Raadsleden geschokt door aanrijtijden ambulance

ZEEWOLDE
Leefbaar Zeewolde en Zeewolde Liberaal roepen het college van burgemeester en wethouders op om de aanrijtijden van ambulances in Zeewolde te verbeteren.

Volgens de GGD kwamen ambulances het afgelopen jaar in 16 procent van de gevallen later ter plaatse dan volgens de wettelijke norm is toegestaan. De partijen zijn geschrokken van deze cijfers.

In 2014 was de ambulance nog in 12 procent van de gevallen te laat en destijds wilde het gemeentebestuur al een daling van dat percentage. De GGD, die samen met de zorgverzekeraars verantwoordelijk is voor de ambulancezorg, onderkent dat het beter moet en is hierover met de gemeente in gesprek.

Flevoland voldoet aan norm
Provinciebreed gezien komen ambulances in nog geen 5 procent van de gevallen te laat. Daarmee voldoet de GGD aan de door verzekeraars gestelde norm van 15 minuten aanrijtijd. Daarom zou er volgens de verzekeraars geen reden zijn om actie te ondernemen.

First Responder
Leefbaar Zeewolde wil nu dat het college onderzoekt wat Zeewolde zelf kan doen om de aanrijtijden te verbeteren. Zeewolde Liberaal wil onderzoeken of de inzet van een ‘First Responder Systeem' zou helpen. Dat is een ambulance die bemand wordt door vrijwilligers en een huisarts, zoals dat ook op Urk gebeurt. Het personeel op de First Responder verleent dan de eerste acute zorg totdat er een ambulance van GGD Flevoland arriveert.

reacties (18)

 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Ongelooflijk hoe slecht de mensen hier zijn ingelicht. De gemeentelijke politiek is helemaal niet in staat te beslissen waar de ambulancepost wordt gevestigd want de politiek gaat daar helemaal niet over. De ambulance wordt namelijk betaald door de verzekeraar. In de praktijk bepaalt de verzekeraar dus waar de ambulancepost gevestigd is. Hebben jullie collectief een probleem met de aanrijdtijd? Meldt je dan maar bij de verzekeraar. Die moet je in dit geval hebben, niet de gemeente.

  reageer
 • MM

   

  Niet zo vreed dat de aanrijdtijden langer worden. Zeewolde wordt groter. Wegen worden verlegd ...... Dus ja.... Gemeente wordt eens wakker. Dit is allang zo door jullie eigen beslissingen. Beslis dan ook eens dat de post dichterbij zeewolde moet komen

  reageer
 • RR

   

  Vrijwillgers reizen op als paddestoelen uit de grond. De politiek stuurt hierop!! Overal zie je vrijwillgers ontstaan. DIT HEET FUNCTIEVERDRINGING. Beste mensen, daar waar mensen gratis werken, komt geen vacature. In dit geval is er maar één noodzaak: MEER mensen AANNEMEN en geen geklets over geld, want NL is het vijfde land op de wereldranglijst ( rijkste landen).

  reageer
 • Perry

   

  In Harderwijk zit de Academie voor Ambulancezorg, daar worden toekomstig ambulancechauffeurs opgeleid. Zeer waarschijnlijk dat je hen aan het werk hebt gezien, zij oefenen veel in de polder op het rijden met optische- en geluidssignalen. Zij rijden veelal met identieke ambulances als die van de GGD. De normale ambulances, van de GGD, zullen echt niet even tijdens een spoedrit op het nieuwe Trekkersveld pauzeren.

  reageer
 • Thomas

   

  Maar daar is een logische verklaring voor. Tijdens een rit kan er een update komen over de patiënt waardoor de prioriteit verandert, of de rit niet langer nodig is omdat omstandigheden veranderen -Slachtoffer heeft forse bloeding, mogelijk interne bloeding. Zegt eerst een extreem hoge dosering bloedverdunners te gebruiken (dodelijke combi). Herinnert daarna dat de dosis meer dan tienmaal zo laag was, en eigenlijk weinig effect op de stolling zou moeten hebben (gevaar geweken). -Iemand neemt een grote overdosis aan medicijnen in om aandacht te krijgen. Omstanders merken het binnen een paar minuten. Dodelijke situatie. Terwijl de ambulance rijdt neemt haar vriend het initiatief om met dwang zijn hand in haar keel te steken waardoor ze alle pillen uitbraakt en het gevaar geweken is. -Iemand wordt gevonden liggend onderaan een hoge muur. Gevallen, verklaard een omstander. Men neemt aan helemaal vanaf die muur naar beneden, een grote val. Grote kans op zenuwletsel, spoedklus. Daarna blijkt terwijl de ambulance al rijdt, dat diegene struikelde over een boomwortel en net even een moment de kluts kwijt was, en helemaal niet van grote hoogte is gevalllen. Gevaar vrijwel geweken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Remco

   

  Met een ambulance post zover buiten het dorp zagen we dit allang aankomen. Nu we ook al meerdere keren een ambulance met loeiende sirene hebben zien rijden om vervolgens op het nieuwe Trekkersveld "pauze" te gaan houden heb ik zelfs mijn twijfels over waar de prioriteiten van de ambulance broeder verpleegster liggen!!

  reageer
 • Antje Ha

   

  De burgers zullen toch graag wat een heffing betalen om een eigen uitrukpost in de buurt te krijgen? Met zoveel mensen kan het niet snel te duur zijn.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Met 'te laat' bedoelt de schrijver dat men later dan gepland aan komt. Niet dat de patiënt overleden zou zijn. De late aankomst maakt meestal niets uit. Zelfs de snelste aankomst is voor sommige aandoeningen en letsels nog te laat. Je kan maar beter hopen op een EHBO-er in de buurt.

  reageer
 • Nastradamus

   

  Men is nooit collectief geschokt over het stemgedrag van deze regio, de mensen hebben gewoon gekregen wat zij wensten. Raadsleden interesseren zich niet voor deze burgerlijke faciliteiten zij wonen doorgaans elders voor hen is hun gage belangrijker. Wat niet functioneert veranderd ook niet, daarvoor zijn we te zuinig gezien onze calvinistische inborst. Verreweg de meeste sociale faciliteiten bestaan hoofdzakelijk nog uit een naam en hebben geen toegevoegde waarde meer dan alleen een inkomen met pensioen voor de enkele overgebleven bureaustoel zitters. Dat komt door ons stemgedrag.

  reageer
 • Ik

   

  Politicie komen zelden van deze planeet .......!

  reageer
 • Sjaak

   

  De macht van de zorgverzekeraar is groot

  reageer
 • Koos

   

  Er is al jaren in de raad over gesproken, maar de verzekeraar wilde niet meewerken. Maar een plaats van 22000 inwoners kun je niet langer negeren, lijkt me. Vooral met deze slechte aanrijdtijden.

  reageer
 • Rob

   

  Vinden ze dat gek, de ambulancepost staat 10 km buiten het dorp, als het glad is, mistig of anders dan wordt die aanrijtijd nooit gehaald, beter is die ambulances te verdelen 1 op het huidige punt, de 2e hier in de brandweerkazerne.

  reageer
 • van Dijk

   

  Deze cijfers/procenten worden 1 keer per jaar bekend gemaakt dus hoezo al zo lang? En het eerste aantal is van 2 jaar geleden. En ja ik vind het ook niet kunnen qua aanrijd tijd, maar ja moet je dan als ambulance (heb zelf er niks mee te maken voor de duidelijkheid) zelf ongelukken veroorzaken of krijgen?

  reageer
 • johan54

   

  bezuinigen bezuinigen bezuinigen ..... goed he dat beleid

  reageer
 • Patrick

   

  'Geschokt' zijn over iets dat al zo lang bekend is. Waar zit je als politicus dan al die tijd? Onder een steen?

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Raadsleden geschokt voor de Bühne.

  reageer
 • johan

   

  Als ze daar al geschokt door raken.... De ene post staat halverwege de polder in the middle of helemaal niets. En de ander moet uit Harderwijk komen... Er dan kijken we verbaasd dat ze niet op tijd komen??!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert