Beloning voor koe in de wei

FLEVOLAND
Flevolandse boeren die hun koeien vroeg in het voorjaar in de wei zetten, krijgen daarvoor een beloning. Staatssecretaris Martijn van Dam schrijft aan de Tweede Kamer dat boeren maximaal 750 euro subsidie kunnen krijgen.

Hij hoopt op deze manier meer koeien in de wei te krijgen. Het gras hoeft dan niet gemaaid te worden waardoor nesten van weidevogels niet worden vernield.

In Flevoland staan relatief veel koeien op stal. Zo'n 70 procent van het melkvee komt nooit buiten.

reacties (19)

 • Achmed

   

  Vrouw op het gazon ook zoveel waard ?!

  reageer
 • Natuurfreak

   

  Hey, slecht idee, weet je wel hoe slecht het Is voor het milieu als koeien buiten lopen. Al die broeikasgas uitstoot van die koeien, beter koeien op stal, betere melk, meer melk. Gezonder voor de koeien. Dat is pas duurzaam. Maarja, het Nederlandse plaatje, Dat is met een koe in de wei, oh, misschien Dat er daarom voor weidemelk meer betaald word aan de bier. Paar cent subsidie, die Is er niet voor niets. Koe in de wei Is niet duurzaam,lagere melk productie, zieke koeien enz.

  reageer
 • Gerrit

   

  Het is voor de koeien gezonder dat ze binnen blijven dan dat ze buiten lopen, binnen krijgen ze altijd voer van dezelfde kwaliteit zelf heb ik vaak meegemaakt dat ik de koeien uit het land haalde dat er een ziek was op stal ziet de veehouder het veel sneller via de koeherkennings methode hierbij wordt de gezondheid gecontroleerd. De mest kan ook veel beter verdeeld worden op het land. En waarom moet de minister met subsidie klaar staan de kosten om koeien in het land te laten lopen zijn vele maal hoger dan op stak.

  reageer
 • Pzaal

   

  Voor 750 euro de koeien elke dag naar buiten en binen halen? Dat is het geld echt niet waard. Koeien trappen zich kreupel op stenen en modder. De klauw bekappers zullen erg blij zijn met dit voorstel.

  reageer
 • Avd

   

  Ik vind het prachtig, dat koeien in de wei lopen, maar waarom subsidie geven. Het is toch triest dat deze regering weer iets gevonden heeft dat mij als belasting betaler weer geld gaat kosten. Nederland = subsidieland geworden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De boer

   

  Mijn koeien zijn van stal gehaald en staan in de wei waar is mijn € 750?

  reageer
 • polderboer

   

  van 750 euro kan je nog niet eens de weidepalen omhoog zetten

  reageer
 • Dirk

   

  750euro om je grasland vroeg in het voorjaar al te vernielen. Denk niet dat er veel interesse zal zijn. Daarnaast stampt een kudde koeien dat nest van die mooie weidevogel net zo goed plat. Daar kijkt een koe echt niet naar om

  reageer
 • Bram

   

  Hopsakee en we trekken de subsidie pot weer open.

  reageer
 • melkveehouder

   

  Onze koeien staan op stal omdat de melkprijs in NL te laag is om als boer alle kosten te kunnen betalen. Het naar buiten doen van de koeien kost nou eenmaal tijd en geld wat er niet is. Als consument kun je er iets aan doen door vooral biologische of weidemelk te kopen. Iets duurder,maar wel (h)eerlijk. Overigens is de 750 euro van de staatssecretaris een schijntje, dit zal voor de meeste boeren niet doorslaggevend zijn

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Omgekeerde wereld: i.p.v. die subsidie slurpende boeren te belonen voor normaal gedrag (van onze belastingcenten, uiteraard) zouden boeren een forse BOETE moeten betalen voor iedere stalkoe.

  reageer
 • Jan

   

  De export van de Nederlandse land- en tuinbouw en visserij is goed voor 82,4 miljard en 57 procent van het totale handelsoverschot. En dit alles wordt opgebracht door slechts 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking en een tak waar u gemakshalve (samen met vele anderen) zonder enige kennis van zaken tegenaan schopt. De subsidies zorgen er mede voor dat u dagelijks vers en veilig voedsel kunt nuttigen voor een redelijke prijs. Verdiep u eerst eens in de materie voordat u wat gaat roepen of begin anders zelf een boerderij om voor uw eigen voedsel te zorgen als u denkt dat u het beter kan (en uiteraard zonder subsidie!)

 • Johan

   

  Haha u weet duidelijk weer waar u het over heeft. Wees blij dat de boer nog iets van de overheid krijgt anders betaalde u meer voor uw melk, oh wacht en de boter, vla, ijsje. Oh wacht en de sla bloemkool etc. etc. De boeren zeuren ook niet dat er zorg premies bestaan of huur vergoedingen? Om maar iets te noemen, geld voor kinderopvang? Wie wil er nu kinderen. Dus zeg pas iets als u weet waar u het over heeft en ga niet wilt roepen. Daarvoor moet je bij hetkannietwaarzijn, kassa of radar zijn.

 • stadse frats

   

  Boer, ik snap niet waarom je de melkkoeien niet buiten laat lopen. De melkproductie gaat toch ook omhoog zodra de koeien zich gelukkig voelen? Waar kan ik melk kopen van enkel buitenkoeien?

  reageer
 • adriana

   

  Wat een onzin, vroeger liepen alle koeien buiten.

  reageer
 • Jan bakker

   

  Frieslandcampina !

 • Jan

   

  Dit lijkt mij een prima eerste stap naar een meer duurzame melkveehouderij. Beter voor de gezondheid van de dieren die meer kunnen bewegen en hun natuurlijk gedrag gaan vertonen. Gezondere melk met meer omega 3 vetzuren, vitamines D en E en caroteen. Tevens beter voor kinderen met een koemelkallergie. Nog beter om ook te zorgen voor een kruidenrijk grasland, zodat het aandeel mais en soja in het menu van de koe vermindert. Kruiden als smalle weegbree en paardenbloem dragen bij aan de gezondheid van de koe en dringen het antibioticagebruik terug. Ook bevatten kruiden en vlinderbloemigen zoals klavers meer mineralen en sporenelementen. Kruidenrijke kuil of hooi biedt tevens meer structuur voor de koe dan mais en soja, blijft langer in de pens en wordt beter opgenomen. Of de weidevogels hier ook baat bij hebben, hangt nog af van andere factoren. We gaan eindelijk de goede kant op, weg met die megastal!

  reageer
 • henk

   

  Het lijkt net of jij het beter weet dan al die domme boertjes Of is het " de beste stuurlui staan aan wal" ?

 • b

   

  Juist en zo moet het koeien in de wei NEDERLANDSER kan het niet......

  reageer
 • Huisvrouwtjes

   

  Zijn de kinderen ook weer blij, altijd leuk koeien in de wei te zien. Lijkt mij een win/win.

  reageer
 • Serge

   

  Mijn kinderen spelen vaak buiten, kan ik nu ook € 750 per kind ontvangen?

  reageer
 • Kaassie

   

  Volgens mij bespaar je meer dan € 750,= elke maand een nieuw computerspel: € 720,= Daarbij kosten voor therapie, diëtiste enz. Ook besparing van elektra verbruik: geen computer, eerder naar bed, snel slapen van het gezonde buitenspelen. U kunt dan daarna op internet zoeken wat de voordelen en nadelen van stal en buiten lopen is, net als veel reageerders hier. U krijgt dan vast een andere mening

 • Nico

   

  Waarom toch steeds een financiële prikkel (beloning of boete) nodig als het om dierenwelzijn of zelfs natuur gaat? Het boerenbedrijf is verworden tot procesindustrie waarbij zoveel mogelijk omgevingsinvloeden moeten worden bestreden.

  reageer
 • jan

   

  mooi initiatief, en waarom staan al die koeien op stal? verarming van de grond en dus gras waar geen voeding meer in zit? Maar kijkend uit mijn raam zie ik de koeien bij de buurman lopen. Is hij te vroeg of staatssecretaris teveel stads omdat te kunnen weten?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert