Professor RUG noemt weren media 'persbreidel'

LUTTELGEEST • Vr 29 januari 2016 | 11:23 • Vrijdag 29 januari 2016 | 11:23
Persbreidel, onrechtmatig en een ernstige inbreuk op de vrije nieuwsgaring. Dat zegt professor Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar-directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.

Hij reageert op het besluit van burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder om donderdagavond de media te weren uit Luttelgeest. De burgemeester kondigde een noodbevel af in een straal van 5 kilometer rond de beoogde locatie van een nieuwe opvang voor vluchtelingen. De politie stuurde journalisten op basis van dat noodbevel uit het gebied.

Volgens Brouwer had de pers nooit geweerd mogen worden. "De functie van waakhond is enorm belangrijk in een democratie. Dit heeft geen schijn van kans bij een bestuursrechter. Als dit algemeen gangbaar wordt, wordt het werken van de pers onmogelijk", aldus Brouwer: "dit moet de kop worden ingedrukt."

Verder maken burgemeesters tegenwoordig eerder gebruik van een noodbevel dan van een noodverordening. Dit doen zij volgens de professor vaak omdat de gemeenteraad er dan niet bij betrokken hoeft te worden en er geen aankondiging nodig is. Dit is volgens Brouwer inmiddels schering en inslag. Maar het komt zelden voor dat op basis van zo'n bevel of verordening de media ook worden geweigerd. "Dat kan echt niet", zegt Brouwer.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten overweegt juridische stappen om verhinderingen van de pers, zoals in Luttelgeest, te voorkomen. De NVJ vindt de maatregel buitenproportioneel. Na soortgelijke incidenten in onder meer Harderwijk en Heesch is dit het zoveelste geval waar de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende en verslagleggende taak niet kan doen, stelt de NVJ.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel