Verbeek wil uitspraak over "wangedrag journalisten" niet toelichten

FLEVOLAND
Commissaris van de Koning Leen Verbeek wil zijn uitspraak over "wangedrag van journalisten" niet toelichten. Dat bleek dinsdagavond toen hij daar door Omroep Flevoland naar werd gevraagd.

Verbeek schreef afgelopen vrijdag op Twitter: "Persvrijheid geen rechtvaardiging wangedrag journalisten." Dit naar aanleiding van de commotie rondom het inzetten van een noodbevel in Luttelgeest. Dat werd door burgemeester Aucke van der Werff gebruikt om de pers op afstand te houden tijdens een informatieavond over de komst van een tweede azc in Luttelgeest.

Op de uitspraak van Verbeek volgden vele verontwaardigde reacties. Verschillende mensen vroegen hem via Twitter op welk wangedrag hij doelde.

Omroep Flevoland heeft de rechter gevraagd om de geldigheid van het noodbevel te toetsen en dat is voor Verbeek aanleiding om niets over zijn tweet te zeggen: "U bent naar de rechter gestapt. En dan kan ik niet in het openbaar daar uitspraken over doen." Wel liet hij weten geen spijt te hebben van zijn uitspraak. "Ik weet heel goed wat ik doe," aldus Verbeek.

Omroep Flevoland maakte een overzicht van enkele reacties op de tweet van Leen Verbeek.


reacties (30)

 • sterk

   

  Wat een negativisme straat hier van af, zonder ook maar enig besef van waarheids- bevinding. Gelukkig dat deze persoon alles altijd zo correct weet.

  reageer
 • Barbara

   

  Omdat in dit geval de wezenlijke zeggenschap in de tweet ontbrak en de persoon geen moeite doet daar wat verheldering in aan te brengen, kom je voor navraag al gauw bij de persoon terecht. Ik vind niet dat dat te vergelijken valt met wanneer je op de man zou spelen.

  reageer
 • Demo

   

  Je hebt deels ook gelijk, maar de pers was in grote lijnen op de hoogte. Dat is de discussie niet. Waar het in essentie om gaat is dat schijnbaar de pers een besloten bijeenkomst niet wilde respecteren als zijnde besloten. Niet meer en niet minder.

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Ik word er niet goed van. Eerst vertelt burgemeester onwaarheden in Nieuwsuur; dan vertelt Commissaris der Koning onwaarheden over Omroep Flevoland.

  reageer
 • Kritisch

   

  Inderdaad zou deze stelling deels kloppen maar we kunnen constateren dat een voorziening als deze geen theekransje is. Met andere woorden men bespreekt plannen die in het publieke domein vallen.Dus gefinancierd uit onze algemenemiddelen (belastinggelden) Waarom niet kort vooraf van deze bijeenkomst de pers in grotere lijnen voorlichten. Het verniijn zit meer in de gevolgde strategie om te laten zien we volgen de grensen van de wet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Al die linkse knuffelaars mogen wat mij betreft hun biezen pakken, maken het hele land kapot.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Helemaal los van de eigenlijke inhoud maar als je als CvdK dit soort heftige uitspraken publiekelijk doet dan moet je ze ook met feiten onderbouwen. Doe je dat niet dan ben je gewoon bezig met stemmingmakerij en is het niet vreemd dat je iedere vorm van geloofwaardigheid verliest.

  reageer
 • Demo

   

  Als een paparazzi een foto maakt van een bekend person, en hij heeft daarvoor zonder toestemming b.v. de tuin van dat bekende persoon betreden, dan spreken we er schande van. Immers de fotograaf breekt feitelijk in. Welnu als een journalist een besloten bijeenkomst wil bijwonen, waar hij niet voor uitgenodigd is, dan is het ineens het onthouden van vrije nieuwsgaring. Of het team van omroep Flevoland zich heeft misdragen weet ik niet. Was er niet bij. Maar gezien de noodverordening zal er wel wat gebeurd zijn. Immers waar rook is, is vuur. In dat kader is de twitter van de CvdK een juiste. Het is alleen jammer dat dit enorm wordt uit vergroot door de media.

  reageer
 • Politica met lef en een rechte rug

   

  Stelling: Als verdediging burg.NOP wordt gezegd dat burgers het recht hebben in alle stilte te kunnen reageren op een bijeenkomst zonder aanwezigheid van journalisten, dus zonder het risico dat ze de volgende ochtend op de voorpagina van een omroep of krant staan. Maar dat gesteld, is het dan ook niet zo dat politici dat recht op privacy ook mogen claimen? Of is de pers vrijheid dan ook in het geding?en hoe zit het dan met de oproep in de nieuwjaarstoespraak van de burg. NOP die opriep tot meer persvrijheid, niet minder. Gaat de CvK straks zich dan toch ook beroepen op privacy bewaking als hij nog negatiever dan nu al het geval is wordt geschetst, of voelt hij zich dan niet gesteund door de burg.NOP, die immers in zijn nieuwjaarstoespraak openlijke bejegening politici toejuichte. Zit hier niet een dubbele uitleg persvrijheid.?

  reageer
 • Willem

   

  Wat een onzin om (telkens) te roepen, dat iemand zijn biezen moet pakken als hij/zij iets zegt wat niet uit komt. Ga eens nadenken over de inhoud ipv op de persoon te spelen!

  reageer
 • Drontenaer

   

  Ook een godswonder dat de CvdK nog steeds "houdbaar" is - deze beste man moet eerst een leren tot 23.000 te tellen voor iets te roepen... Toch niet meer serieus te nemen na de zoveelste uitglijer ?

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Ik weet heel goed wat ik doe," aldus Verbeek. - alleen jammer dat-ie dat niet aan durft te tonen, en daarmee twijfel zaait over zijn democratisch gehalte. "See you in court" dus.

  reageer
 • sjonny

   

  Hier is van toepassing het spreekwoord: Spreken is zilver en zwijgen is goud. Omroep Flevoland spreekt maar de CvK zwijgt... Prima..

  reageer
 • Ab

   

  Wat is wangedrag? Verslaglegging van een nieuwsfeit? Zeer ongenuanceerde uitspraak.

  reageer
 • Anita van Groningen

   

  En wat als ze er bij gemogen hadden, dan was het een negatieve verslaggeving geworden. Normaal weten ze de NOP niet te vinden, maar als het maar wat loos is dan zijn ze er als de kippen bij, wat een nare manier van journalistiek. Hoera voor de Commissaris van de Koning Leen van Beek

  reageer
 • Ik

   

  Wel jammer dat de andere kant wel constant kan schrijven wat hij wil, journalistiek nederland zou misschien wat meer aan zelfreflectie moeten doen, vroeger werdt er nieuws verslagen, nu wordt er een mening verkondigd.

  reageer
 • Raymond

   

  De goede man heeft dus niet door dat hij met zijn profileringsgedrag zich steeds belachelijker en overbodiger maakt.

  reageer
 • schaapjes

   

  Wat een ontzettend vreemde man is dit toch. Eerst in het openbaar over Urk gaan schreeuwen en nu dit weer? Heeft de man niets beters te doen?? Een CvK zou de dialoog moeten zoeken, hij lijkt nu meer een PVV-er.

  reageer
 • henk

   

  omroep flevoland misbruikt haar positie om alleen verslag te doen vanuit haar eigen standpunt bekeken. dit is allang geen neutrale journalistiek meer.

  reageer
 • johan

   

  Zolang de zaak onder de rechter is praat hij er niet over, maar wat hij wel kon doen is een twitter bericht hier over schrijven en ons in het donker laten met betrekking tot waar het over gaat. Als commissars van de koning moet je je verre van dit soort zaken houden en je maakt jezelf belachelijk door eerst iets te zeggen en dat te zeggen dat je er niets over kunt zeggen, houdt dan je mond. stemming makerij

  reageer
 • Van zelfsprekend!

   

  De SP zou ook een verantwoordings debat kunnen voeren in het provincie bestuur.

  reageer
 • Barbara

   

  Ach... Ga de gemiddelde Flevolander nou eens vragen wie hun burgemeester is, of vraag eens naar de naam van de CvK? Van 70% zal je het antwoord krijgen..Geen idee! Dat zou dus volgens heer Marseille moeten veranderen de komende jaren? Of toch maar afschaffen die functies?

  reageer
 • Ik

   

  Iemand die heel goed weet wat hij doet twittert niet, die weet dat twitteren al heel wat "slimmerikken" hun baan heeft gekost ! Maar ja, trage leerling ?

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Zelfs een commissaris van de koning moet leren, dat hij moet nadenken over wat er ongenuanceerd en onbewezen uit zijn grote mond komt! Dit soort uitingen bewijzen alleen de paniek waarin de zogenaamde 'politiekelingen' verkeren. Bewijzen dat het goed fout gaat met ons land!

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Deze ongekozen bestuurder blijft maar roepen, niet te serieus nemen die man.

  reageer
 • Arjan

   

  Bizar: wel voorop staan met het veroordelen, maar als er wordt doorgevraagd je verschuilen. Wederom een PvdA-er.

  reageer
 • Uhm...

   

  Pfff…. Verbeek wil niet toelichten. Ik heb zo het gevoel dat dit qua nieuwswaarde niet enorm scoort bij de gemiddelde Flevolander. Het voelt meer als een persoonlijke strijd van Omroep Flevoland.

  reageer
 • Jan

   

  Voordat Leen ging twitteren, had hij zich beter kunnen beraden of hij wel zo voorbarig moest zijn met zijn uitspraken over het vermeende gedrag. Nu schermen met de zaak is onder de rechter, getuigt niet van enig gezond verstand.

  reageer
 • Barbara

   

  "Ü krijgt daar van mij geen antwoord op", dat is de taal van de CvK. Zou dat nou niet eens wat sympathieker of koninklijker gebracht kunnen worden, denk ik dan? Mijn indruk is dat de commissaris zich zo gauw aangevallen voelt, ook al zegt hij goed te weten wat hij doet. Maar dan hoef je toch niet als een boze schoolmeester die het reilen en zeilen van deze provincie overeind moet zien te houden zo kortaf te reageren? Opvoedkundig en bruggenbouwerig gezien is dat niet de beste methode.

  reageer
 • Het wordt tijd dat Leen ook zijn biezen pakt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert