Burgemeester: noodbevel zodat omwonenden vrijuit konden spreken

LUTTELGEEST
Burgemeester Aucke van der Weff van Noordoostpolder heeft donderdagavond een noodbevel afgekondigd in Luttelgeest, zodat inwoners vrijuit konden spreken. Dat zei hij vrijdag.

In de Orchideeënhoeve werd donderdagavond een besloten informatieavond gehouden voor omwonenden van een mogelijk tweede asielzoekerscentrum in het dorp. Vanwege het noodbevel moesten een verslaggever en cameraman van Omroep Flevoland het terrein verlaten. Het noodbevel leidde tot veel kritiek in de politiek en journalistiek.

Van der Werff verklaart dat hij voor de maatregel heeft gekozen, omdat de aanwezigheid van pers ervoor zou kunnen zorgen dat mensen zich geremd zouden voelen in hun meningsuiting. Enerzijds betreurt hij de inzet van de maatregel, maar anderzijds lag de prioriteit bij de omwonenden. "Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.''

De burgemeester zegt dat Omroep Flevoland het besloten karakter van de bijeenkomst niet wilde respecteren. Van der Werff: "De politie heeft de journalisten donderdagavond herhaaldelijk verzocht op afstand te gaan staan van de locatie. Uiteindelijk is gekozen voor het instrument van een noodbevel om hen van het terrein te sturen." Volgens Omroep Flevoland is dit absoluut niet waar. Het camerateam heeft juist zoveel mogelijk gedaan om de bijeenkomst niet te verstoren. Er is nooit verzocht om op vrijwillige basis het terrein te verlaten. Dat ging via het noodbevel.


reacties (30)

 • Foutje

   

  Vrijheid van meningsuiting staat in de grondwet. Nieuwsvergaring is iets wat de media zelf moet zien op te lossen. Niemand in Nederland is verplicht de pers te informeren. Als ze iets weten mogen ze het publiceren (meningsuiting). Eerst even de grondwet lezen voor je iets roept

  reageer
 • Ab

   

  Prima toch. OL spreekt voor eigen Parochie. Je moet ook de privacy van bewiners respecteren die geen zin hebben om een camera op hun neus te krijgen. Journalisten zijn tegenwoordig vaak sensatie gedreven en als er een scheet dwars zit dan gooien zij het meteen op persvrijheid. OL kan ook denken, ik resoecteer de bewoners en ga achteraf verslag leggen.

  reageer
 • Roelof

   

  Als de journalisten inderdaad wangedrag hebben vertoont zouden deze gewoon opgepakt kunnen worden wegens het verstoren van de openbare orde. Een noodverordening was hier niet noodzakelijk. Een zeer ernstige misstap van de heer van de Werf.

  reageer
 • Nopper

   

  Goed gedaan B&W Het teleurstellend dat omroep Flevoland geen begrip kan opbrengen voor dit besluit er is veel te veel hype rond dit onderwerp vluchtelingen in de media

  reageer
 • Eric

   

  Omroep Flevoland staat niet helemaal onpartijdig in deze discussie. Ik vind het een goed iets om de bewoners op niveau, vrijuit te laten spreken. Wat is hier mis mee als deze meneer ff zonder pers en met alleen de mensen die hier wat over te zeggen hebben erover wil praten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjaak

   

  Valide argument? Dan vergeet je de grondwet. Vrijheid van nieuwsvergaring! Bij dit soort gebeurtenissen is een noodbevel absoluut niet wettelijk!!

  reageer
 • Barbara

   

  Ik was als Aucke van der Werff niet naar Nieuwsuur afgereisd. De vraag die belangrijk is en er toe doet moest luiden," wanneer komt er duidelijkheid hoe alle burgemeesters in den lande zich op hebben te stellen bij dit soort kwesties als opvang vluchtelingen. Nu werd burgemeester in het beklaagdenbankje gedrukt door een mevrouw die al begon te stotteren toen ze de naam Luttelgeest uit wilde spreken.

  reageer
 • Henk

   

  Een volledig valide argument. Ik vraag me af of OF er verstandig aan doet zo fel van leer te trekken. Het geeft de indruk dat de omroep niet partijdig in de betreffende discussie staat.

  reageer
 • Robert

   

  De burgemeester die op 4 januari, in zijn Nieuwjaarstoespraak, zei: 'de regionale media waakhond moeten zijn van de lokale politiek maar de waakhond blaft niet meer'. En vervolgens drie weken later zegt: 'ik vaardig een noodbevel uit om regionale media te weren.' Hoe geloofwaardig ben je dan? Hamerstuk voor de Bestuursrechter, maar neemt de lokale politiek daarna ook haar verantwoordelijkheid tegen een Burgervader die de Grondwet met voeten treedt?

  reageer
 • Barbara

   

  Ik vind Auke gewoon een schatje, en de Omroep had zijn weldoordachte besluit ook wel zo kunnen bekijken. Pers heeft overal en nergens eersterangs plekken, zit al overal met hun neuzen bovenop. Vooral bij zaken die nauwelijks zoden aan de dijk zetten.

  reageer
 • Jos

   

  Goede zaak dat direct belanghebbenden zich kunnen uitspreken zonder dar zaken worden uitvergroot in de media. Hulde voor de burgemeester die de betrokken burger centraal stelt.

  reageer
 • sjonny

   

  Een geweldige promotie voor onze gemeente. Goed gedaan door onze burgemeester, we staan weer op de kaart.. Het oudste asielzoekers centrum van ons land, vrijwel zonder incidenten, dat wordt nu onder ieders aandacht gebracht, hulde....

  reageer
 • Luisteraar OF

   

  Geen pers, geen raddraaiers, heerlijk toch. Vanmorgen, vanmiddag en vanavond mag Omroep Flevoland er de hele dag aandacht voor vragen dat ze er gisteravond niet bij mochten zijn Luttelgeest. Heerlijk toch!!! Wat een persvrijheid.

  reageer
 • Rob

   

  Deze man is de weg helemaal kwijt door zelfs Omroep Flevoland niet toe te laten bij de bijeenkomst. Met andere woorden de niet genodigden worden monddood gemaakt in deze. Deze burgemeester kan het beste zijn ketting aan de wilgen hangen want hij weet klaarblijkelijk niet wat persvrijheid is en nog minder de democratische rechten.

  reageer
 • Svu

   

  Motie van wantrouwen indienen. Burgemeester van der werf heeft vast nog last van de laag hangende zon. Dit is doofpot gedrag en het niet serieus nemen van de parlementaire democratie! Zonwering oké maar persevering kan echt niet!

  reageer
 • reaguurder

   

  Succes in Noord-Korea, sorry de Noordoostpolder. Dit is natuurlijk een democratiedodend besluit. De pers moet gewoon zijn werk kunnen doen. Lijkt mij dat zij gewoon buiten de locatie reacties hadden moeten kunnen peilen vd bewoners. Wat betreft uiten mening door omwonenden, ik heb bij overige bijeenkomsten niet het idee dat dat in gevaar is gebracht door aanwezige pers/camera's. Deze burgemeester is gewoon in paniek geraakt. Dit hoort niet in een democratie en dat zal bij een gang naar de rechter ook blijken. Dat u beiden (e en Jan) denkt dat dit normaal is stemt tot nadenken en is zorgelijk naar mijn mening.

  reageer
 • HM

   

  Wij kunnen ons gelukkig prijzen dat we in een vrij land leven met persvrijheid en democratie. Die vrijheid is zwaar bevochten. Een bestuurder die pers gaat weren omdat het hem beter uitkomt, past niet in zo'n land. Slechts twee opties mogelijk: aftreden of motie van wantrouwen en dus wegsturen (Cuba, Noord Korea?).

  reageer
 • Kees

   

  Prima besluit van de burgemeester. De omwonenden eerst informeren is hoe het hoort, de rest van de gemeente komt daarna en daarvoor was OF uitgenodigd. De persvrijheid is hier niet in het geding. De positie van de omwonenden is zoals die behoort te zijn nm. op de eerste plaats!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Toch fijn dat je via de media / de pers hier je mening kunt ventileren toch?

  reageer
 • Eens. Hoewel, OF is de enige die er moeite mee heeft. beetje beledigd denk ik

  reageer
 • Flevoburger

   

  "Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.'' Beste burgemeester daar kun je met de omroep geheel integere afspraken over maken toch? Heeft u dat geprobeerd? Daarnaast zijn uw bewoners zelf mondig genoeg om eventueel bezwaar tegen de aanwezigheid van een omroep te kunnen maken? Uw handelen is een beperking voor de democratie, de persvrijheid en leidt tot meer polarisatie in de materie van "vluchtelingenproblematiek" .

  reageer
 • jan

   

  Gezien de situatie en hoe verder in den lande gaat was dit een zeer wijs besluit. Hulde en respect voor deze burgemeester! En dat de pers geen stukje kon maken, ach.... zo te lezen hebben ze bij OF en de rest in nederland er geen moeite mee. Ze vallen over elkaar heen in hun klaagzang. Pers, beetje klein zielig gedrag dit.

  reageer
 • Hero

   

  De burgemeester kennende hebben de 'omwonenden' eerst een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen. Naar alle waarschijnlijkheid bestonden de omwonenden uit de eigenaar van het terrein waar deze asielzoekers moeten worden opgevangen en enkele mensen van de Orchideënhoeve.

  reageer
 • klaas

   

  Een wijs besluit van onze burgermeester .

  reageer
 • Bizar

   

  Dat in deze tijd dergelijke uitvaardigingen gerechtvaardigd zijn? Vooral als persvrijheid onder sanctie staat gaat men een brug te ver. Een politbureau doet het zelfde.Willen wij ook een maatschappij met inperkingen?

  reageer
 • Roelof

   

  Ik zou graag van de heer van der Werf willen weten waarom de inwoners van Kuinre niet op de hoogte gesteld zijn over het besluit om een 2e centrum te openen. Er is meer overlast in dit dorp en het Kuinderbos van de mensen die misbruik maken van de asielstatus, dan in Luttelgeest zelf.

  reageer
 • Julia

   

  Luttelgeest heeft 2350 inwoners.......en dan wil men 1850 Asielzoekers vestigen!!! Dit is om problemen vragen.

  reageer
 • Joop

   

  Prima beslissing, alleen de inwoners hebben inspraak

  reageer
 • jo

   

  Burgemeester dit geeft je geen recht om dit in eigen hand te nemen over leg met de overheid we leven nog steeds democratie s al thans gaan we nog steeds van uit

  reageer
 • oeps

   

  ik had liever gezien dat de burgemeester zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid hiervoor aangreep. bij afwezigheid van pers heeft het voor raddraaiers nl. geen zin om te komen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert