Meerdere ongelukken op A6 in dichte mist

FLEVOLAND
Op de A6 zijn vrijdagmorgen verschillende ongelukken gebeurd in de dichte mist. Vlak voor de Ketelbrug richting Lelystad Noord zijn zes tot acht auto's op elkaar gebotst. 

Er is volgens de politie niemand gewond geraakt. Er werd tijdelijk één rijstrook afgesloten.

Eerder op de ochtend botsten vijf auto's tussen Lelystad en Almere Buiten Oost op elkaar. De linkerrijstrook werd enige tijd afgesloten.


reacties (34)

 • Jan

   

  Ik heb geen tijd om op zoek te gaan naar een willekeurig rapport. Ik heb je al eens eerder gevraagd om aan te geven met welk hoofstuk/paragraaf uit de RVV90 je toen je gelijk wou bewijzen maar blijkbaar hou je dat liever voor jezelf en moet ik gaan uitzoeken waar ik het bewijs kan vinden dat jij gelijk zou kunnen hebben. Bovendien heb je het eerst over 'verscheidene rapporten' en nu moet ik op zoek naar 'dat rapport'. Welk rapport?? Nee dank je, dan laat ik je liever gewoon je superioriteitsgevoel tegenover mij behouden. Ik weet van mijzelf dat ik een gemiddelde weggebruiker ben die al (of in jouw ogen slechts) 25 jaar schadevrij rijdt, met slechts 5 bekeuringen op mijn conto. Uiteraard ben jij veel en veel beter in dat opzicht, maar ik schaar mij graag in mijn onderdanige positie. Jij blijft toch ten alle tijde volhouden dat een ander fout is, is het niet op de weg dan is het wel in zijn/haar reacties op de site.

  reageer
 • Dick

   

  Zoek dat rapport dan eens op! Maar dat doe je niet want ik zou eens gelijk kunnen krijgen! Dan moet je toegeven dat je fout zit

  reageer
 • Karel

   

  Als ik die reacties hier lees, en hoe fel enkele reageren ten aanzien van de slak die opeens een vrachtwagen inhaalt. In mijn optiek zijn het wel die slakken die enigzins gebruik maken van de richting aanwijzer. Als je dan 'opeens' in de ankers moet om een aanrijding te voorkomen. En jezelf prijst om je gedragingen op de weg, ik krijg het idee dat deze lieden niet verder op de weg kijken dan de neus van hun auto lang is. Iets met anticiperend rijden, dan had je die slak kunnen zien rijden. Een inschatting kunnen maken wat de eigen positie is ten opzichte van de 'slak'. Vervolgens is er de mogelijkheid om de eigen snelheid aan te passen (cc even uit), geef de 'slak' ruimte. Ga er zelf langs, en hup gas derop. Weer even blazen ondertussen cc aanzettende. Automatisch inschakelende verlichting is een handige tool in de auto. Jammer dat niet iedereen snapt dat de sensor die deze aanstuurt alleen donker/licht kan zien, en geen mist. Lekker overdag in de mist met dagrijverlichting; en dan vooral die auto's waarbij se achterlichten dan niet inschakelen.

  reageer
 • Jan

   

  Alsof jij geen schrijffouten maakt! Maar dat terzijde. Verder lees jij in al jouw rapporten en wetten alleen dat wat je zelf goed uitkomt. Als het gaat over snelheidsbeperkingen ben je de eerste die roept dat het kant nog wal raakt en dat ze alleen met een statiefje in de berm staan zonder enig nut, als het gaat over het mogelijk hinderen van hen die door willen rijden weet je niet hoezeer en hoe vaak je dat bij anderen onder de neus moet wrijven. Plus dat je bij elke melding over ongelukken meteen moet doorgeven wat de oorzaak is geweest (al dan niet van toepassing), maar vooral ook dat snelheid niet de oorzaak was. Vooral steeds weer de anderen aanvallen op hun fouten en hun weggedrag, al met al een vrij standaard retoriek.

  reageer
 • Dick

   

  En nog iets ik weet het allemaal beter dan jullie jullie kunnen zeggen wat jullie willen maar ik weet toch altijd beter omdat ik een goede verkeersdeskundige ben.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Verder kan ik hier geen onderbouwing aangeven, want morgen is het weer anders. En dat die ze allemaal weer heelhuits weer thuis komen. Na 40 werk jaren op de weg hebben gereden, en gelukkig nog mag deelnemen.

  reageer
 • Dick

   

  Nee, teen "echte" verkeerskundige. Maar wel iemand die kan lezen, logisch nadenkt en niet alles wat onze overheid, justitie en politie roept zonder slag of stoot gelooft. En om zijn uitspraken te onderbouwen heb ik verscheidene rapporten van de SWOV gelezen om er achter te komen dat je geen verkeerskunde hoeft te hebben gestudeerd om te begrijpen dat de uitspraken in sommige gevallen kant noch wal raken. Verder, wat bedoel je nou met "Maar dan vraag ik mij toch wel af wie zijn die ze, die hunzelf kunnen beheersen, in alle omstandigheden", wat overigens slecht geschreven is, maar dat terzijde.

  reageer
 • Hannes

   

  Dus we hebben met een echte verkeersdeskundige te maken. Maar dan vraag ik mij toch wel af wie zijn die ze, die hun zelf kunnen beheersen, in alle omstandigheden.

  reageer
 • Dick

   

  Nee meneer de zelfbenoemde ingenieur, snelheid verlagen zorgt echt niet voor minder ongelukken op de A6. Het zijn inderdaad die mensen die denken dat ze met een gangetje van 100km/u voorrang mogen nemen om een vrachtwagen in te halen. Maar de Nederlandse wet spreekt nog steeds van voorrang krijgen en niet van voorrang nemen. En nee, je hoeft geen 130 te rijden, maar blijf als je geen 130 wilt rijden gewoon op rechts. Wil je wel inhalen, anticipeer dan op die 130km en haal in met de maximum snelheid. Doe je dat niet, dan hinder je het overige verkeer, veroorzaak je files en erger nog, veroorzaak je ongevallen. En omdat u geen 130 wilt rijden hoeft u mij nog niet te dwingen 120 te rijden. Dan nog die zo door u geroemde controle halverwege, die heeft nog niet één ongeval voorkomen, sterker nog meerdere, al wil justitie dat nog steeds niet toegeven, ongelukken veroorzaakt. Er zijn door controles zelfs hele ernstige ongevallen veroorzaakt. En de meeste zijn veroorzaakt door remacties van mensen die toch al geen 130 reden. Maar oh hellup, daar staat een camera, schrik, remmen en even verderop wordt de ellende veroorzaakt. Kom ik nog maar een keer met een citaat uit een SWOV rapport: "generally assumed is that in about 30% of all road accidents excessive speed may have caused the accident". Lees het citaat eens goed, het zijn allemaal aannames waarop het snelheidsbeleid is gebaseerd. Nee, het zijn de foute gedragingen naast snelheid die een ongeval veroorzaken.

  reageer
 • Dick

   

  Nee Hannes, hij heeft 100% gelijk. Een traject controle heeft nog niet één ongeluk voorkomen. Het zal ook nooit één ongeluk gaan voorkomen. Het zijn namelijk de gedragingen waarop ?? Wijst die inderdaad ongelukken veroorzaken. Hoofdoorzaken zijn "geen voorrang verlenen", "niet opletten" , "bumperkleven". Snelheid is hierin alleen bepalend voor de schade die veroorzaakt wordt. Maar iedereen die langzamer dan de maximum snelheid wil rijden (moeten ze overigens zelf weten) eigent zich dan wel het recht toe om "voorrang te nemen" op het moment dat er een vrachtwagen opdoemt. Is op zich nog niet zo erg, maar ze verzuimen dan wel om gas te geven tijdens het inhalen. En dat is hinderen. Dat is nog steeds NIET toegestaan.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat zou suggereren dat er voertuigen zijn die nog langzamer rijden. U kletst maar wat. Wanneer heeft u uw rijbewijs gehaald. 120km/h over de lengte Hollandsebrug-Lelystad-Larserdreef zou heel goed zijn. Maar ook met snelheidscontrole tussenin.

  reageer
 • Hannes

   

  Auto rijden is makkelijk, en om dat het makkelijk is, is het moeilijk om je te beheerssen. " geluk is met de domme"

  reageer
 • Evert

   

  Met de mist van vanmorgen ,zie je ook van die domme rijders met alleen maar dagverlichting rijden. Dat is iets wat ze moeten verbieden.

  reageer
 • ??

   

  Opzouten... Is nergens voor nodig, ik rij iedere morgen die kant op. Als ze allemaal net als ik gewoon doorrijden dan is er niks aan de hand. Maar die trage bokken die met een sukkel gangetje van 80km/u ineens "even" gaan inhalen, die zouden ze op de bon moeten slingeren

  reageer
 • MKM

   

  Toevallig ben ik de gelukkige berijder van een auto met adaptieve cruise control. Deze auto remt in principe vanzelf, maar als het snelheidsverschil te groot is (er wordt plotseling hard geremd of het staat ineens ergens volledig stil), zal hij het ook niet redden. Ook tussenvoegende auto's (en dat gebeurt erg vaak, want ruime afstand, dus veel ruimte voor tussenvoegers) kunnen het lastig maken. Opletten blijft dus belangrijk en adaptieve cruise control is geen oplossing hiervoor.

  reageer
 • MKM

   

  Een trajectcontrole gaat op de drukke momenten niets helpen. Ik rijd dagelijks op de A6 (06:15 uur of 07:15 uur of 08:30 uur vanaf Lelystad) en dan kom ik gemiddeld niet in de buurt van de maximumsnelheid... Het is daar gewoon druk en dan gaan zaken als geen afstand houden (en wel afgeleid worden) echt een rol spelen.

  reageer
 • Dick

   

  Ik ben echt tegen snelheidsbeperkingen op de snelwegen maar deze reactie raakt kant noch wal. Juist mensen die zo denken zijn de ongevallenveroorzakers. Verlaat vooral lekker je ACC, je LDW, je LCA. Hoop alleen dat ik je niet tegenkom op de snelweg. En hoop zeker niet dat ik ooit jouw auto in mijn kofferbak krijg.

  reageer
 • Dus hoef je de snelheid niet aan te passen in dichte mist? Ook acc kan stuk gaan.

  reageer
 • Rob

   

  Moderne nieuwe auto's zijn voorzien van addaptive- cruise controll, deze remmen vanzelf (op tijd) dus NO PROBLEM!!

  reageer
 • Dicj

   

  Een trajectcontrole gaat geen enkel ongeval voorkomen. Sowieso gaat een controle geen ongevallen voorkomen, eerder veroorzaken door plotseling remmende mensen. Binnen de trajectcontroles gebeuren zelfs meer ongevallen dan daarbuiten. Snelheid is ook geen ongevalsoorzaak, onaangepast rijgedrag wel. Je kunt 's avonds om 10:00 rustig met 190 over de A6 terwijl je dat in de spits niet moet gaan doen.

  reageer
 • Nico

   

  Zou toch pleiten voor trajectcontrole tussen kp Emmeloord en kp Almere, met 120km/h als maximumsnelheid.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Wat pas aso was dat enkele mensen vonden dat hun niet hoefde te wachten in de file zoals iedereen maar een paar km via de vluchtstrook de file ging inhalen voor afslag Urk.. Jammer dat daar geen politie stond om deze auto's op de bon te slingeren!

  reageer
 • Dick

   

  Helemaal met je eens. Mist noopt je hooguit tot wat extra afstand houden en je snelheid aanpassen. Doe je dat dan is er weinig aan de hand. Het is voornamelijk het gedrag van de bestuur(st)der wat zorgt voor ongelukken. Weersomstandigheden zijn er om je aan aan te passen. Dat doen helaas weinig mensen tegenwoordig. (En nee, ik ben niet de zzelfde als waar jij op reageert).

  reageer
 • peter

   

  Bumperkleven, iets anders kan het niet zijn.

  reageer
 • Rien1980

   

  Ik reed vanmorgen rond 5.45 uur op de A6. Ze komen met 160++ voorbij razen. Zicht is minder dan de stopafstand. Dus tegen de tijd dat je de remlichten voor je ziet hang je in de kofferbak. Ik ben iedere keer weer blij als ik heel thuis ben gekomen.

  reageer
 • Maarten

   

  Rij er elke dag langs. Veel mensen zijn ook afgeleid vanwege de bouw van de molens langs de dijk. Omdat men dan afremt, levert dit soms gevaarlijke situaties op.

  reageer
 • Ik

   

  Ik heb ze zien staan bij de Ketelbrug vanmorgen. Het was nog maar net gebeurd. Ja, het was mistig, maar niet heel erg. Het was de linkerbaan, en omdat punt geen op- of afritten. Het zag eruit als een typisch gevalletje te dicht op elkaar gereden want haast, haast, haast.

  reageer
 • kees d.

   

  Bezig zijn met mobieltje of tomtom hoort ook bij het asociaal rijgedrag. Hard rijders zijn dan ook vaak de mensen die veel te laat van huis vertrekken om op tijd op het werk te zijn. Bij dit soort aanrijdingen zijn heel vaak de mensen die wel netjes rijden het slachtoffer.

  reageer
 • lelystedeling

   

  @Dick: er staat nergens dat de mist de schuld krijgt. De ongelukken zijn gebeurd IN de mist. Mist is hooguit een extra factor, zoals andere weersomstandigheden dat ook kunnen zijn tijdens het rijgedrag van de afgeleide bestuurder... :-(

  reageer
 • MKM

   

  Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat de foto's in de bij het bericht geplaatste tweet zijn gemaakt door de bestuurder van een op de snelweg rijdende auto... Het lijkt mij goed als OF dergelijke foto's/tweets niet bij het bericht plaatst.

  reageer
 • momo

   

  5 minuutjes eerder de deur uit, snelheid aanpassen, uit je doppen kijken, is het nu zo moeilijk?

  reageer
 • whoknows

   

  niet alleen daar ligt het aan, de moderne chauffeur kan niet meer rijden, rijd op de seconde om op zijn/haar bestemming te komen, denkt dat ie te laat aankomt en gaat nog meer stressen, let gewoon niet op want autorijden is zaai en die tijd kan je beter besteden om alvast je werkzaamheden door te nemen. En dan vooral niet vergeten die alvast de papieren nog even doorlezen, scheelt weer veel tijd straks op t werk/ in de vergadering

  reageer
 • RD

   

  Even iets ander weer en het verkeer ligt weer overhoop ! Id laat die telefoon met rust zo belangrijk is facebook toch ook niet ? Veilig thuis of op je werk is zonder ongelukken is meer waard toch

  reageer
 • Dick

   

  Geef de mist maar weet de schuld. Op 9 van de 10 gevallen is dit niet waar. 95% van de ongelukken gebeuren door afleidening van onze mobiel of navigatie computer. Of door gewoon asociaal rijgedrag.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert