Kamervragen over noodbevel burgemeester

LUTTELGEEST
VNL in de Tweede Kamer vindt dat de persvrijheid ernstig wordt beperkt door een noodbevel dat is uitgevaardigd voor Luttelgeest. De partij vindt het niet kunnen dat journalisten van Omroep Flevoland zijn weggestuurd bij een informatieavond over een tweede azc bij het dorp. De partij stelt vragen aan het kabinet.

Burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder kondigde een noodbevel af in een straal van 5 kilometer rond Luttelgeest. In de Orchideeënhoeve werden omwonenden op de hoogte gebracht van de plannen voor een tweede azc bij het dorp.

Een team van Omroep Flevoland werd door de politie weggestuurd. VNL wil dat deze 'beknotting van de persvrijheid' zo spoedig mogelijk stopt. De partij is bang dat mensen zich steeds vaker geïntimideerd voelen door de staat.

Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland noemt de actie van de burgemeester een schande en overweegt aangifte te doen. Het Genootschap van Hoofdredacteuren trok eerder deze week aan de bel, nadat een aantal gemeenten pers weerden bij informatiebijeenkomsten over asielzoekerscentra. Volgens de hoofdredacteuren is door het reguleren van journalisten de persvrijheid in het geding.

De gemeente Noordoostpolder heeft nog niet gereageerd op de ontstane commotie.

 

reacties (46)

 • Barbara

   

  Ik ben het deels met je eens, het gaat vooral om de herhaling van een en hetzelfde nieuws op alle zenders. Wat je om 7 uur '-morgens al hebt vernomen klinkt tot in de laten avonduren als herhaling door de ether. En dan met een stemgeluid gebracht of het nieuws 1 minuut oud zou zijn.

  reageer
 • Jos

   

  Ik voel mij "beknot in mijn vrijheid" door de pers die hijgerig nieuws maakt en vooral z'n eigen verhaal centraal stelt.

  reageer
 • Dictatuur

   

  We moeter alles slikken en mak gehouden worden want het mag natuurlijk niet breed uitgemeten worden dat luttelgeest 2200 inwoners heeft en daar dan de helft aan "asielzoekers" bijkomt 1100totaal over 2 coa geldfabrieken

  reageer
 • Patrick

   

  De pers weg sturen? Je zou bijna denken dat ze iets te verbergen hebben in ons 'vrije' Nederland.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wel grappig dat het volk dat over het algemeen zo precies weet te vertellen op welke manier de pers precies moet schrijven en waarover ze wel of niet mogen schrijven nu vooraan staan om de persvrijheid te verdedigen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • TomPoes

   

  Pure lafheid en machtsmisbruik dit noodbevel. Nieuwste wapen van bange bestuurders tegen echte democratie

  reageer
 • Jaanchi

   

  Kamervragen? Wat voor zin heeft dat? De afgelopen jaren hebben vele bestuurders kunnen doen wat ze goeddunkt. De 2e kamer heeft daar allang geen enkele invloed meer op. Niet zo gek dat er steeds meer onrust in dit land ontstaat.

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Ik noem dit noodbevel met een kanon op een mug schieten. Diep en diep triest.

  reageer
 • Carry

   

  Alleen omwonenden? En de rest van de inwoners dan? Krijgen we in emmeloord ook niet te maken met de vluchtelingen. Jammer dat de boeren in de raad deze burgemeester alweer voor de volgende periode heeft aangesteld. En dan de pers monddood maken. Achteraf informeren is niet juist. Dan moet je er maar van uitgaan dat de info klopt. Dictatuur ligt erg dicht op de loer. Wij beslissen en jullie hebben maar te slikken.

  reageer
 • Groen

   

  De hoofdredacteuren hoeven geen ME op te roepen om oproer in elkaar te laten slaan. Burgermeesters zijn er wel voor alle burgers. In de Noordoostpolder dus ook en ze zijn er ook voor de oproerkraaiers. Een noodbevel is stevig aangezet maar het is ook een stevige burgermeester die bevoegd is tot deze maatregel.

  reageer
 • marcel

   

  Hebben de mensen die wel uitgenodigd zijn een soort zwijggeld ontvangen ofzo?

  reageer
 • whoknows

   

  heel goed verwoord Tom. Niet alles hoeft door de pers bijgewoond te worden. Bij de bestuursvergadering van Omroep Flevoland komt toch ook RTL4 opnames maken

  reageer
 • henk

   

  bedoelen ze dezelfde beknotting die men hier zelf toepast door selectief berichten wel of niet te plaatsen naar gelang hun eigen mening en visie?

  reageer
 • sensatie

   

  héhé, eindelijk iemand die durft om de pers een keer buiten te sluiten. Inderdaad, alles wordt door de pers flink opgeblazen en roept op tot sensatie, onrust, onwaarheden, suggesties en chaos. Het is heerlijk rustig gebleven. Iedereen is op een fatsoenlijke manier ingelicht. Ik roep meer burgermeesters op, om de pers buiten te sluiten. Hulde!!!

  reageer
 • Piet

   

  Daar gaat het niet om. De pers werd weggestuurd terwijl ze op de openbare weg stonden en dan moet je als overheid wel heel sterke argumenten hebben.

  reageer
 • Omwonende

   

  Omroep Flevoland, Ingrid kupers, Wat zijn jullie zielige journalisten, hoe jullie van de bijeenkomst wisten maakt verder niet uit maar ook jullie weten dat de bijeenkomst voor omwonenden was en niet voor de pers. Dus ook niet voor een regionale omroep als omroep Flevoland. Dan kan je buiten gaan staan om omwonenden te pakken te krijgen maar die zitten daar echt niet op te wachten dus is het een goede zaak dat de burgemeester die mensen tegen mensen als jullie beschermt.

  reageer
 • Polderbewoner

   

  De burgemeester handelt met een noodbevel (geen noodverordening) alsof we in oorlogstijd leven. De vrije meningsuiting wordt in onze democratie de nek omgedraaid. Als bewoners van Luttelgeest zou ik heel snel opheldering willen van deze dictatoriale beslissing van de burgervader.

  reageer
 • Wies

   

  Ik als direct omwonende heb geen uitnodiging ontvangen. Net als iedereen uit het dorp. Hoogstwaarschijnlijk hebben alleen de paar boeren in de directe omgeving een uitnodiging gehad. Ik kan mij niet voorstellen dat die boeren gaan rellen, maar ook de mensen uit het dorp niet. We hebben totaal geen last van de mensen uit het AZC. De kinderen zitten al jaren bij onze kinderen in de klas en dat is ook geen enkel probleem. Van mij mogen die paar extra ook gewoon komen, maar waarom iets nieuws bouwen, terwijl er zoveel leeg staat! Dat wij als directe omwonenden niet zijn uitgenodigd is op zijn zachtst gezegd een beetje "dom" van de gemeente.

  reageer
 • Tom

   

  Pers moet niet huilen. Was besloten. De pers kam naderhand bij genodigden en gemeente vragen stellen. Pers wil graag bij zo'n bijeenkomst komen voor sensatie en niet voor nieuwsvergaring.

  reageer
 • IK

   

  Hoezo geliik? Het gaat niet om een feestje!! Het gaat om een beslissing over een tweede AZC dat de hele gemeente aangaat, dus waarom slechts een klein deel uitnodigen en de rest onwetend laten door de pers te weren? Is er weer eens iets te verbergen en is misschien het besluit al lang genomen zonder de inwoners in te lichten?

  reageer
 • Lutteltje

   

  Heel jammer dat de bewoners van Luttelgeest niet waren geïnformeerd over deze bijeenkomst. Ook niet over een noodverordening. Misschien dat de Burgemeester en het Coa bang zijn voor de reacties uit de directe omgeving. Volgens de regels is de buurt geïnformeerd als in de directe naaste buurtjes van het azc. De dorpsbewoners in de kern van Luttelgeest en de buitenwegen zijn onwetend gehouden maar werden wel in het gebied van de noodverordening mee genomen.

  reageer
 • Polderbewoner

   

  Noodbevel in De Noordoostpolder. Te triest voor woorden dat dit middel ingezet wordt. De polder gaat ruimhartig om met het AZC in Luttelgeest en in goed overleg met de omwonenden kan men tot een besluit komen om het wel of niet uit te breiden. Ik heb nu het gevoel dat e.e.a. door de strot geduwd gaat worden door de burgervader door ten onrechte ook de pers te weren. Nederland zakt langzaam af naar een héél vervelend landje en wij in de polder krijgen hier nu ook mee te maken door het dictatoriale gedrag van de burgemeester. Als inwoner van de gemeente Noordoostpolder wil ik ook gehoord worden want we zullen er toch ook aan gaan meebetalen. Of neemt de burgemeester dat voor eigen rekening? Toch niet raar dat we in geweldloos verzet komen tegen deze elite?

  reageer
 • Bert

   

  Wat een slap antwoord.

  reageer
 • Nk

   

  Lekker stiekem dus? Het is ronduit schandalig dat dit in ons land gebeurt. De hele politiek is ziek!

  reageer
 • NOPper

   

  Hoezo beperking van persvrijheid? De pers mag nog steeds schrijven wat ze wil. Prima maatregel van de burgemeester. Geen pers, dus niet interessant voor oproerkraaiers.

  reageer
 • Er gaan al verhalen op ned 1 bij wnl dat de burgemeester op moet stappen, en ze hebben gelijk.

  reageer
 • Frank

   

  Ben ik de enige die het heel normaal vind dat de pers niet bij een besloten bijeenkomst mag zijn? Bijeenkomst is namelijk bedoeld voor omwonenden, niet voor de rest van de wereld. Dit soort dingen lopen nou eenmaal mede uit de hand door de aanwezigheid van pers en buitenstaanders, ook als zij niet binnen, maar wel voor de deur staan. Wat mij betreft het de burgemeester een moedig en juist besluit genomen.

  reageer
 • jan

   

  wijs besluit. of hadden we graag life verslag willen doen van bestormingen, relschoppers, vernielingen. Respect voor het lef hebben om dit doordachte besluit te nemen en daarmee aan de betrokkenen het verhaal goed te kunnen vertellen. Jammer voor de rotzooi trapper elders uit het land die nu niet de kans kregen om democratisch de uitleg te verstoren.

  reageer
 • sterk

   

  Het was een besloten voorlichtingsavond voor de bewoners in de omgeving welke waren uitgenodigd..Deze journaliste woonde niet in de omgeving en was ook niet uitgenodigd en dus heeft de burgemeester groot gelijk deze journalist niet toe te laten. Als ik een besloten feest geef wens ik ook geen pottenkijkers.

  reageer
 • Kritisch

   

  Inderdaad geeft deze burgemeester inconsequente signalen af. Met een tikkeltje narcistische gedragingen die voor meningen maar selectief open staat. Hoe langer deze burgemeester zit des te meer duidelijk wordt waar de climax ligt.

  reageer
 • Jan

   

  Schandalig, dit moet uit gezocht worden hier is veel met aan de hand, De gemeente raadsleden werken voor eigen belang er zitten ex landbouwers tussen die op eigen grond asielzoekers proberen te plaatsen.

  reageer
 • harry

   

  Deze burgemeester duldt geen tegenspraak. Dus blijf maar heel ver weg. Gebied van de noodverordening slaat helemaal nergens op, of iemand op het friese pad wil gaan demonstreren.. 2000 is echt teveel, andere gemeenten werden plannen ook geschrapt waarom hier niet??? NOP moet wel slikken??

  reageer
 • Piet

   

  Als ik het goed begrijp werd het noodbevel wordt kort voor de bijeenkomst uitgebracht en kan er daarna nog zes weken bezwaar worden aangetekend. Ja, daar heb je dan nog wat aan...

  reageer
 • Tsja

   

  Hier begint het mee de onderdrukking van een heel Nederlands volk. Eerst wordt de persvrijheid van ons afgenomen. Inspraak hebben wij al niet meer. Nederland glijdt af naar een dictatoriale staat.

  reageer
 • reaguurder

   

  Dus rondom AZC's gebeurt het volgende: kritiek op internet = politie aan de deur voor " gesprekje " Pers wil verslag doen = noodbevel en geen toegang Daden gepleegd door inwoners AZC = onder pet of advies geen aangifte Klinkt als een democratie,toch? PS voor degenen die gaan zeggen:" en het geweld tegen AZC bijeenkomsten dan?" Die gasten moeten ook allemaal lekker lang opgesloten worden. Die verergeren bovenstaande " veiligheids" maatregelen alleen maar.

  reageer
 • Moo

   

  Is dit niet dezelfde burgemeester die voor een aantal weken terug aangaf dat de lokale pers te weinig over politiek en dat soort dingen schrijft.................

  reageer
 • Dus toch

   

  Toch snap ik de bm wel: als burgers zich geremd voelen hun mening (zowel voor als tegen) te uiten door aanwezigheid van een cameraploeg dan moeten die maar gaan. Schrijvende pers die verslag doet lijkt mij geen probleem.

  reageer
 • R.H.

   

  Nou meteen ook van roekeloos rijden

  reageer
 • henk a van den brink

   

  Spijtig dat een burgemeester mijn recht op informatie onmogelijk maakt.

  reageer
 • John

   

  Ga het lekker over die noodverordening hebben, 1 azc is meer dan zat want daar zitten nu al 1400(!) en daad hoeven er niet nog 450 bij

  reageer
 • Kritisch

   

  Met verbazing neemt men waar dat een dergelijke beperking gebruikt is.Mede doordat in deze polder in het verre verleden(in de vorige eeuw) ook zeer beperkende bewegingsmaatregelen zijn getroffen zou je verwachten van een Burgervader dat er zeer voorzichtig met dergelijke zaken wordt omgegaan.Deze angst uiting roept nog meer vragen op. Om niet te denken aan een overmacht van macht die tot uiting komt met onderdrukking.

  reageer
 • omwonende

   

  Niet alleen de pers mag niet komen maar de naaste bewoners worden ook niet uitgenodigd. Dit is allang besloten door onze stiekeme burgervader want de werkzaamheden zijn al volop in gang gezet en hij wil helemaal geen overleg met de directe omwonenden.

  reageer
 • flevolander

   

  de orchideeënhoeve "een heel afgelegen plek"? wat een onzin. het is een buitenweg, dus in landelijk gebied. en een grote attractie. is deze journaliste wel bekend met de noordoostpolder?

  reageer
 • Bewoner

   

  Ingrid kupers je weet volgens mij niet waar je over praat

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Het zal toch niet gebeuren dat de pers te weten komt dat ze daar ook gewoon hun zin doordrammen!? Jammer maar helaas, ook daar komt een azc, aldus de burgemeester aldaar.... Klinkt bekend trouwens.

  reageer
 • Floor.

   

  Waar is de democratie gebleven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert