Ombudsman 'Gemeente is te streng voor burgers'

ALMERE • Vr 12 februari 2016 | 10:26 • Vrijdag 12 februari 2016 | 10:26
Bij de gemeente Almere heerst een formele en juridische cultuur waardoor ambtenaren zich te streng aan de regels houden. Er is dringend een cultuurverandering nodig. Dat zegt de gemeentelijke Ombudsman Arre Zuurmond.

Door die formele cultuur is de werkdruk voor ambtenaren hoog en krijgen burgers slechte dienstverlening. Ook worden er extra ambtenaren ingehuurd om problemen op te lossen zegt Zuurmond.

Zo maakte de gemeente er een probleem van dat een Almeerder zijn tijdelijke briefadres met een maand wilde verlengen. Ook moest een vrouw meerdere malen naar het stadhuis toe na de diefstal van haar rijbewijs.

Wethouder Froukje de Jonge herkent de kritiek van de ombudsman. Volgens De Jonge is dat logisch; het enige dat ambtenaren deden was het volgen van regels. Er moet meer worden gekeken hoe Almeerders beter kunnen worden geholpen. Een snelle verandering zit er echter niet in zegt de wethouder. Een cultuuromslag onder ambtenaren kost tijd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel