Ombudsman 'Gemeente is te streng voor burgers'

ALMERE
Bij de gemeente Almere heerst een formele en juridische cultuur waardoor ambtenaren zich te streng aan de regels houden. Er is dringend een cultuurverandering nodig. Dat zegt de gemeentelijke Ombudsman Arre Zuurmond.

Door die formele cultuur is de werkdruk voor ambtenaren hoog en krijgen burgers slechte dienstverlening. Ook worden er extra ambtenaren ingehuurd om problemen op te lossen zegt Zuurmond.

Zo maakte de gemeente er een probleem van dat een Almeerder zijn tijdelijke briefadres met een maand wilde verlengen. Ook moest een vrouw meerdere malen naar het stadhuis toe na de diefstal van haar rijbewijs.

Wethouder Froukje de Jonge herkent de kritiek van de ombudsman. Volgens De Jonge is dat logisch; het enige dat ambtenaren deden was het volgen van regels. Er moet meer worden gekeken hoe Almeerders beter kunnen worden geholpen. Een snelle verandering zit er echter niet in zegt de wethouder. Een cultuuromslag onder ambtenaren kost tijd.

reacties (28)

 • Strateeg

   

  Alles met de belastingdienst gaat via digi-d en dat is je persoonlijke internet handtekening waar je bsn aan is gekoppeld dat is met een e-mail niet.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Klets, email is zeker rechtsgeldig als de verzender (en de ontvanger!) zich met werkelijke identiteit en naam en adres identificeren. electronisch verkeer tussen burger en overheid is al lang een feit, vergelijk de belastingdienst....

  reageer
 • Henk

   

  Regels zijn regels. Bedacht door de politiek en soms niet uitvoerbaar. Ambtenaren voeren slechts beleid uit. Echter mag je ook van een ambtenaar verwachten dat hij/zij meedenkt. De burger service verlenen. Daar betaal de burger voor door middel van gemeentelijke heffingen. De maatschappij verandert terwijl gemeentes ouderwetse instanties zijn. De gemeentes zouden veel meer moeten acteren op de veranderingen in de samenleving. Een typisch voorbeeld hiervan is het handhavingskorps. Burgers om de meest lullige dingen bekeuren terwijl burgers wijzen op hun plichten veel beter werkt. Ook met de komst van een nieuwe burgemeester verandert er niets in de gemeente Almere. Nu geldt echter de slogan " het kan NIET in Almere.

  reageer
 • Joop

   

  Als een ambtenaar zijn eigen loon betaald met de belasting die hij of zij betaald houdt die geen loon over. Simpel rekensommetje dus onzin wat je zegt.

  reageer
 • Diny

   

  Regels opvolgen is makkelijker dan nadenken over oplossingen voor situaties waarin die regels niet zinvol zjn of zelfs onredelijk. Een fantastisch voorbeeld van rigide regels is DUO. (Dienst Uitvoering Onderwijs) 60.000 studenten in 2015 beboet, omdat zij na hun studie hun studentenreisprodukt niet op tijd hadden opgezegd. De procedures zijn zo ondoorzichtig en ontoegankelijk dat dit vanzelf leidt tot een welkome extra inkomstenbron voor het Rijk, ten koste van de ex studenten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  dat is het al vele jaren hier

  reageer
 • Fred

   

  Froukje werkte vroeger in het Flevoziekenhuis. Toen waren de manager belangrijker dan de patiënten. Gelukkig is er een cultuur verandering waardoor de patienten nu wel goed verzorgt worden. Deze cultuur verandering verandert bij de gemeente nooit zolang deze vrouw als wethouder rond loopt. Zij had zich toen ook al precies aan de regels gehouden wat ze nu ook weer doet. Anders overleeft ze de politiek niet .

  reageer
 • Tom

   

  je kletst uit je nek en hebt geen enkele kennis van zaken. Voor mij val je in de categorie "ambtenaren-afzeiker". Over het algemeen een categorie die alleen stoere taal weet uit te slaan achter een toetsenbord, maar zelf nog nooit een positieve bijdrage aan de maatschappij heeft geleverd.

  reageer
 • heo

   

  Dus moeten de ambtenaren maar doen, wat JIJ wilt?

  reageer
 • De Ingeweide

   

  Elke regel die je handhaaft kost geld. Er zijn zoveel regels dat als je ze allemaal handhaaft Nederland stil valt. Dat hebben we te danken aan neo liberaal beleid. Vrijheid voor grote bedrijven en regels voor mensen. Gemeenten krijgen steeds minder geld maar moeten meer doen. Dat gaat wringen. Ik ken vele zaken waar de gemeente Almere met Olifantspoten door de porseleinkast ging en totaal overbodig mensen in problemen bracht. Zo ken ik een geval waar door regeltjes en werkwijze een echtpaar op straat kwam. Totaal overbodig. Het is zelf zover dat ik een wethouder hoorde zeggen "wij stimuleren burgers naar de rechter te gaan" ONBESTAANBAAR. Het sociale domein is er voor de mensen en niet tegen de mensen. Elke burger die meent naar de rechter te moeten is een slachtoffer. Of de rechter hem nu gelijk geeft of niet.

  reageer
 • Strateeg

   

  Ik ga er vanuit dat hij/zij gewoon belasting betaald dus hij betaald onder andere zijn eigen loon. Verder maak je een aanname dat hij/zij geen gevoel heeft voor de burgers dus ik vraag mij af wat je zelf bij draagt aan de maatschappij buiten het betalen van je belasting.

  reageer
 • .\/\/.

   

  1. ik ben geen ambtenaar 2. bevrijd jezelf van je obsessie met mijn persoon 3. haal diep adem: het leven kán mooi zijn! Prettig weekend.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Die reactie is overdreven, maar jij als ambtenaar hebt verder geen enkel gevoel met de burgers. Let op, burgers zijn degenen die jou betalen!

  reageer
 • carl

   

  Nou dhr zuurmond u doet er ook niks aan als de burger van almere eeb conflict heeft met de gemeente, u werkt er zelf aan mee dat de gemeente almere een arrogante houding heeft, waar he totaal niet binnenkomt als burger.

  reageer
 • Strateeg

   

  Gelukkig zijn er regels en wetten want anders zou het hier een bananen republiek zijn.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Emailen kan niet omdat het niet rechtsgeldig is. Ontvanger en verzender zijn totaal ongeïdentificeerd. Ook gaan berichten een eigen leven lijden doordat burgers de berichten online zullen zetten. Scannen is voor vele burgers al weer te veel moeite.

  reageer
 • Dirkz Zaan

   

  U moet waken voor het onjuist gebruik van het woord waken. Evident bent u zelf voor iedere afwijzing en gesloten deur, niet alleen voor anderen maar natuurlijk ook voor uzelf.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ontslaan, straffen, beboeten. Wreken, vertrappen. Ziedaar de autoritaire wensdroom van de gefrustreerde burger.

  reageer
 • ron

   

  ik begrijp heel goed wat de man bedoeld en ben het er helemaal mee eens. ook in mijn werk loop ik tegen dit soort zaken aan. De basis voor hoe om te gaan met een regel is gelegen in de kennis over wat de regel ooit heeft beoogt en begrijpen of dat ooit beoogde doel nog steeds wel zo logisch is of in het lopende geval wel logisch is. Dat gedrag heet ook wel de discretionaire bevoegdheid. In het ene geval de regel strak hanteren in het anderen geval met gezond boerenverstand er mee omgaan.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Ook geheel van toepassing op Lelystad, een gemeente waar ambtenaren gedwongen worden liever 3 formele brieven te sturen, dan 1 informerend telefoontje. En E-mail is daar vrijwel onbekend, gemaild worden door een ambtenaar is een futuristisch fenomeen waar nog minstens 10 jaar over nagedacht moet gaan worden... (er zijn uitzonderingen in positieve zin!, bij de Dienst werk en inkomen.. en natuurlijk bij de Griffie) In het kader van 'de blauwe envelop verdwijnt' zou ik ook de Gemeente Lelystad willen aansporen om vooral via mail/ telefoon te gaan communiceren: de papierberg zou drastisch verminderen, en persoonlijk contact is altijd leuker dan saaie invuloefeningen, die ook nog eens een keer zoek raken...

  reageer
 • Harry

   

  Ambtenaren, voor elke oplossing hebben zij weer een probleem.....

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Ik vind het prima dat de gemeentelijke ombudsman dat zegt, echter dan wil ik toch echt de ombudsman de spiegel voor houden. Toen er een melding bij de ombudsman binnen kwam omdat de integriteit van de gemeente in het geding was, werd door de ombudsman gezegd dat handelt conform de overeenkomst zoals deze is gesloten met amsterdam. In deze overeenkomst is opgenomen dat integriteits issues door verwezen worden naar het bureau integriteit van de gemeente Amsterdam. Nu heeft de gemeente Almere geen overeenkomst met dit bureau in Amsterdam en dus wordt je als burger van het kastje naar de muur gestuurd en uiteindelijk loopt het trace dood. In Rotterdam is de ombudsman wel verantwoordelijk voor integriteit issues, het is dus afhankelijk van de overeenkomst tussen de gemeente en de ombudsman hoe er gehandeld wordt. In dit geval was de ombudsman op de hoogte van de regels en wist hij dat er een overeenkomst is tussen de Gemeente en het bureau integriteit, maar heeft zelf niet pro actief gehandeld door te zeggen dat dit een probleem is en daardoor een hiaat in de overeenkomst ziet, maar omdat dit de regels zijn trekt hij zijn hander er van af. Dus meneer Zuurmond, vraag nu niet aan de gemeente om de regels op te rekken als u zelf alleen de letter van de overeenkomst na leeft. De gemeenteraad is ondertussen op de hoogte van het probleem maar vooralsnog doet de raad nog niets. Ja en dan kun je je afvragen waar ligt nu het probleem?

  reageer
 • Theo

   

  Onzin artikel. Je hebt regels of je hebt ze niet. Heb je ze, dan moet je ze volgen en niet ermee gaan schipperen. Anders ben je volstrekt onbetrouwbaar. Deze klagers willen zeker, dat alle regeltjes in HUN voordeel uitgelegd worden, maar zo werkt gelukkig de maatschappij niet.

  reageer
 • qwerty

   

  Hou je je aan de regels is het weer niet goed.

  reageer
 • Kobus K.

   

  Een ombudsman die er voor pleit dat de overheid zich niet aan de regels moet houden. Hij moet er juist voor waken dat de overheid zich wel aan de regels houdt Dit is de wereld op z'n kop. Ontsla deze man direct!

  reageer
 • Nico

   

  In gewoon Nederlands: er heerst een angstcultuur.

  reageer
 • Barbara

   

  Mooi zo, ambtenaren moeten de rek i.p.v voor de te strakke opvolging regels. Worden ze vanzelf ook wat vriendelijker van, twee vliegen in een klap dus...

  reageer
 • Antje Ha

   

  Ook van toepassing bij de rioolheffing op garageboxen zonder stromend water of rioolaansluiting. Dit jaar zou het nu dan dankzij de hulp van de wethouder eindelijk afgeschaft worden voor kleine opslagopstallen. Jarenlang hetzelfde betaald als een bedrijf verderop waar 200 man werken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert