Eigen Huis: saneringsplicht asbest onuitvoerbaar

LELYSTAD
De overheid wil dat alle asbesthoudende daken in onder meer Lelystad vóór 2024 zijn weggehaald. Maar volgens de Vereniging Eigen Huis is dat onuitvoerbaar. In Lelystad staan 1280 huizen met een asbestdak.

Daarom wil Eigen Huis dat staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu met een praktisch plan komt. Zo zouden er bijvoorbeeld gemeentelijke steunpunten moeten komen waar woningeigenaren terecht kunnen voor advies. Wethouder Van den Heuvel van Lelystad liet afgelopen week weten dat het college van b en w zich gaat buigen over de vraag hoe inwoners geholpen kunnen worden met de saneringsverplichting.

Niet alleen in Lelystad hebben huiseigenaren hiermee te maken. Volgens Eigen Huis staan in heel Nederland ruim 120.000 woningen met een asbestdak.

reacties (8)

 • schaapjes

   

  En als landbouwer of ondernemer kun je ze inruilen tegen zonnepanelen. Waarom geen aantrekkelijk aanbod voor de gewone huiseigenaren?

  reageer
 • Pzaal

   

  Huis eigenaren moeten het wel weg laten halen? en grote woningbouw verenegingen ontspringen zoals gewoonlijk weer de dans. En als je dan als huurder een nieuw dak krijgt,noemen ze het renovatie waardoor je weer meer geld per maand moet betalen..

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Ach ja, asbest: 30 jaar geleden mocht je er nog aan likken en nu mag je er niet eens meer naar kijken...... Maar het is natuurlijk wel duidelijk dat de overheid hier kilo's boter op de geleerde en zakkenvullende hoofden heeft. Diezelfde overheid zou eens kunnen beginnen om op al deze sloop- en vernieuwingswerken geen BTW meer te heffen....

  reageer
 • pieter

   

  Niks gevaarlijks aan als je er gewoon afblijft. Door houtkachels of uitlaatgassen van verkeer heb je meer doden per jaar om iets te noemen. Alle huidige ziektegevallen mbt asbest komen vrijwel allemaal uit het verleden toen er nog zonder regelgeving mee gewerkt werd.

  reageer
 • Tuuk

   

  En vervolgens word al het asbest in een grote kuil gedaan, aarde er weer op en klaar. Dat noemen ze asbestsanering! En dan erbij toen de Schouw gesloopt werd ivm asbest waren ze ook al op de hoogte, dat er op de andere wonigen asbest zat. Of moest de Schouw gesloopt worden voor nieuwbouw? Blijf zeggen dat er toen een smerig spelletje is gespeeld door de gemeente! Moest daar toen weg en vervolgens word je geplaatst in een huis met een asbest dak op de schuur!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willem-stad

   

  Moeten ze eens kijken bij oude boerderijen met schuurtjes ,stallen ,opslagruimtes of dump langs het spoor. Juist het slopen van asbestplaten zorgt voor gevaar bij wat wind ,zolang het stevig blijft liggen niet.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het stellen van deze eis is gewoon absurd. Maar ja, onze overheid is de laatste tijd wel vaker de weg kwijt.....

  reageer
 • frits

   

  Vreemde reactie van Eigen Huis: waarom zouden de gemeenten een probleem moeten oplossen dat het rijk veroorzaakt? Gezien het grote aantal huizen en schuren dat het betreft, en gezien het feit dat deze daken nog niet afgeschreven zijn, kan Eigen Huis er beter voor pleiten het verbod op asbestdaken 20 jaar uit te stellen. Dan zijn al die daken echt aan vervanging toe. Bovendien kunnen de asbestsaneringsbedrijven het werk dan wel aan. In acht jaar lukt het nooit; dan krijg je beunhazen die het asbestprobleem alleen maar erger maken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert