaren geleerd en diploma's behaald en ben universitair opgeleid. Ik heb het niet voor niets gekregen en veel in mezelf geïnvesteerd. Mijn baan en verdiensten zijn er dan ook naar en woon in een mooie dure villa. Het is eigenlijk belachelijk dat mensen die zich niet inzetten voor de maatschappij een uitkering trekken worden ontzien om de vele gemeentelijke belastingen niet te hoeven te betalen terwijl zij ook afval produceren, het riool belasten enz.. Waarom worden deze mensen niet de Gemeente Lelystad ingezet om bijvoorbeeld starten te vegen, plantsoen te schoffelen, boodschappen halen voor onze oudjes enz. Dat zijn werkzaamheden die iedereen kan. Laat hen wat bijdrage aan een mooi en schoon Lelystad in ruil voor een uitkering. Deze mensen worden aartslui!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Moet de PVV in Lelystad wel eens mee durven doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar nee, die volwassen man die zijn haar verft is bang voor een onbestuurbare partij en doet dat dus niet. Vee plezier ermee. Ik heb het eerder gezegd: als de PVV-standpunten je aan het hart gaan moet je op kandidaten van de rechterzijde van de VVD stemmen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Leefbaar Lelystad is volgens het artikel toch juist wel voor spreiding over de hele stad? Dus hoezo fusie met de Inwonerspartij? Geef mij maar liever LL dan de Inwonerspartij. De IP is een rechtse club aan het worden. Ik snap de afsplitsing LEUC ook steeds beter, alhoewel Wout Jansen ook met de PVV aan het flirten was, en dus juist de verrechtsing van de IP in gang gezet heeft. Maar LEUC lijkt steeds meer een linkse lokale partij te worden, en daar is behoefte aan.

  reageer
 • Nastradamus

   

  "Hij wil geen uitspraken doen over welke lokaties de gemeente op het oog heeft om de nieuwe woningen te bouwen" Aftreden! Dit wordt weer slikken of stikken, geen getto vorming heren volksverlakkers spreiden deze nieuwe burgers.

  reageer
 • Willem D

   

  Deze gekken hopen strak weer gekozen te worden . Wat denken ze zelf nooit van ons leven kiezen wij hun, onze stem gaat naar de pvv

  reageer
 • Barbara

   

  Gekakel over tweedeling die al lang een feit is..Overal ter wereld en dus ook hier vlak voor onze neuzen speelt dit strijdveld zich af. De armoe zit 'm vooral in de geest.

  reageer
 • opvanger

   

  stel je hebt "je hele hebben en houe" achter moeten laten omdat je voor je leven vreest en dat van je gezin. je zult maar maanden hebben gezworen en in angst gezeten hebben hoe e.e.a. toch verder moet. dacht je dat het echte vluchtelingen wat zou uitmaken in welke buurt ze worden opgevangen. als ze maar in warmte worden ontvangen en hopelijk nog zicht hebben op een vreedzame terugkeer als ze in die oorlogsgebieden hopelijk nog eens wijs worden

  reageer
 • HM

   

  Het grote verschil is dat de wat meer vermogende Lelystedelingen met een wat duurder huis heel veel gemeentelijke belastingen betalen. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen vrijstelling van deze belasting. De vermogenden betalen dus niet alleen veel belasting maar eigenlijk ook nog eens de belasting voor de minder vermogenden. Maar blijft op zich gewoon de vraag hoe je vluchtelingen zou willen huisvesten in een villawijk. Ga je daar dure villa's opkopen? En dus de huisvestingskosten voor de belastingbetaler verveelvoudigen? Bijstandgerechtigden zullen dat misschien wel een goed idee vinden want die hebben toch al vrijstelling van de gemeentelijke belastingen.......

  reageer
 • StevieW43

   

  Integratie bereik je niet door villawijken over te slaan. Buiten dat, ben ik als hardwerkende maar niet zo rijke import-Lelystedeling dan minder ?? Ook ik ben hier naartoe gekomen, ben een bedrijf gestart, heb een huis gekocht en geef 9 werknemers uit de stad werk.

  reageer
 • Verrassend

   

  En jij denkt dat dat "soort" mensen hier kapitalen uitgeven? Ze "wonen" hier omdat het zo lekker goedkoop is. Ze besteden waarschijnlijk niks meer dan gemiddeld in Lelystad.

  reageer
 • Sjakkie

   

  De Inwonerspartij oftewel commandant Baaten en z'n soldaten slaan op dit vraagstuk geheel de plank mis. Onlangs was de fractievoorzitter te gast bij "Over Flevoland gesproken" daar wekte hij de indruk vooral sympathie/begrip te hebben voor de noodopvang en dat Lelystad haar verantwoordelijkheid neemt. In essentie is deze fractievoorzitter en zijn soldaten fel tegen opvang van vluchtelingen. Dat blijkt maar uit het voorstel om vluchtelingen met een status niet in de kapitaal krachtig deel van Lelystad te plaatsen. Binnenkort dan ook maar een fusie tussen Inwonerspartij, Leefbaar Lelystad, VVV en Partij voor Lelystad?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Dus we moeten allemaal solidair met de vluchtelingen zijn alleen de bewoners van villawijken ietsje minder? Zullen we dan voor de huizen boven de 500.000 dan ook maar meteen de hypotheekrente aftrek afschaffen? Of valt men dan ineens wel onder gelijke rechten en plichten? Een droevig hypocriet standpunt waarbij een bepaalde bevolkingsgroep zich duidelijk manifesteert op het gebied van normen en waarden.

  reageer
 • Elza

   

  Ik snap de redenering van de Inwonerspartij wel. Lelystad heeft mensen met meer geld hard nodig, aangezien meer dan de helft van de stad nou niet bepaald vermogend is (qua vermogen is Lelystad de armste stad van Nederland. Veel inwoners in bijstand en dergelijke. Veel armoe en achterstand. Zegt genoeg). Mensen met geld kunnen makkelijker vertrekken dan mensen zonder. Het huisvesten van asielzoekers in hun buurt, kan vertrek opeens wel heel aantrekkelijk maken. Gevolg: nog minder mensen met geld, die geld uitgeven in de stad. En nog moeilijker om meer mensen met geld naar Lelystad te trekken, want slecht imago (dat zo ook niet verbetert). Mensen met geld kunnen voor pak 'm beet € 4 à 5 ton ook heel leuk elders wonen. En minder tokkies in de buurt. Het voelt misschien niet eerlijk, maar het is in ieders (economische) belang dat we niet de mensen met geld de stad uit jagen. We hebben daar niet zoveel van namelijk.

  reageer
 • Jan

   

  Ja hoor, zet ze allemaal maar in de Kamp, dat lijkt nu al meer op het buitenland, je moet echt goed kijken voor je een blanke Nederlander ziet. Probleem is en blijft dat al die immigranten in sociale woningbouw terecht gaan komen. En daar is het aantal mensen van allochtone afkomst al oververtegenwoordigd. Fijn als je dus niet de keuze hebt om in een koopbuurt te kunnen wonen..

  reageer
 • HM

   

  Vluchtelingen in villawijken? Hoe zou de gemeente dat moeten doen? Gaan ze dan villa's kopen of huren? En daarmee de kosten van opvang verveelvoudigen en de belastingbetaler alles laten betalen? Ik dacht dat de tijden van Flodder en gemeente-ambtenaar Sjakie intussen toch wel voorbij waren....

  reageer
 • Marcel

   

  De vluchtelingen terugsturen lijkt me een betere optie

  reageer
 • Mars

   

  Is de Inwonerspartij helemaal van lotje getikt? Eerlijk verdelen dood je alleen door echte spreiding. Ook in Nimby-areas.

  reageer
 • Verrassend

   

  Wie van de inwonerspartij woont in de villawijk? Waarom die ontzien? Speelt geld dan toch een rol????

  reageer
 • Joop

   

  In alle wijken dus ook in de villa wijken... Wel of niet vermogend de hele stad moeten die mensen opvangen en niet allen jan modaal.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert