Dertig hardrijders beboet op Dronterweg

LELYSTAD
Bij een snelheidscontrole op de Dronterweg in Lelystad zijn maandag 30 bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt de politie.

Eén beginnende bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. Hij reed 106 kilometer per uur over de Dronterweg waar 80 is toegestaan.

reacties (34)

 • Dick

   

  Zo maar even een Kwoot: "Mooi dat er een wetenschappelijk onderzoek is geweest, maar je snapt toch ook wel dat het wegennet totaal niet te vergelijken tussen de Verenigde Staten en Nederland?". Ik wordt hier wel altijd afgeschilderd als de snelheidsmaniak die altijd het zelfde herhaalt, echter heb ik het echt bestudeerd. Ik loop geen loze beweringen te uiten. En dan hoor je altijd, "totaal niet te vergelijken", etc. maar het is wel heel vergelijkbaar wat er in het verkeer gebeurt. Ons wegen net is vergelijkbaarder met bijv. Duitsland dan de leek denkt. Alleen is op dit moment de kwaliteit bij ons wel een tikkeltje hoger.

  reageer
 • Michel

   

  Trek het je is niet zo aan. Wie heeft er dan gezegd dat dit onderzoek alleen in Amerika heeft plaatsgevonden? Dat is een conclusie die je maar zelf even maakt. Niemand die dat gezegd heeft. Natuurlijk leven de bomen ook van CO2, maar vertel dat de tweede kamer maar eens...

  reageer
 • Dick

   

  Nee, het wegennet is niet te vergelijken. Maar de uitkomsten die hier uit komen hebben wel parallellen met de verkeersveiligheid. Hou nou eens op met verschillen te benoemen, kijk naar de gelijkheden. En dat is de mens. Die bestuurt een auto. En laat nou die mens vrij universeel zijn. Die mens schat de verkeerssituatie in en handelt daarnaar. En wie heeft gezegd dat dit Amerikaanse onderzoek alleen in Amerika heeft plaatsgevonden? Ik niet. Er is bij dit onderzoek namelijk wereldwijd gekeken naar ongevalsstatistieken, weginrichting etc. En CO2? Daar doen de bomen en plantjes het erg goed op hoor. Methaangas is een veel groter gevaar voor de opwarming van de aarde. Maar de milieuverenigingen weten ook dat een auto geen methaan uitstoot. En dat juist levende wezens heel veel methaan uitstoten. Maar ja, de mens kunnen we niet verbieden he.

  reageer
 • Michel

   

  Mooi dat er een wetenschappelijk onderzoek is geweest, maar je snapt toch ook wel dat het wegennet totaal niet te vergelijken tussen de Verenigde Staten en Nederland? Daarbij is het tegenwoordig ook blijkbaar belangrijker om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Zelf ben ik er ook voor dat snelheden wel wat omhoog kunnen op zulke wegen, maar dat is gewoon niet haalbaar in Nederland.

  reageer
 • Dick

   

  Nou je aanname klopt dus weer eens niet! Er is gewoon wetenschappelijk onderzoek gedaan naar relatie tussen maximum snelheid, wegbeeld en gevaarzetting. Amerikaans onderzoek zelfs. Dat zegt "om de bestuurder gefocust te houden op zijn taak, een veilige manier van autorijden handhaven, moet de maximum snelheid in overeenstemming zijn met het wegbeeld". Is dat niet het geval dan raakt de bestuurder afgeleid door allerlei randverschijnselen als radio, navigatie, telefoon, etc. waardoor de kans op ongevallen significant toeneemt. Dit is dan ook de reden dat een limiet van 75 of zelfs 85mph in de staten meer regel dan uitzondering is. En als je het onderzoek, waarop het huidige verkeersbeleid in Nederland is gestoeld, leest, dan blijkt daaruit dat het verkeersbeleid op aannames en kassainkomsten is gestoeld. In de conclusie van het, door de regering aangehaalde SWOV rapport staatnamelijk de volgende zin: "Algemeen wordt aangenomen dat in ongeveer 30% van de verkeersongevallen een te hoge snelheid de oorzaak van het ongeval zou kunnen zijn geweest". Zeg niet dat het niet waar is, je kunt het rapport opzoeken op de site van de SWOV. Maar deze zin zegt mij zoveel als, ze slaan een slag in het duister. Ze weten het gewoon niet. En op deze aannames is ons verkeersbeleid gestoeld. Slaap lekker verder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Michel

   

  Aannames... Komt erop neer dat het bericht te onduidelijk is.

  reageer
 • limiet

   

  Met de duidelijke redenen dat Dick dan 120 km/u gaat jakkeren. 80 is 80. Duidelijk!! Tijdwinst van 1 minuut op zo'n flut stukje!!

  reageer
 • Max

   

  Er staat heel erg duidelijk dat er max. 80 km gereden mag worden. Conclusie niet binnen de bebouwde kom. Maar wel binnen de gemeente Lelystad.

  reageer
 • Jan

   

  Ik ken soortgelijke wegen in Duitsland en Frankrijk ook wel hoor en er zijn vele landen in Europa waar de snelheid op zulke wegen 90-100 km/u is. Maar helaas is het gewoon voor veel automobilisten moeilijk om zich te conformeren aan de verkeersregels in het algemeen en de snelheidslimiet in het bijzonder. En ja, dan lekker klagen dat de limieten te laag zijn en dat anderen te langzaam rijden. En als je bang bent voor slaaprijden moet je zorgen dat je niet vermoeid achter het stuur stapt of zit, niet het probleem bij de maximumsnelheid op de weg neerleggen.

  reageer
 • Michel

   

  Dat weet ik heel goed dat dat zo is. Maar ik citeer de eerste zin even: "Bij een snelheidscontrole op de Dronterweg in Lelystad zijn maandag 30 bekeuringen uitgedeeld." "In" Lelystad stad er toch? Aan de andere kant heel duidelijk is het nieuwsbericht eerlijk gezegd ook niet hoor.

  reageer
 • Michel

   

  Maar die agent kan wel echt blunderen zeg je dan... Maar je wijst verder niemand aan hoor...

  reageer
 • Michel

   

  Haha! Dan heb je al geen rijbewijs meer. Beginnende bestuurders die hun rijbewijs voor 1 oktober 2014 hebben gehaald worden bij 3 strafpunten het rijbewijs ingevorderd. Vanaf 1 oktober 2014 is het 2 strafpunten geworden. Daarbij is een overtreding van 26 kilometer per uur geen strafpunt. Dit begint pas vanaf 30 kilometer per uur en op de snelweg vanaf 40 kilometer per uur.

  reageer
 • Dick

   

  Waarom mag ik op een gelijkwaardige weg bij onze oosterburen gewoon 100km/u? Waarom is dat in Frankrijk 90? Waarom wordt er buiten de spits massaal 20km harder dan toegestaan gereden? Omdat op deze weg niet een duidelijk evenwicht is tussen limiet en veilige snelheid. Ik kom in Duitsland op wegen waar je 100 mag, maar waar ik nog geen 80 durf te rijden. Omdat er een spanningsevenwicht hoort te zijn tussen wat mag en wat veilig is. Het gaat velen niet om de tijdswinst maar om niet te veranderen in een slaaprijden.

  reageer
 • Jan

   

  Hoezo ongeloofwaardig? Als het niet mag zal er wel een reden voor zijn en die zal echt niet te maken hebben met het feit of er al dan niet tractoren mogen rijden. Overigens mogen tractoren gewoon van de Dronterweg gebruik maken vanaf de Larserringweg richting Dronten... En alsof die 20 km/u meer zoveel nut heeft op dat kleine stukje weg, hooguit 12 km lang, een paar seconden tijdwinst en hoger benzineverbruik.

  reageer
 • Dick

   

  Als je mijn verhaal goed leest noem ik een paar hypothesen op. Ik zeg niet dat, dit, of dat, dat, is gebeurd. Mijn meest aannemelijke hypothese is, dat er een dusdanige gevaarzettende heeft plaatsgevonden, waarop de agenten hebben besloten om het rijbewijs in te vorderen. Maar ik was er, gelukkig, niet bij. Wat jij zegt over het niet vrijwillig afgeven van je rijbewijs, de agent vordert jouw rijbewijs en jij geeft hem netjes af. Dan hoor jij pas dat je rijbewijs is ingevorderd. Wel zo makkelijk namelijk bij het verkrijgen van dat rijbewijs. Dan nog, de agent die lasercontroles uitvoert in een setting als deze is gewoon een mens, die kan net zo goed blunderen als jij en ik. Over de controlelocatie, er is bij de afslag naar de vuilstort een stukje parallelweg, daar wordt veelal het schrijfwerk gedaan, controle vindt dan plaats bij de stoplichten kruising runderweg. Ik zie ze daar zeer regelmatig staan. En wat dat blunderen betreft, ik ben vrijgesproken van een gedraging op basis van de plaats en tijdsbepaling van een blunderende agent. Dus ook die agent kan echt blunderen.

  reageer
 • frits

   

  Tussen de twee rotondes in Lelystad mag je maar 50 rijden. het bericht spreekt over 80. Dus is het ergens tussen Dronten en Lelystad, en niet in Lelystad tussen de rotondes.

  reageer
 • Michel

   

  Persoonlijk vind ik het te makkelijk om de schuld bij een fout te leggen van iemand die de lasergun bediend, daar kan/mag je niet standaard vanuit gaan zoals je lijkt aangeven. Afgaande op het nieuwsbericht klopt er in ieder geval vrij weinig van. Over het laatste wat je zegt dat een agent een blunder begaat betwijfel ik ten zeerste, en ik neem dat ook een beginnend bestuurder niet vrijwillig dan zijn rijbewijs zal laten afnemen, indien het echt de overtreding is zoals het bericht aangeeft. Ik ben het wel met je eens dat er een reden moet zijn waarom de persoon in kwestie zijn rijbewijs moest inleveren, maar dat dat verteld het bericht helaas niet. Mijn aanname is wel dat deze situatie plaats heeft gevonden op de Dronterweg tussen de twee rotondes bij Lelystad (gezien daar nagenoeg iedereen te hard rijdt en een controle daar wel op zij plaats is), echter kunnen wij dit helaas niet uit het bericht halen.

  reageer
 • Dick

   

  Nee, omdat de snelheidslimiet hier op een ongeloofwaardige grootte is vastgezet. 100km/u was hier een betere limiet geweest. Trekkers mogen hier niet rijden, dus waarom niet gewoon 100km/u?

  reageer
 • Dick

   

  Ja, ik heb gelezen dat dit een controle dmv laseren was. Misschien is het aan jouw aandacht ontsnapt dat een mens die een lasergun vasthoudt eerder een fout maakt dan een volautomatisch, hopelijk goed afgestelde, machine? En dan daarbij, dat vertelt het verhaal namelijk niet, is de man misschien maar op 26km te veel aan de kant gezet maar waren zijn gedragingen dusdanig gevaarlijk (gevaarlijk inhalen bijv.) dat ie op grond van art. 5 zijn rijbewijs heeft moeten inleveren. Normaal gesproken hoef jij pas bij 50km overschrijding je roze pasje in te leveren. Dus er MOET een andere grond zijn geweest, of de agent in kwestie heeft een blunder begaan. Ook dat laatste is wel denkbaar daar heel veel aspiranten op deze manier de kunst van het bonnen schrijven wordt bijgebracht.

  reageer
 • Lely...

   

  Roep ik al jaren...!

  reageer
 • Max

   

  Heeft een ieder hier wel eens gedacht om je gewoon aan de snelheid te houden. Heb je ook geen onnodige nutteloze discussies over boetes en punten, gemeentegrenzen etc etc

  reageer
 • Frackingjohn

   

  Het kerstdiner is inmiddels verorbert de kerstreces is inmiddels ook voorbij, de nieuwjaarsborrel kon nog net betaald worden, dus is het nu een zaak opnieuw collecteren langs heren wegen.

  reageer
 • Michel

   

  Beste Dick, Ik vraag me af of je alles goed lezen hebt ondanks het maar 3 regels aan tekst zijn in het nieuwsbericht. Het gaat hier om een lasercontrole, dat betekend dus dat er een agent zijn snelheid heeft gelasert met een laser. Oftewel het gaat hier niet om een flitscontrole. Dan zou ik me de fout nog kunnen voorstellen. Uiteraard ben ik me ervan bewust dat dit gelijk is voor zowel binnen als bij de bebouwde kom. Indien het een art. 5 was geweest, dan was daar waarschijnlijk wel vermeldt.

  reageer
 • sterk

   

  Boete aanvechten, immers de gebruikte apparatuur deugt niet. Er is vast wel een advocaat die op kosten van de belastingbetaler iets wil verdienen, ze hebben immers vrijwel niets meer te doen, en dan zijn ze wel in voor dergelijke onzin.

  reageer
 • Dick

   

  Misschien al eens aan gedacht dat dit binnen of buiten de bebouwde kom de limiet voor het innenmen van een rijbewijs gelijk is? Die ligt op 50km/u. Maar een rijbewijs kan ook onder art. 5 (Gevaar veroorzaken voor overig verkeer of zichzelf) ingenomen worden. Als deze jonge man onder art. 5 zijn rijbewijs heeft moeten inleveren heeft ie een probleem. Op basis van de hier genoemde snelheid heeft ie geluk. Dan is het een dusdanige fout dat ie hem per omgaande terugkrijgt.

  reageer
 • Michel

   

  Dat is onzin, een beginnend bestuurder is niet eerder zijn rijbewijs kwijt. Bij een overtreding van 30 kilometer per uur of harder, krijgt deze een straftpunt. Bij 2 strafpunten wordt dan het rijbewijs geschorst en ben je verplicht deel te nemen aan een rijvaardigheidsonderzoek.

  reageer
 • Michel

   

  Dick, misschien eens nagedacht dat je rijbewijs niet wordt ingenomen bij een overtreding van 26 kilometer per uur te hard...

  reageer
 • Jos '56

   

  Nee dat is niet nieuw, het betreft een beginnend bestuurder en die zijn het rijbewijs gauwer kwijt.

  reageer
 • Dick

   

  Michel, misschien eens aan gedacht dat de gemeentegrens van Lelystad niet ophoudt bij de "Einde bebouiwde kom" bordjes? Voorbij die bordjes is het nog steeds "Dronterweg" ne nog steeds "Lelystad".

  reageer
 • Tom Weevers

   

  Bij 26kmh te hard al je rijbewijs inleveren? Is dat nieuw?

  reageer
 • Drontenaar

   

  De Dronterweg (N309) loopt vanaf Dronten naar Lelystad. Vanaf de gemeentegrens Lelystad tot aan de bebouwde kom Lelystad is het 80 km/u

  reageer
 • jwb

   

  Met "in Lelystad" kan natuurlijk ook bedoeld zijn binnen het grondgebied van de gemeente Lelystad. En dat grondgebied loopt nog een paar kilometer door richting Dronten, waar je 80 mag rijden.

  reageer
 • lelystad

   

  Wel als het zijn vierde punt betreft!

  reageer
 • Michel

   

  Als het de Dronterweg "in" Lelystad is, dan is daar het snelheidslimeit 50 kilometer per uur en niet 80 zoals het bericht aangeeft. Anders was het rijbewijs van de betreffende bestuurder ook niet afgenomen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert