SP wil verantwoordingsdebat over inzet noodbevel

NOORDOOSTPOLDER
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder moet verantwoording in de gemeenteraad afleggen over de inzet van een noodbevel in Luttelgeest. De Socialistische Partij heeft een verantwoordingsdebat aangevraagd voor de volgende vergadering op 22 februari.

De burgemeester zette dit middel donderdagavond in om een verslaggever en cameraman van Omroep Flevoland in een straal van vijf kilometer rond Luttelgeest te weren. De gemeente sprak in een besloten bijeenkomst met omwonenden over de plannen voor de opvang van 450 extra vluchtelingen. De burgemeester wilde daarbij geen pers in de buurt hebben. Met de fractievoorzitters was van te voren gesproken over de opzet van de avond, maar zij waren daarbij niet geïnformeerd over de mogelijke inzet van een noodbevel. Dat is overigens ook niet nodig.

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het weren van de media op openbaar terrein. De SP vindt dat veel te ver gaan. De Partij van de Arbeid noemt de handelwijze van de burgemeester 'knullig'. ONS Noordoospolder kwalificeert het als 'een blamage'.

Collegepartijen zijn milder in hun oordeel. De VVD noemt het noodbevel een ingrijpend middel maar wil de uitleg over de inzet hiervan afwachten. De Politieke Unie zegt dat het wellicht niet zo handig was, maar dat het ook niet zwaarder gemaakt moet worden dan het was. Het CDA vindt dat de rechter uitspraak moet doen of de inzet van het noodbevel gerechtvaardigd was. En de CU-SGP vindt het noodbevel 'niet zo belangrijk'. Voorop staat voor deze fractie dat de bewoners in alle rust zijn gehoord.

De fractievoorzitters en de burgemeester komen maandagavond in beslotenheid bijeen om de kwestie over het noodbevel en de opvang van de extra vluchtelingen te bespreken.

reacties (10)

 • Haha

   

  Hehe eindelijk is de SP als eerste om ook eens stoere praat te roepen. 99% van de zaken zijn ze te laat of durevn geen mening te hebben. Nu zijn ze eindeljjk eens op tijd maar.......slaan de plank geheel mis

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Burgemeester ( Nou ja burgemeester? :-) ) Van der Werff en zijn 'coalitiepartijen' bedrijven locale amateurpolitiek met een mini-p! De vrijheidslievende Liberalen wachten nog even met een reactie. Het CDA gelooft waarschijnlijk nog steeds dat Van der Werff door God naar de Noordoostpolder is afgevaardigd en denken dus zelf niet meer naar. En dan de Populistische Unie van schoolmeester Haagsma .... 'niet handig' ..... ? Was het niet de Populistische Unie die de Noordoostpolderbevolking probeerde op te ruien tegen de (tijdelijke) vestiging van vluchtelingen in De Golfslag ....... Jazeker, dat was de Populistische Unie! Ik troost me met de gedachte dat ieder voormalig stuk zee het bestuur krijgt dat het verdient. ;-)

  reageer
 • Pieter

   

  Nou had ik toch echt verwacht dat de V o l k s partij voor V r i j h e i d en D e m o c r a t ie pal zou gaan staan voor onze grondwettelijke vrijheden en de democratie. Maar nee. Ze komen niet verder dan "ingrijpend middel" en wachten op uitleg. Bravo liberalen! Wel met de mond, maar als het op daden aankomt? ..

  reageer
 • DEMO

   

  Misschien moet de SP is opzoeken wat besloten betekent. Alleen voor genodigde volgens mij. En de pers was dus ook niet uitgenodigd op de voorlichtingsavond. Als deze dan toch probeert binnen te dringen, ondanks herhaaldelijk verzoek van de organisatie en politie, ja dan kan je zoiets als een noodverordening verwachten. Ik snap dan ook de hele ophef en commentaren niet. Wat is daar niet duidelijk aan. En dat heeft niets te maken met vrije nieuwsgaring of persvrijheid. Besloten is besloten. De pers hoeft dus vanavond ook niet massaal uit te rukken. De bijeenkomsten fractie vz. en burgemeester is besloten. U komt er dus niet in. Laat dat duidelijk zijn.

  reageer
 • Kraggenburger

   

  Ik sluit mij hier helemaal bij aan!!

 • Jk

   

  Helemaal mee eens

 • Carry

   

  Ja en dan 5 km in de omtrek geen pers. Was dat ook besloten terrein? Dat ze geweerd werden op de locatie zelf nou ja. Maar op de openbare weg dat gaat veel te ver. Wat begrijp jij daar dan niet aan.

 • Jacob

   

  “Verantwoordelijkheid afleggen aan de gemeenteraad”. We weten natuurlijk allemaal hoe dat gaat ver- en aflopen in een omgeving waar kliekvorming en eigenbelang gevestigde grootheden zijn. Aan wie in dit geval verantwoording zou moeten worden afgelegd zijn de inwoners van de Noordoostpolder, bij wie het college van B&W en de gemeenteraad in dienst zijn. Maar in de praktijk wordt het door de leden van deze beide organen niet als zodanig ervaren. En bespaar mij nu het verhaal dat er een mandaat zou zijn verstrekt. Het gedoe rondom de asielzoeker heeft ons nog eens met de neus erop gewezen dat democratie in Nederland een wassen neus is. De hoogste tijd om daar in 2017/2018 eens als Nederlanders een einde aan te maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Sterkte Aucke, laat je niet kisten.

  reageer
 • Jacob

   

  Het feit dat u Aucke van der Werff hier sterkte wenst geeft tegelijk aan hoe zwak hij als burgermeester in zijn schoenen staat. Niemand wil Aucke van der Werff hier "kisten". Hij wordt alleen ter verantwoording geroepen. Niets aan de hand en niets te vrezen, zolang Aucke van der Werff maar een goed verhaal heeft en zijn achterban, van wie hijzelf afhankelijk is maar die echter ook van hem afhankelijk zijn, hem niet laten valllen.

 • Tsja

   

  Duidelijk wat er hier gaande is.

 • Ton

   

  In beslotenheid bijeen op maandag. Mag de pers dan wel aanwezig zijn?

  reageer
 • sterk

   

  SP weg ermee....

  reageer
 • karel

   

  Partijen die pal moeten staan voor de grondwet, waar in het verleden hard voor gevochten is, typeren de handelwijze van de burgemeester nu als 'niet zo handig' (PU), 'niet zo belangrijk' (CU/SGP), 'afwachten' (CDA/VVD). De politiek moet de democratie van Nederland beschermen en de burgemeester, die voorzitter is van de politiek, hierop aanspreken. Het CDA kan zich niet verschuilen achter de rechter maar moet aangeven dat de D van het CDA heilig is voor deze partij.

  reageer
 • reaguurder

   

  Ik zie dat heel wat partijen de democratie en de controle daarop niet serieus nemen. CU-SGP spant daarbij wat mij betreft de kroon.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert