Burgemeester: noodbevel zodat omwonenden vrijuit konden spreken

LUTTELGEEST • Vr 29 januari 2016 | 12:29 • Vrijdag 29 januari 2016 | 12:29
Burgemeester Aucke van der Weff van Noordoostpolder heeft donderdagavond een noodbevel afgekondigd in Luttelgeest, zodat inwoners vrijuit konden spreken. Dat zei hij vrijdag.

In de Orchideeënhoeve werd donderdagavond een besloten informatieavond gehouden voor omwonenden van een mogelijk tweede asielzoekerscentrum in het dorp. Vanwege het noodbevel moesten een verslaggever en cameraman van Omroep Flevoland het terrein verlaten. Het noodbevel leidde tot veel kritiek in de politiek en journalistiek.

Van der Werff verklaart dat hij voor de maatregel heeft gekozen, omdat de aanwezigheid van pers ervoor zou kunnen zorgen dat mensen zich geremd zouden voelen in hun meningsuiting. Enerzijds betreurt hij de inzet van de maatregel, maar anderzijds lag de prioriteit bij de omwonenden. "Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.''

De burgemeester zegt dat Omroep Flevoland het besloten karakter van de bijeenkomst niet wilde respecteren. Van der Werff: "De politie heeft de journalisten donderdagavond herhaaldelijk verzocht op afstand te gaan staan van de locatie. Uiteindelijk is gekozen voor het instrument van een noodbevel om hen van het terrein te sturen." Volgens Omroep Flevoland is dit absoluut niet waar. Het camerateam heeft juist zoveel mogelijk gedaan om de bijeenkomst niet te verstoren. Er is nooit verzocht om op vrijwillige basis het terrein te verlaten. Dat ging via het noodbevel.

[https://twitter.com/cdkflevoland/status/693071337565331457]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel