Weerwind wil regels voor omstreden imams

ALMERE
De Almeerse burgemeester Franc Weerwind pleit voor duidelijke regels van de landelijke overheid rond bijeenkomsten waar fundamentalistische imams spreken. Hij voelde zich voor het blok gezet bij de islamitische bijeenkomst in het TMG-partycentrum.

"Als ik in mijn hart kijk dan had ik de deze imams zeker niet willen laten spreken, maar ik ben gebonden aan de Grondwet." Dat zei Weerwind donderdagavond tegen de gemeenteraad. Hij moest daar zijn besluit verantwoorden om de omstreden bijeenkomst te laten doorgaan. Volgens de burgemeester had hij geen juridische gronden om de samenkomst te verbieden.

Weerwind wil nu dat de landelijke overheid met duidelijke kaders komt over preken van fundamentalistische imams. Hij pleit voor een lijst met de namen van predikers die vanwege hun extremistische uitspraken en gedachtegoed niet welkom zijn.

De PVV vond dat de burgemeester een verkeerd besluit had genomen en diende daarom een motie van wantrouwen in. Die werd door de raad verworpen.


reacties (14)

 • Een van de eerste bewoners Almere

   

  Een beetje slappe reactie burgemeester, had meer verwacht. Er was nog hoop na de oude burgemeester. Ga graag de discussie aan.

  reageer
 • dame

   

  burgemeesters van andere steden kunnen het wel verbieden, houden die zich dan niet aan de grondwet, nou zelfs deze steden leven gewoon door hoor, de Almeerse Burgemeester verschuild zich nu ineens achter de grondwet alleen omdat dit nu eenmaal even in zijn straatje ligt, slappe hap, weg ermee

  reageer
 • syrier

   

  een volk krijgt de regering die het5 verdiend, een slappe stad een slappe burgemeester, en een slappe burgemeester word voorgedragen door een slappe benoemingscommissie,en die is op haar beurt dmv de gemeenteraadsverkiezingen weer gekozen door de slappe bevolking uit die slappe stad. en de cirkel is weer rond

  reageer
 • Demo

   

  En uw reactie is een slap verhaal. Dus een burgemeester moet zich alleen aan de wet houden als het u uitkomt. Bendenkelijk als u het mij vraagt.

 • Hemeltjelief

   

  mensen mensen. Wees tich blij met jullie burgemeester in Almere. Hij begrijpt tenminste dat NL geen bananen republiek is en handeld daar gelukkig ook naar. Ik kom uit een bananen replubliek en als de PVV zo doorgaat dan eidigd NL van zelf ook zo. Wetten zijn niet zo maar ontstaan, maar moeten zo nu en dan wel met hun tijd mee.

  reageer
 • Ali C

   

  De burgemeester kan van alles willen, maar de grondwet is bepalend. Zo simpel is het beste mensen. De wet bepaalt of iets wel of niet mag, niks en niemand anders. En vrijheid van meningsuiting is gewaarborgd in de de wet. Discrimineren en oproepen tot geweld is strafbaar, dat is de grens van vrijheid van meningsuiting. Ik vraag me trouwens af waarom er zo weinig ophef is over de demonstratie van Pegida. Of valt dat dan weer wel opeens onder de vrijheid van meningsuiting?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Hij heeft gelijk, ik ben het volledig met hem eens. De grondwet is verouderd en niet afgestemd op de huidige maatschappij. En dit soort zaken moet gewoon landelijk worden besloten, zodat lokale overheden hier geen ellenlange discussie over hoeven voeren. Ik weet niet wie de politieke markt heeft gevolgd, maar ik vond het tenenkrommend. Men komt zo ook niet aan zaken toe die wel lokaal van belang zijn.

  reageer
 • Barbara

   

  Een hart versus de grondwet...Dat kan een langdurig strijdveld opleveren...

  reageer
 • kalknagel

   

  Een burgemeester heeft een ruggengraat nodig en geen landelijke regels! Jammer genoeg heeft de heer Weerwind laten zien dat zijn ruggengraat van boter is!!

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Hoe is het toch mogelijk dat óók deze burgemeester weer wegkomt met z'n gedraai!? Iedereen was van mening dat het absoluut niet kan dat die haatbaarden hun mening konden verkondigen, behalve natuurlijk 1 iemand.... De zoveelste slapjanus in een gemeente,maar gewoon net doen of het een "foutje" was, de mensen zijn het zo weer vergeten, toch!?

  reageer
 • Jan

   

  Was het niet pas nog dat een burgemeester via een noodwet wel journalisten kan weren? Maar voor deze haatzaaiers kan dan dan weer niet?

  reageer
 • Serge

   

  Moster na de maaltijd heet dat. Afserveren.

  reageer
 • Tja

   

  Zieltjes winnen als de koe verdronken is...

  reageer
 • As

   

  Gebonden aan de grondwet, wat een slap excuus. Er zijn meerdere van dit soort bijeenkomsten georganiseerd waarbij andere burgemeesters de sprekers wel een verbod oplegden en nou kan ik me vergissen maar ook die gemeentes hebben met dezelfde grondwet te maken. Onze nieuwe burgervader heeft een gebrek aan ruggengraat dat is een ding wat zeker is.

  reageer
 • Adri

   

  Nu op ene is hij tegen?

  reageer
 • ron

   

  Ik vrees dat je niet goed leest, je haalt 2 onderwerpen door elkaar a. je kan tegen de bijeenkomst zijn b. je zal je aan de wet moeten houden om iets te verbieden; bestuurder hebben de plicht te handelen op basis van behoorlijk bestuur. als onderzoek uitwijst dat er niks strafbaars is; zou het van onbehoorlijk bestuur getuigen als er dan toch werd verboden. zit je op een rechtszaak te wachten waar de burgemeester juridisch wordt afgeserveerd ? Het feit dat andere burgermesters iets hebben verboden wil niet zeggen dat dat een gelijk geval was en wil ook niet zeggen dat het daar juridisch wel juist was.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert