Verantwoordingsdebat over inzet noodbevel gaat door

NOORDOOSTPOLDER
Op maandag 22 februari moet burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder zich verantwoorden voor het inzetten van een noodbevel vorige week. Dat heeft het presidium van de gemeenteraad besloten.

Tijdens een besloten bijeenkomst in de Orchideeënhoeve werden donderdagavond de omwonenden geïnformeerd over de komst van een tweede opvang voor 450 vluchtelingen in Luttelgeest. Om te voorkomen dat een cameraploeg van Omroep Flevoland omwonenden te spreken zou krijgen voor of na de bijeenkomst, zette de burgemeester een noodbevel in. Dat gaf de politie de mogelijkheid om de omroepmedewerkers op ruime afstand te houden.

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het weren van de media op openbaar terrein. De SP vindt dat veel te ver gaan. ONS Noordoostpolder kwalificeert het optreden van de burgemeester als "een blamage". De kwestie veroorzaakte veel commotie in Nederland. Volgens veel mensen en instanties is de persvrijheid in het geding. Omroep Flevoland heeft besloten een rechtszaak te beginnen over het weren van journalisten.

reacties (27)

 • Nieuwjaarstoespraak 7 januari jl. van de burgemeester: "Je ziet dat regionale kranten het moeilijk hebben en dat hun rol wordt overgenomen door andere, sociale, media. Daarmee verlies je wel een onafhankelijke, kritische blik op het politieke bedrijf: de schrijvende pers als waakhond. Maar die waakhond blaft niet meer, onze gemeentelijke politiek wordt steeds minder gecontroleerd door een onafhankelijke, actieve pers. En als er al sprake is van nieuwsgaring dan vaak eenzijdig, gekleurd, te laat en zonder hoor en wederhoor. En dat is jammer, want juist nu is er behoefte aan duiding, uitleg en een kritische blik op al die verschillende gebeurtenissen in de wereld, maar ook, gewoon hier, op lokaal niveau. Al was het maar door dat vele goede nieuws, wat er ook is, te laten zien." Onbegrijpelijk en kan inderdaad nu beter vertrekken.

  reageer
 • Cacolazi

   

  Van mij mag deze burgemeester nog wel twee termijnen blijven. Gezien jouw opmerking ken jij deze man helemaal niet. Dit is gewone rustige man zonder kapsones. Over die noodverordening kun je veel woorden vuil maken, maar het is nu eenmaal gebeurt. Deze man heeft dat met de beste bedoelingen gedaan. Hij had er, misschien verstandiger, voor kunnen kiezen om Omroep Flevoland toe te laten zonder camera tijdens het overleg en dan hadden ze na de tijd de mensen kunnen interviewen wat ze er van vonden dat er een AZC bij kwam. De zaak is nu behoorlijk opgeblazen. We zullen 22 februari wel zien wat ONS, SP etc. te vragen/melden hebben. Maar ik ben ervan overtuigd dat de heer Van der Werf gewoon onze burgemeester blijft

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vergaderingen van de gemeenteraad zijn altijd openbaar.

  reageer
 • Barbara

   

  Heerszuchtigheid (dictatoriaal gedrag) is ook wel een eigenschap die bij persmedewerkers regelmatig voorkomt. Kan me nog herinneren dat Annemarie Jorritsma om die rede PowNews weigerde.

  reageer
 • Kritiesj

   

  Mag bij deze bijeenkomst de pers wel aanwezig zijn?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Wellicht was een noodbevel een te zwaar middel, echter kan ik mij niet aan de indruk ontdoen dat OF verzocht is zich terughoudend op te stellen en dat daar geen gehoor aan gegeven werd. Buiten de hekken alle bezoekers aanhouden en in beeld brengen is wellicht juridisch in orde, maar zorgt er wel voor dat er geen sprake meer is van een 'drempelvrije' bijeenkomst voor de omwonenden, waar iedereen fatsoenlijk geïnformeerd kan worden of haar zegje kan doen.

  reageer
 • Wie wordt er beschermd??de burgemeester8

   

  Inderdaad de discussie verengd zich te veel om de Burgemeester zijn fatsoen.Het gaat over de besluitvorming met een Noodwet die was en is eng te benoemen. Als men zo het land ging besturen dan krijgen we een dictatuur. Vooral in dit aspect is men te lichtvoetig.Wanneer men een dergelijke wijze van besturen honoreren dan berg je maar.Natuurlijk moet en kun je de bewoners beschermen dat moet ook ,maar dat is heel wat anders dan wat de Noodwet behelst.

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Men heeft met een kanon op een mug geschoten. Veel reageerders verwarren persvrijheid en noodbevel. Een noodbevel is een veel te grof middel; dat doe je eigenlijk nooit. De pers had gewoon geweigerd kunnen worden bij een besloten bijeenkomst. Daar is helemaal geen grof geschut voor nodig.

  reageer
 • Henk

   

  Wat ik mis in deze discussie is die over fatsoen en verantwoordelijkheid die de pers mist dezer dagen. Onder het mom van persvrijheid kun je een voorlichtingsbijeenkomst voor direct omwonenden verzieken door iedereen tegen hun wil vol in beeld te brengen. Ik zou ook niet heen gaan. Op deze manier beïnvloed de pers een open voorlichting en discussie over een onderwerp waarin iedereen zijn zegje moet kunnen doen. Persvrijheid is een recht, geen excuus of instrument!

  reageer
 • Henk

   

  Helemaal mee eens. De frustratie druipt er van af. OF staat niet neutraal in het debat, en zou zeker in dit dossier haar journalistieke verantwoording moeten nemen en en neutraal berichten. Laat de rechter vervolgens maar uitmaken wie er gelijk had.

  reageer
 • Nopper

   

  Het is goed dat de vergadering gepland staat op 22 februari, Kunnen ze er allemaal nog een nachtje over slapen. Trouwens de beslissing van de burgemeester was goed.

  reageer
 • JW

   

  Wat kan politiek toch laag-bij-de-gronds en ergerlijk zijn. De burgemeester heeft zich op alle mogelijke manieren verantwoord. Toch nog vragen stellen om het vragen stellen, dwarsliggen om het dwarsliggen. Hier is geen enkel belang mee gediend, behalve het eigen belang van de oppositie.

  reageer
 • Tom

   

  Ook veel mensen steunen de beslissing van de burgemeester. Dat wordt weer niet benoemd. Dit laat weer de journalistiek zien die in Nederland gevoerd wordt. Alleen tegenstanders laten zien. Bah.

  reageer
 • Alfred

   

  hij had de journalisten ook kunnen laten arresteren vanwege huisvredebreuk. Dan was er net zoveel commotie geweest

  reageer
 • Dirk2

   

  Kan hij naar Lelystad. Puin ruimen!

  reageer
 • Geef meer openheid en stiekeme kamertjes politiek geen kans.

   

  Jammer dat er een paternalistisch gedachten goed heerst bij dit College. Zelfs de woorden die in het weekend toegesproken worden komen niet tot uitging .O.a. Samen op weg is het credo ook de biechtkamer zo niet als excuses gebruikt mogen worden.Het lauwe reageren van de college partijen kenschets de gemoedstoestand . De SP geeft aan dat deze wijze van leiding geven in de gemeente Noordoostpolder anders kan,met respect voor iedereen.Zich verheffen boven het volk roept verdeeldheid op.

  reageer
 • Bram

   

  Persvrijheid heeft men nog steeds! Alleen mag men niet in buurt komen. Wat helemaal terecht is, Auke heeft op dat moment gedaan wat moest gebeuren. De pers mag schrijven en uitzetten. En de burgemeester mag een gebied afsluiten.

  reageer
 • Robbie

   

  Volgens mij heeft de burgermeester nog niet getekend voor een nieuwe termijn. Hoop dat hij het ook niet doet. Van mij mag hij gelijk opstappen

  reageer
 • Blamage

   

  ONS is een blamage. Goed gedaan burgemeester. Moeten die mediageile journalisten maar de privacy van omwonenden respecterdn

  reageer
 • Kraggenburger

   

  Hij heeft de beste beslissing genomen! Ik sta volledig achter onze burgermeester! Als de media er boven op zit, wordt het alleen maar erger gemaakt dan dat het daadwerkelijk is. Nu hebben alle mensen in alle rust en vrijheid kunnen spreken.

  reageer
 • Barbara

   

  Er is ontwikkeling en ontmoeting, dat is toch geweldig!.

  reageer
 • Jan

   

  Deze burgemeester kan beter de eer aan zich zelf houden

  reageer
 • Simpel

   

  Alles wat van de openbareweg toegankelijk is en niet omheind is of aangegeven eigenterrein kan men betreden. Trouwens vrije nieuwsgaring staat als een fundament in onze grondwet .

  reageer
 • jo jo

   

  Leg hem het vuur maar aan de schenen!

  reageer
 • henk

   

  het stuk doet het voorkomen alsof dit alleen voor omroep flevoland is gedaan, wat een onzin

  reageer
 • Jacob

   

  Waarom was er niet op basis van de bestaande referendumverordening in de Noordoostpolder een informatieavond georganiseerd in het kader van en als voorloper op een raadgevend referendum waarmee de inwoners zich voor of tegen de komst van een tweede opvang van 450 vluchtelingen hadden kunnen uitspreken? En omdat de gemeenteraad in beginsel een afspiegeling is van de inwoners, had zij als raad de uitkomst ervan één op één kunnen overnemen. Als gevolg waarvan er niemand meer een reden zou hebben gehad om het besluit op enige manier te gaan aanvechten.

  reageer
 • Bergerac

   

  Ik kan mij vergissen maar het terrein bij de orchideeënhoeve is geen openbaar terrein.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert