Raad stemt unaniem in met profielschets burgemeester

LELYSTAD
De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Lelystad kan beginnen. De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem het voorstel voor de profielschets aangenomen.

Lelystad zoekt een burgemeester met lef die de handen uit de mouwen gaat steken, een frisse blik heeft, kan netwerken, profileren, verbinden en inspireren. Bovendien moet hij of zij humor hebben.

De vertrouwenscommissie kreeg ruim 2000 reacties van Lelystedelingen over hoe de nieuwe burgemeester moet zijn. Margreet Horselenberg vertrekt 1 september als burgemeester.reacties (6)

 • Rob

   

  Tussentijds evalueren van resultaten en prestaties lijkt me ook nodig om te voorkomen dat de voorgenomen ambitie en eventuele roeping omslaat tot het uitzitten van zijn / haar tijd. En dan bedoel ik niet een quotum halen op proforma optredens zoals de avondvierdaagse openen/sluiten en het feliciteren van diamanten huwelijken of het op de foto met de zoveelste 100 jarige. Lelystad verdient beter dan dat.......

  reageer
 • Barbara

   

  Juist, in de plaatst van voorkeur voor lef, ophef en humor graag versterking van positie van zelfgekozen burgemeester. Misschien ooit dan toch?

  reageer
 • inwoonster

   

  En taratatataaaaa uit de grote joed: Onno Hoes. Is al lang bekend.

  reageer
 • kiezer

   

  Dat afdankertje van de VVD hoeven we hier niet in Lelystad. Er zijn andere grootheden.

 • Ron

   

  Onno Hoes dus.

  reageer
 • Lely...

   

  Ben voor een gekozen burgemeester door de bevolking......!!!!!

  reageer
 • Jacob

   

  Tegenstanders noemen als nadeel van een gekozen burgemeester dat de kiezers wellicht incapabele of populistische mensen kiezen en/of mensen die toevallig al grote bekendheid genieten, bijvoorbeeld als artiest of als sporter. Het belangrijkste voordeel van een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester is de grotere democratische legitimatie: de kiezers krijgen de kans hun eigen burgemeester te kiezen, die daardoor ook kan rekenen op draagvlak onder de bevolking. Verkiezing van de burgemeester zorgt er ook voor dat burgers de bestuurders beter kunnen aanspreken op het te voeren en gevoerde beleid en de uitvoering daarvan. Daarnaast moet de democratisering van de benoeming zorgen voor meer helderheid en minder (partijpolitieke) willekeur. De verkiezing van de burgemeester draagt bij aan de versterking van diens positie en onafhankelijkheid. Door de recente aanpassingen in de Gemeentewet is het inmiddels erg onduidelijk wat de positie van de burgemeester is: hij wordt benoemd door de Kroon na uitgebreide gemeentelijke bemoeienis en soms een referendum dat niet bindend is, terwijl zijn verhouding met de gemeenteraad steeds meer richting vertrouwensregel gaat.

 • Niet mee eens. Een burgemeester moet over de juiste capaciteiten beschikken om de taak aan te kunnen en niet perse de populairste zijn. Het gaat hier niet om the voice of holland

 • .\/\/.

   

  Ik niet. Zo'n rechtstreekse verkiezing politiseert de boel, en dan krijg je allerlei ongewenste ijdeltuiterij en electoraal opportunisme. De burgemeester moet een bestuurder blijven, die een mandaat krijgt vanuit de gemeenteraad.

 • Fracking John

   

  Ik ook ondanks de te verwachten malversatie wat ons volk kenmerkt als die Nederlander.

 • laat alle reacties zien
 • TjakkA.\/\/.

   

  Alsof er ergens in Nederland een gemeente is die andere eisen stelt...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert