Professor RUG noemt weren media 'persbreidel'

LUTTELGEEST
Persbreidel, onrechtmatig en een ernstige inbreuk op de vrije nieuwsgaring. Dat zegt professor Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar-directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.

Hij reageert op het besluit van burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder om donderdagavond de media te weren uit Luttelgeest. De burgemeester kondigde een noodbevel af in een straal van 5 kilometer rond de beoogde locatie van een nieuwe opvang voor vluchtelingen. De politie stuurde journalisten op basis van dat noodbevel uit het gebied.

Volgens Brouwer had de pers nooit geweerd mogen worden. "De functie van waakhond is enorm belangrijk in een democratie. Dit heeft geen schijn van kans bij een bestuursrechter. Als dit algemeen gangbaar wordt, wordt het werken van de pers onmogelijk", aldus Brouwer: "dit moet de kop worden ingedrukt."

Verder maken burgemeesters tegenwoordig eerder gebruik van een noodbevel dan van een noodverordening. Dit doen zij volgens de professor vaak omdat de gemeenteraad er dan niet bij betrokken hoeft te worden en er geen aankondiging nodig is. Dit is volgens Brouwer inmiddels schering en inslag. Maar het komt zelden voor dat op basis van zo'n bevel of verordening de media ook worden geweigerd. "Dat kan echt niet", zegt Brouwer.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten overweegt juridische stappen om verhinderingen van de pers, zoals in Luttelgeest, te voorkomen. De NVJ vindt de maatregel buitenproportioneel. Na soortgelijke incidenten in onder meer Harderwijk en Heesch is dit het zoveelste geval waar de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende en verslagleggende taak niet kan doen, stelt de NVJ.

reacties (7)

 • Jos

   

  Weer zo'n wijsneus die er voor doorgeleerd heeft. Waar baseert hij zich op, heeft jij info ingewonnen bij de gemeente, hoor en wederhoor? Dit is wetenschap beneden alle peil en dat voor een vet salaris.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Ben namelijk ook benieuwd naar het wederhoor van de gemeente." - nou, bel ze eens op zou ik zeggen. Nieuwsgaring....jij kan het ook!

  reageer
 • Cees Dekker

   

  Verbazingwekkend dat dit allemaal zomaar kan. Het belemmeren van nieuwsgaring verwacht je toch vooral in bananenrepublieken. O, wacht, zou Nederland dat dan al zijn? Vreemd ook dat nergens protest te lezen valt van de gemeenteraad. Van ONS bijvoorbeeld. Dit hoef je als gemeenteraad(sfractie) toch niet te accepteren? Nu is het beeld geschapen, dat de gemeenteraad het geheel eens is met het optreden van deze burgemeester. Ik wens Omroep Flevoland veel succes bij de bestuursrechter.

  reageer
 • Harrie

   

  Hoeveel berichten gaan jullie nog plaatsen om het eigen gelijk te bevestigen. Ben namelijk ook benieuwd naar het wederhoor van de gemeente. Wat was de overweging?

  reageer
 • opa

   

  Gelukkig dat we nog wijze mensen in ons land bezitten die weten hoe het wel hoort en werkt dat we niet de Russische kant op gaan

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • mr. Rob Kroon

   

  Het zou Omroep Flevoland sieren als zij bij de burgemeester formeel bezwaar zou aantekenen tegen het noodbevel. Geen inkeer? Dan naar de bestuursrechter! Dit is te belangrijk om te laten lopen! 'Aangifte doen' zoals in de media wordt gesuggereerd is niet de juiste weg en levert dan ook niets op.

  reageer
 • Raymond

   

  Dit kan inderdaad echt niet. Het wordt hoog tijd dat plaatselijke bestuurders een toontje lager gaan zingen en een inburgeringscursus democratie gaan volgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert