Aantal comazuipers flink gestegen

FLEVOLAND • Zo 21 februari 2016 | 19:13 • Zondag 21 februari 2016 | 19:13
Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in twee Flevolandse ziekenhuizen is opgenomen, is het afgelopen jaar flink gestegen. In totaal ging het om 36 kinderen, elf meer dan in 2014.

Snelle stijging
Saskia Wolt, kinderarts in het Almeerse Flevoziekenhuis, maakt zich zorgen. "Dit is eigenlijk een snellere stijging dan we landelijk zien." Een verklaring voor de stijging heeft ze niet. "Er wordt landelijk wel heel veel onderzoek naar gedaan naar wat maakt dat het aantal echt grote excessen toeneemt. Maar een goede verklaring hebben we daar niet voor." De regering hoopte het aantal jonge comazuipers terug te dringen door de minimumleeftijd voor het kopen en drinken van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Tot nu toe lijkt dit niet het gewenste resultaat te hebben opgeleverd, stelt Wolt.

Nazorg
De jongste comazuiper was het afgelopen jaar een meisje van 13. Om in de toekomst problemen te voor te zijn, volgt na de ziekenhuisopname een traject met Tactus Verslavingszorg. Kinderpsychologe Gerda de Boer spreekt van twee soorten groepen. "Er is een groep waarbij het echt iets eenmaligs is. Ik noem die wel eens de uitglijders. Die zijn in zo'n situatie terechtgekomen en hebben eigenlijk helemaal geen voorgeschiedenis van drankgebruik." Aan die groep hoef je volgens de Boer niet veel te doen. Het andere deel van de jongeren vertoont meestal vluchtgedrag voor problemen. Zij hebben meer aandacht nodig.

Ouders
Als in die gevallen de ouders op de hoogte zijn van het drankgebruik is het volgens de Boer moeilijk om te helpen. "Ouders die zeggen 'ik ben vroeger ook wel eens dronken geweest en wat maakt dat nou uit', dat is eigenlijk de moeilijkste groep om te bereiken."

[https://localfocus2.appspot.com/56c73c91de479]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel