Deel vissorteerders stapt naar rechter

URK
Een groep vissorteerders uit Urk sleept directeur Teun Visser van de plaatselijke visafslag voor de rechter. Dat meldt bestuurslid Teun de Boer namens de vissorteerders.

Elke maandag en vrijdag sorteren ongeveer 100 Urkers de vis. Een deel van hen is het niet eens met nieuwe regels van de directeur. Volgens De Boer betaalt hij veel minder voor het sorteren van zwartvis, zoals tong en tarbot. Bovendien zou de visafslag de vissorteerders willen onderbrengen in een stichting, waardoor de Urkers sociale verzekeringspremies moeten gaan betalen. Twee bestuursleden en rond de 20 vissorteerders zijn daarmee akkoord gegaan, drie bestuursleden en de resterende 80 sorteerders stappen naar de rechter.

Volgens De Boer probeert de directeur de kosten van een nieuwe grote vissorteermachine terug te verdienen door te korten op de sorteerders. De politiek op Urk praat donderdagavond over het conflict. De gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders bemiddelt tussen de visafslag en de vissorteerders.

reacties (16)

 • barend

   

  De directeur is een graaier eerste klas.

  reageer
 • Aaltje

   

  Zolang de vis nog glad wordt aangeboden zo glad blijft de mentaliteit, nog voortvloeien. En de machine kan die gladheid voorlopig ook niet aan.

  reageer
 • Kritisch

   

  Top verwoordt Peker en Sorteerder!! Het stelselmatig Angst in boezemen maakt regenten machtig. Vooral de buitenstanders speculeren graag !

  reageer
 • Scholklapper

   

  Verdeel en heers, goede strategie van Teun Visser om de boel intern bij de Stichting Vissorteerders te laten klappen. Erg jammer allemaal dat het op zo'n onsportieve manier moet. Ons imago als gristendorp gaat ter paard!

  reageer
 • peker

   

  Niks mis met automatisering maar zoals wel vaker blijkt de machine te haperen en die monteurs zijn duurder dan een peker en nu mogen wij de kosten dragen. Ondertussen worden wij, ook door sommige dorpsgenoten, neergezet als een stelletje oubolligen die tegen vooruitgang vechten. Nee, wij vechten tegen het onrecht wat ons nu aangedaan wordt. Helaas zijn sommige van mijn collegas bang voor de directie met hun gedreig en kunnen we niet als 1 front vechten tegen dit onrecht. Ik begrijp dat wel, we moeten thuis wel de monden voeden, en de directie probeert de volhouders eruit te werken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sorteerder

   

  Ik ben het met je eens. Laat dit voor eens en voor goed helder zijn, dat de Combinatie van Vissorteerders nimmer tegen is geweest op automatisering van dit proces. Sterker, in de oude visafslag werd er al op een soort machine gesorteerd echter dit was óók geen succes en zo is deze machine in de oudijzerbak terecht gekomen. De Combinatie van Vissorteerders hebben wel altijd gewaarschuwd voor een dergelijk plan zo als de machine er nu staat. Dit omdat er van meet af aan twijfels waren of deze machine zijn productie wel ging halen en zodoende zijn beoogde tijdswinst en daar aan gekoppeld dus ook meer geldelijke winst ging halen. Alle punten waar men voor gewaarschuwd is, zijn jammer genoeg uitgekomen. De machine zou in juini 2015 moeten draaien. Echter draait hij nog steeds niet en kost dus alleen maar geld. Risico Visveiling zou je zeggen. Dat was ook beloofd en beschreven in een intentieovereenkomst. Echter nu blijkt dat de hele machine een grote mislukking is, wordt de intentieovereenkomst van tafel geveegt en moeten de kosten bij de sorteerders weggehaald worden. Vandaar dus deze situatie. De Combinatie heeft meerdere voorstellen gedaan om er samen uit te komen. Dit uiteraard in tegenstelling tot wat de directeur beweert. Als een directeur een plan uitvoerd wat voor zijn bedrijf beter is en winstgevend is, is deze man goed bezig. Eens!! Als een directeur een wanbeleid uitvoerd en blunder op blunder maakt, moeten we denk ik ook onze conclusies trekken.

  reageer
 • Zeewolde

   

  In elk bedrijf word geautomatiseerd, zo ook hier in dit geval. Als hierdoor winst word gegenereerd is dit goede bedrijfsvoering. Dus de directeur doet het wel goed. Als de werknemer niet snappen dat het tegenwoordig zo werkt in het bedrijfsleven zegt dat meer iets over die werknemers dan over de directeur. En daarbij een directeur mag best op vakantie..

  reageer
 • Knielus

   

  Ik ven het helemaal met Frenky eens, hoogtijd dat de directeur eens op het matje geroepen wordt.

  reageer
 • Dit is waar de maatschappij op stuk loopt.

   

  Formule management, het werk beredeneren met de klok in de hand. Het bewust ontkennen dat mensen geen machines zijn. Vervolgens ook nog bevestigen dat we niet elkaar mogen beschermen. Dit is typisch een staaltje van regenten mentaliteit die ook de maatschappij in solidariteit stuk maakt.Elke visserman op Urk zou weten wat (lev.19:18)betekend ,dit zal waarschijnlijk alleen gelden op het schip.Een arbeidsmarktanalyse is zodanig geschreven de betaler bepaald.In deze onrustige tijd wordt misbruik gemaakt van mensen die goedkoper willen werken dat is appels met peren vergelijken. De Urker gemeenschap stond bekend om solidariteit maar het vlammetje slaat nu echt dood.

  reageer
 • Rikus

   

  Jos, ik ben het helemaal met je eens!

  reageer
 • Dus toch

   

  Meneer Visser is gewoon in dienst van de Visveiling Urk. De vissers zijn de eigenaar. Meneer Visser voert uiteindelijk de opdrachten van de eigenaars uit en heeft als werknemer gewoon recht op vakantie. Dat een deel van de vissorteerders liever op de man speelt vind ik erg kwalijk! Toen de handel begon met zelf sorteermachines aan te schaffen en deze te bemensen met schoolverlaters, vrouwen en oproepkrachten had men de bui moeten zien hangen en de bakens moeten verzetten. Zoals eerder hier gezegd nu is het luddisme tegen automatisering.

  reageer
 • jos

   

  De visafslag is geprivatiseerd. De gemeente mag zich niet mengen in de bedrijfsvoering van een private onderneming. Hier gaat de gemeenteraad zijn boekje te buiten. Het is wenselijk dat de oneigenlijke bestaande verstrengeling (gemeente Urk is nog steeds eigenaar van het pand van de afslag) zo snel mogelijk wordt opgeheven (door het pand te verkopen). Daarnaast dient de relatie vissorteerders-afslag ten allen tijde fiscaal aanvaardbaar te zijn. Aangezien sprake is van een gezagsverhouding, is sprake van (een vorm van) werknemersschap en dienen de werknemers te betalen voor de sociale verzekeringen (premies) die we in dit land hebben. Daarnaast blijkt uit een korte arbeidsmarktanalyse dat het gaat om laaggeschoold werk, waar veel uitzendkrachten of nieuwe werknemers staan te trappelen om het over te nemen. De huidige salariëring van de vissorteerders is overgewaardeerd en moet eorden teruggebracht.

  reageer
 • Sorteerder

   

  Frenky, Mag ik het voor één keer met je eens zijn? Wat Knielus betreft laat hem roepen. De sorteerders zijn de basis geweest van die 100 miljoen. Die vis ging door hun handen. Ook de viskopers niet te vergeten. Het is een samenspel tussen aanvoerder sorteerder, veiling, en handel. Dar heeft de directeur zijn 100miljoen aan te danken en niet aan het wanbeleid wat hij nu ten toon spreidt. Goedemorgen Knielus wlkom in de wereld van de realitiet!

  reageer
 • jo jo

   

  Knielus, is het niet beter dat jij naar huis gaat en met jezelf gaat spelen? Dat zogenaamde team waar jij het over hebt zorgt inderdaad voor een dikke omzet waardoor meneer de directeur nu lekker met z'n kont op vakantie kan. Maar wat hij anderzijds dik op wil beknibbelen..

  reageer
 • Knielus

   

  Je bent zomaar weer onzin aan het blèren over iets waar je weer totaal geen idee van hebt dus spaar je de moeite. De directeur heeft met z'n team wel een omzet van dik 100 miljoen gehaald en is in dienst van de eigenaren, de vissers. Blijf jij lekker op je eigen troon thuis zitten en ga met jezelf spelen.

  reageer
 • Frenky

   

  Ik hoop dat die directeur meteen van zijn troon gestoten wordt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert