Oud-wethouder Duivesteijn: zelfbouwers kom in actie!

ALMERE
Oud-wethouder Adri Duivesteijn vindt dat de gemeente Almere zelfbouwers in de steek laat. Hij schrijft dat in een blog over het Homeruskwartier in Almere Poort.

Aanleiding voor de boosheid bij Duivesteijn is de lancering van het woonproject “Bouwen voor een ander”. Bij dit project kunnen projectontwikkelaars de overgebleven lege kavels bebouwen in Poort, de Noorderplassen, Vogelhorst en Overgooi. Duivesteijn vindt dat zelfbouwers hiermee tekort wordt gedaan. "Zij hebben hun creativiteit, energie en geld mogen investeren in crisistijd. Nu het bouwen voor projectontwikkelaars weer winstgevend wordt, keert de gemeente Almere terug naar een bouwbeleid waar Nederland al vol mee staat", schrijft de oud-wethouder. Volgens Duivesteijn moeten zelfbouwers in actie komen.

Wethouder Herrema laat via twitter weten dat het om 300 restkavels gaat waar al een aantal jaar geen belangstelling voor is. Hij vindt dat er geen sprake is van aantasting van het basisprincipe van zelfbouw.


reacties (15)

 • Hannes

   

  Dat in handen gevallen, dat was bij de eerste pennenstreek al bekend.

  reageer
 • er

   

  Vandaag de kavelkaart bekeken. Een groot geel bloedbad heeft zich voltrokken. Dus tenzij dat de buurtbewoners hier waren, is nu een zeer groot deel in handen gevallen van speculanten. Misschien met precies het omgekeerde effect dan de gemeente beoogde.

  reageer
 • ron

   

  ik ben blij met je reactie want anders had ik geschreven: kom bij me langs en zie wat er aan barbarij bijv. aan de muur hangt. daarnaast ben ik geabonneerd op 2 bladen over architectuur en we maken regelmatig foto's van architectuur incl. die van zelfbouwwoningen.

  reageer
 • Hannes

   

  Wie zou dat niet willen voor zichzelf bouwen of laten bouwen. zo heeft ieder zijn eigen fantasiewereldje, Alles heeft zijn bekoringen, en een prijskaartje... Het is jammer dat Almere op korte termijn zijn grenzen, de lat veel te hoog hebben neer gelegd. Plaats van concurreren met Amsterdam hadden ze beter kunnen samenwerken. Dit fenomeen gaat nog jaren duren, voor dat het zijn vruchten gaat afgeven... Gezien hoe Amsterdam de woningen uit de grond heeft gestampt, jammer genoeg met een niets zeggende uitstraling. Maar goed dat is mijn mening..... "Blijf niet hangen in alle onnodige onderbouwingen, samenwerken is het slotwoord voor de toekomst".

  reageer
 • De Vries

   

  Wanneer lezen we nou eens iets positiefs over gemeenten? Aan alle kanten laten ze de bewoners barsten. Of dat nou Almere is of ergens anders.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • er

   

  Maar Ron, neem het niet te zwaar dat woord, er stond bewust :) achter het woord cultuurbarbaren. Zelf heb ik het risico wel genomen. Sommige dingen pakken goed uit. Sommige op details minder. De gemeente herverkavelt grote kavels hier vlak bij. Dat vind ik niet netjes. Laat de wijk rustig groeien zou ik zeggen. Maar de mensen die er uiteindelijk gaan wonen zijn gelukkig. Misschien is alles terug te brengen naar de expansie drift van Almere. Laat iets rustig groeien, geef het de tijd zou ik zeggen. Wat dat betreft is het jammer dat Almere een stad is en niet een kern van onafhankelijke dorpen met elk hun eigen bestuur. Misschien moeten we de onafhankelijkheid van Almere Poort gaan claimen en ons Poort aan het Meer gaan noemen ;-)

  reageer
 • Koos

   

  zo is het!

  reageer
 • ron

   

  grappig om iemand meteen cultuurbarbaar te noemen ... leer me eerst maar eens echt kennen dan wist je wel anders. ook interpreteer je mijn tekst totaal verkeerd ; ik zeg nergens dat heel poort spuuglelijk is. Ik zeg slechts dat ik van een aantal locaties ik mij de terughoudendheid bij een deel van potentiële investeerders heel goed kan indenken. en dat "zaten we niet op de wachten" dat is dus precies waarom ik (!) er nooit zou investeren. want misschien krijg ik wel buren waar ik niet op zat te wachten. grappig dat we hier dus precies op 1 lijn zitten.

  reageer
 • Kees

   

  Deze bejaarde ex wethouder heeft niets meer te vertellen in Almere. Bestuurders die over hun af heen willen regeren. Brrrr. Hij heeft genoeg financiële ellende veroorzaakt in deze stad met megalomane projecten. Hij heeft er niet eens gewoond. Kssssst wegwezen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het was uiteindelijk die ene stem van Ari Duivestijn die ( nota bene als PvdA vertegenwoordiger in de 1e kamer ) het kabinet vrij baan gaf om van de woningbouwcoöperaties een ordinair verlengstuk van de fiscus te maken. Ik zou het zeer waarderen als hij zich niet meer met onze woningen zou bezigen........

  reageer
 • Ik

   

  Ach ex-wethoudertje voeren de mensen uw plannen niet meer uit. Uw tijd is geweest. Er staan nieuwe mensen aan het roer. Het lijkt wel gewoon politiek veel toezeggen en dan gewoon de plannen wijzigen. Dit lijkt veel op een koekje van eigen deeg.

  reageer
 • er

   

  Ron en Hannes.. cultuurbarbaren :) Rijdt er eens rond. Het is er mooi. Alles is anders. Het is kunst. En de een vindt onze woning lelijk, de ander mooi. Net dat als ik iets mooi of lelijk vind. Maar zo zijn smaken. Waar we het met zijn allen hier denk ik wel over eens zijn, is dat we totaal niet zitten te wachten op dat de rest van de wijk monotoom wordt opgevuld met de zelfde rode baksteen, zelfde keurig afgestelde kozijnen en zelfde voordeuren. De huisdichtheid is ook een issue daarbij. Waar nu 1 of later 2 woningen zou komen, kunnen zomaar eens een hoop woningen komen. Dat zien we bijvoorbeeld bij de Saturnussingel, waar 3cpo opeens een rijtje gaat dubbel bouwen. Zaten-we-niet-op-te-wachten.

  reageer
 • Hannes

   

  Ik had willen reageren maar dat hoeft niet meer!.

  reageer
 • ron

   

  300 vind ik inderdaad ook geen restkavels en een veel te grote stap. maar wie wil er nou een woning bouwen tussen 2 of naast of tegenover een spuuglelijke buurwoning. want er staan af en toe echt gedrochten tussen. als ik zelf zou bouwen ... never not at many places there. Er is gewoon veel te massaal ingezet op zelfbouw (heb ik vanaf begin gezegd en blijkt nu gewoon uit te komen)

  reageer
 • Sander

   

  Ik zou heel graag willen bouwen! Helaas vraagt de gemeente onredelijke bedragen voor de grond. Ik ben gedwongen (door die politiek) Almere te verlaten na mijn hbo opleiding.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert