Effecten Hanzelijn beperkt, maar zichtbaar

FLEVOLAND
Dronten en Lelystad zien wel degelijk positieve effecten van de Hanzelijn, al zijn die kleiner dan gedacht voordat de spoorlijn naar Zwolle werd aangelegd. Dat zeggen de gemeenten in reactie op de Hanzelijnmonitor. Volgens dat onderzoek van Hogeschool Windesheim groeit het aantal reizigers op de Hanzelijn, maar zijn de economische voordelen zeer beperkt.

Volgens burgemeester De Jonge van Dronten begint dankzij de spoorlijn het Hanzekwartier rond het station nu echt in ontwikkeling te komen. Er is een nieuwe school gebouwd en er komen nog appartementen bij. Wethouder Rentenaar van Lelystad merkt dat door de Hanzelijn meer Lelystedelingen werk hebben gevonden in de regio Zwolle.

Beide steden verwachten dat de ontwikkeling van Lelystad Airport vanaf 2018 de positie van de Hanzelijn pas echt zal versterken.

reacties (9)

 • schaapjes

   

  Zuiderzeelijn zou veel logischer zijn geweest. Forenzen richting Zwolle kunnen veel minder tijdswinst boeken dan richting Amsterdam. Daar is de trein echt een aantrekkelijk alternatief.

  reageer
 • Dick

   

  Hoezo Amsterdam, daar kun je toch allang met de trein naartoe?

 • .W.

   

  De Hanze lijn zal nooit economisch groeien, ook geld voor de toekomst.

  reageer
 • A.

   

  Volgens mij is zoiets pas duidelijk waarneembaar na jaren. Mensen wisselen van baan en zoeken dan nieuwe mogelijkheden. Ook nieuwe bedrijven zullen tezijnertijd vanzelf hun weg vinden pas als die twee elkaar vinden zal de trein een optie kunnen zijn voor de werknemer. Het is echt niet zo dat als ik een spoorlijn in de buurt heb ik dan direct van baan wissel omdat ik dan met de trein kan.

  reageer
 • schaapjes

   

  De Zuiderzee lijn zou pas echt een impuls geven. Jammer genoeg houdt Flevoland bij de ketelbrug op?

  reageer
 • drontenaar

   

  Kletskoek meneer de Jonge, de school was een prestigeproject van de gemeente en dus gedwongen winkelnering. Door de hanzelijn is er nul activiteit bij gekomen. Alleen omdat de gemeente instellingen waar ze de regels voor bepaald dwingt om zich daar te vestigen komt het stationsgebied tot ontwikkeling. Bovendien kunnen de scholieren de dure trein niet betalen....

  reageer
 • Marijke

   

  Die zielige arme scholieren krijgen een OV-studentenkaart.

 • laat alle reacties zien
 • Dus toch

   

  Kan je nagaan wat het effect zou zijn geweest als de Zuiderzeelijn er zou zijn gekomen. Dan had de kortste route noord Nederland / randstad door Flevoland gelopen. Met andere woorden dat zou veel meer een succes zijn geweest. Het kan nog steeds!

  reageer
 • De ingenieur

   

  En u denkt dat de doorgaande reizigers uitstappen of dergelijk?

 • frits

   

  Wat een onzin. Doorgaande reizigers genereren geen positief economisch effect in Lelystad. Bovendien zou de Zuiderzeelijn zonder meer al nauwelijks reizigers trekken. Aanleg is geschrapt omdat er volgens onderzoek een onvoldoende maatschappelijk rendement zou zijn. De Zuiderzeelijn zou de samenleving meer kosten dan opleveren. Het voor de aanleg gereserveerde budget is vervolgens door het rijk beschikbaar gesteld voor andere projecten in Flevoland en Noord-Nederland met een hoger maatschappelijk rendement.

 • Jan

   

  Tuurlijk ze zouden ook eens iets anders zeggen

  reageer
 • Krek

   

  Ja maar er is gaan station bij het vliegveld toch?

  reageer
 • Dick

   

  Huh? Ben vanmiddag op het vliegveld op de trein gestapt. Dan moet er welhaast een station zijn toch?

 • arjan

   

  en als ze nou ook het bus (is ook ov)verbeteren wordt het voor meer mensen interessant om de trein te nemen naar hun werk en andere afspraken kijk naar Groningen die het ov verbeterde na jaren kaalslag gaven passagiers aan veel sneller de trein te pakken want ze konden nu ook op hun eind bestemming komen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert