'Roken kost jaarlijks 2000 euro per Nederlander'

ALMERE
Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 2000 euro per hoofd van de bevolking. Dat staat in een rapport van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Almeerse Stichting Eindspel Tabak.

De Stichting vroeg de onderzoekers om de totale kosten van roken in kaart te brengen vergeleken met een Nederland waar nooit zou zijn gerookt. In het bestuur van de stichting zit onder andere zorgondernemer Loek Winter van de ziekenhuizen van de MC Groep in Lelystad en Emmeloord.

In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt. Een kwart van de Nederlanders rookt, zeggen de onderzoekers. Een groot deel begint al op jonge leeftijd en komt er daarna niet meer van af. Stichting Eindspel Tabak pleit daarom voor een volledig verbod op de verkoop van tabak.

reacties (22)

 • .\/\/.

   

  Een kwart van de bevolking rookt, maar ik denk niet dat een kwart van de bevolking verdovende middelen gebruikt (coke, heroine) tenzij je alcohol ook meerekent natuurlijk. Per gebruiker zal de schade wellicht hoger zijn, maar het totaalbedrag niet. En 20.000 doden per jaar....we zouden het voor verkeersdoden niet accepteren...

  reageer
 • Elja

   

  Wat kost roken de Nederlands maatschappij? Het levert geld op! Bekijk voor een meer afgewogen redenering op : http://www.stoprokenvandaag.nl/tabak-roken-en-tabaksindustrie/wat-kost-roken-de-nederlands-maatsschappij/ Rokers betalen veel belasting. Korter levende mensen leven AOW/pensioen in.. enz. Je moet echt ALLE kosten en onkosten meenemen. Dit onderzoek was in opdracht Stichting Eindspel Tabak,en blijkbaar niet waardevrij.

  reageer
 • Jan

   

  Verdovende middelen kost de gemeenschap nog veel meer, niet alleen daar je er zelf aan ten onder gaat maar ook de criminaliteit die moet je rekenen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, TjakkA.W., ik weet ook dat margarine bagger is, daarom schreef ik ook "waarvan we heden ten dage zeker menen te weten dat het slecht voor ons is". Ik eet geen margarine, alleen roomboter. De opvattingen over wat slecht is veranderen om de 10 jaar. Vroeger was een zoute haring levensgevaarlijk, nu moet je ze regelmatig eten. Eieren waren tot voor kort van de duivel - cholesterol en zo - nu roept men dat het geen probleem is. Maar uiteindelijk is van roken toch ècht onomstotelijk vast komen te staan dat het ècht slecht voor je is.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Roomboter verbieden? Alsof dat ongezond is? Verdiep je daar eens in, juist die botervervangers, zoals margarine zijn ongezond, kijk eens naar de inhoud. Het is bijna gesmolten plastic. Roomboter is super gezond en goed voor de mens.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  En levert de schatkist 1500 € p.p. Op en daar gaat het om toch.

  reageer
 • Jan

   

  Jammer dat het artikel niet wat duidelijker is. Het gaat om een berekening waarbij kosten en baten verrekend zijn. En dan kost het uiteindelijk het genoemde bedrag. Dus al die reacties over, het levert ook geld op, leuk geprobeerd, maar het kost onder aan de streep gewoon €2000 pp, per jaar.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik ben géén roker (zie verhaaltje over mijn opa hieronder), dus een verbod op roken zou mij persoonlijk niet raken, maar toch gaat verbieden me te ver. Dat roken slecht voor de gezondheid is, en dat sommige tevreden rokers geen onruststokers zijn weten we allemaal. Gaan we roken verbieden, dan zouden we kunnen overwegen om nog veel meer te verbieden: alcohol, volvette kaas en roomboter, rood vlees en alles waarvan we heden ten dage zeker menen te weten dat het slecht voor ons is. Ik overdrijf het natuurlijk, maar voor je het weet mogen we van overheidswege alleen nog rauwe knollen en bessen eten, terwijl we allemaal op de fiets naar het werk moeten omdat we dan langer leven.

  reageer
 • Jacob

   

  Het is alweer van een paar jaar geleden maar in concept heeft het nog niets aan actualitiet ingeboet. Kijkt u de uitzending van destijds van KRO's De Rekenkamer er nog eens op na: "http://www.npo.nl/de-rekenkamer/22-06-2011/KRO_1458383". Ik kan mij voorstellen dat de Stichting Eindspel Tabak niets heeft aan onderzoek in haar opdracht dat laat zien dat roken meer zou opleveren dan het de samenleving kost. Overigens ben ik geen roker, noch zijn rookwaren een bron van inkomsten voor mij.

  reageer
 • Jan

   

  Waarom mag het verkocht worden? Het lijkt me zo makkelijk. Gewoon verbieden, net als harddrugs. Ik ben zelf ook roker overigens.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Ja, wij allen worden geacht om maar selectief te blijven rekenen, wat wij ook graag schijnen te doen! Dát weten o.a. de zorgverzekeraars ook héél goed! Waarbij ik wel even wil en moet aangeven dat gebezigde gegevens in het onderwerp, afstammen van een (bron, via media.) gedegen lijkend onderzoek. Zo zijn zij (Zorgverzekeraars en andere ‘belangen’ groepen) tevens op de hoogte van het tegenwoordige (soort van) gekanaliseerd ‘korte termijn denken’ van de gemiddelde Nederlanders. Maar als we dan tóch bezig zijn met rekenen; Wat kosten de verschillende, aan grote/multinationale bedrijven ‘verleende’ belastingvoordeeldeals ‘ons per jaar, pér Nederlander? Een van de eventuele antwoorden zal zeker weer een van die vele stereotype verpakte sigaren zijn; In wederom de onmacht om zich te onttrekken aan het gegeven, ‘uit eigen doos te stammen!’ Onderzoek van het voorgaande, ligt mij persoonlijk, buiten de macht; Maar ik kan er zo nog wel een paar bedenken! De meesten van u ook vást wel! JC.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je zou haast denken dat de tabaksindustrie ook reageert

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik zie 'm nog liggen, mijn opa, amechtig hijgend en volledig uitgeteerd in zijn bed, longkanker geconstateerd een week nadat hij zijn eigen zaak had verkocht om na een leven van hard werken (en veel roken) van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten. Of de mails van een aangetrouwde oom, die eerst vol optimisme was, maar die anderhalf jaar later nog net z'n dochter naar het altaar kon brengen om daarna eenzaam te sterven. Zal ik nog even doorgaan, of is het zo genoeg?

  reageer
 • Elzelina

   

  Ik snap niet waarom het geld moet kosten. Minder AOW, minder pensioen betalen, minder zorgkosten. Trouwens. Ik ben zelf roker, maar nooit ziek.geen last van stress( watbij veel mensen die niet roken hartklachten veroorzaakt). Mijn schoonvader rookt vznaf zijn 14 de een pakje per dag , is nu 91 en behalve slechte ogen nergens ladt van. Er gaan ook mensen aan longkNker dood die nooit gerookt hebben

  reageer
 • Kees

   

  Gelukkig rook ik NIET. Ik hoop dat de wel rokers nog lang en VEEL mogen door roken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Volgens jouw redenering zou roken verplicht moeten worden, begrijp ik, want het is handel. Maar waar komen jouw gegevens dan vandaan?

  reageer
 • Barbara

   

  Laat de Stichting zich meteen eens bezighouden met de ons aller omringende onzichtbare fijnstof, dringen door de longen heen de bloedbaan in. Dat zou de aandacht over gedoe roken wat afleiden. Omdat deze oerschadelijke fijnstof te weinig word gemeten wordt er ook geen beleid op gemaakt. Dat meten is niet goed voor de economie, zeggen ze dan...

  reageer
 • john

   

  Je moet ook lekker gaan dampen! Veel beter en lekkerder. Gewoon allemaal aan de e-sigaret, en niet al die negatieve verhalen geloven is op niks gebaseerd

  reageer
 • Jan

   

  Alsdus een verstokte roken in het stadium ontkenning? En het leed van achterblijvers rekenen we maar even niet mee? Want de immateriele schade is misschien niet te becijferen, maar wilde je dit ook ontkennen?

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  De verslaafde rokers komen nu met andere berekeningen en gaan uitleggen dat roken zelfs goed is voor Nederland. Let maar op. Een verslaving is vaak zo hardnekkig dat iedereen ervoor moet buigen.

  reageer
 • Piet

   

  Is wel vreemd dat altijd het roken het moet gelden als het over de gezondheid gaat van de medemens. Je hoor nu nooit iets over voeding "Suiker" kanker veroorzaker nummer 1, maar daar valt geen geld aan de verdienen. We krijgen steeds op jongere leeftijden te maken met deze ziekte. Het is zelf zo dat roken in de puurstevorm zelf een geneesmiddel kan zijn voor diverse kwalen, het zijn de toevoegingen die het zeer slecht maken neemt niet weg dat teer slecht is voor je longen, en daar bij komt dat Nicotine verslaaft werkt maar nicotine zit ook On diverse groentes wel in mindere maten maar toont aan dat het een natuur product is.

  reageer
 • Jacob

   

  Ik heb gerede twijfels aan de juistheid en volledigheid van het artikel en wel om de volgende reden. In Nederland rookt 27,5%. Rokers kosten de Nederlandse maatschappij zo’n 2,4 miljard euro. Deze kosten ontstaan doordat rokers vaker ziek zijn en een lagere productiviteit hebben. Daarentegen levert de tabaksaccijns de Nederlandse schatkist ruim 2,3 miljard euro op. In Nederland levert de tabaksindustrie voor ca 230 miljoen euro aan werkgelegenheid op. Rokers sterven gemiddeld 4 jaar eerder dan niet-rokers. Dit levert de samenleving een besparing op van ca. 600 miljoen euro aan ziektekosten. Daarnaast bespaart de kortere levensduur van rokers nog eens ca. 1,2 miljard euro per jaar aan niet genoten AOW en

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert