Aantal comazuipers flink gestegen

FLEVOLAND
Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in twee Flevolandse ziekenhuizen is opgenomen, is het afgelopen jaar flink gestegen. In totaal ging het om 36 kinderen, elf meer dan in 2014.

Snelle stijging
Saskia Wolt, kinderarts in het Almeerse Flevoziekenhuis, maakt zich zorgen. "Dit is eigenlijk een snellere stijging dan we landelijk zien." Een verklaring voor de stijging heeft ze niet. "Er wordt landelijk wel heel veel onderzoek naar gedaan naar wat maakt dat het aantal echt grote excessen toeneemt. Maar een goede verklaring hebben we daar niet voor." De regering hoopte het aantal jonge comazuipers terug te dringen door de minimumleeftijd voor het kopen en drinken van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Tot nu toe lijkt dit niet het gewenste resultaat te hebben opgeleverd, stelt Wolt.

Nazorg
De jongste comazuiper was het afgelopen jaar een meisje van 13. Om in de toekomst problemen te voor te zijn, volgt na de ziekenhuisopname een traject met Tactus Verslavingszorg. Kinderpsychologe Gerda de Boer spreekt van twee soorten groepen. "Er is een groep waarbij het echt iets eenmaligs is. Ik noem die wel eens de uitglijders. Die zijn in zo'n situatie terechtgekomen en hebben eigenlijk helemaal geen voorgeschiedenis van drankgebruik." Aan die groep hoef je volgens de Boer niet veel te doen. Het andere deel van de jongeren vertoont meestal vluchtgedrag voor problemen. Zij hebben meer aandacht nodig.

Ouders
Als in die gevallen de ouders op de hoogte zijn van het drankgebruik is het volgens de Boer moeilijk om te helpen. "Ouders die zeggen 'ik ben vroeger ook wel eens dronken geweest en wat maakt dat nou uit', dat is eigenlijk de moeilijkste groep om te bereiken."

[https://localfocus2.appspot.com/56c73c91de479]

reacties (11)

 • Kitty

   

  Zo jammer dat jeugd geen ruggengraat heeft en 'erbij wil horen' met alle gevolgen van dien. Ik ben zelf altijd (als kind en eigenlijk nog steeds) een buitenbeentje geweest en had ook niet de behoefte bij een groep te horen en gebruikte mijn gezonde verstand. En daar ben ik nog altijd erg blij mee: heb me nooit tegen iemand hoeven bewijzen en ben lekker mezelf gebleven: nuchter en gezond.

  reageer
 • Rolf

   

  Ik sprak laatst iemand die wist dat zijn zoon van 17 een zuipfeest ging geven waar zelfs kinderen van 15 bij waren... Dit vond hij goed! Dat soort ouders mogen van mij uit de ouderlijke macht gezet worden...

  reageer
 • mannetje

   

  Misschien is het een keer mogelijk om eens uit te zoeken hoe de jeugd aan de drank komt. Als ik al de bovenstaande reacties lees komt dit door schuurfeesten, het drinken in de kroegen, geen ouderlijk toezicht e.d. Ik ben namelijk benieuwd hoe die gasten aan de drank komen, wordt dit gekocht door "de oudere jeugd"? Dan moet je deze gasten aanpakken.

  reageer
 • Ronny

   

  Met alle respect voor diegene die heel hard ouders en opvoeding bleren, dat is niet het probleem. De jeugd van tegenwoordig is inderdaad mondiger en verder ontwikkeld dan wij op die leeftijd en al zeker vanwege de vele stromen van communicatie en opnemen van kennis.(en riepen onze ouders dat ook al niet over ons destijds) Het is echter zo dat de maatschappij ook betuttelender is geworden, vroeger werd overal gerookt en gedronken en sinds dat we de leeftijden zijn gaan opschroeven en terreinen zijn gaan afsluiten voor rokers en drinkers zijn deze problemen gekomen. Ik durf als café eigenaar te zeggen dat wij de jeugd voorheen in de gaten konden houden en hun konden behoeden voor overmatig drank gebruik als ze bij ons kwamen. Nu er niet meer gedronken mag worden tot hun achttiende verdwijnen ze veelal in keten en schuurtjes en is er geen rem meer. Ook het experimenteel gedrag word groter, waar ze vroeger begonnen met een biertje gaan ze nu beginnen met Gold strike of absint want dat is stoer en er is toch geen handhaving. Nee er is maar 1 partij die hiervoor verantwoordelijk is en dat is de overheid, de horeca word leeg gejaagd en het aantal anonieme thuisverslaafden en comazuipers is toegenomen!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, alles is de schuld van de overheid natuurlijk. Wat mij betreft te makkelijk. Ik begrijp best dat het doel van een horecaondernemer een stijgende omzet is, en dat het bewaken van het drankgebruik van de klant meer diens eigen verantwoordelijkheid is dan die van de kroegbaas. De mentaliteit verandert wel. Op oude schoolfoto's staat bijna iedereen met een peuk in zijn hand, docenten rookten in de klas. Dat is nu verboden en geaccepteerd, en roken is behoorlijk teruggedrongen. We zijn op de goede weg. Drinken is lastiger, dat is nog steeds breed sociaal geaccepteerd, ook teveel drinken vinden mensen eerder komisch dan zorgelijk. Toch kent ons land 1 miljoen probleemdrinkers (ik ben er één van waarschijnlijk) en 200.000 hardcore alcoholisten. Hoewel het beleid van de overheid een grote rol speelt denk ik niet dat je kan zeggen dat de overheid de enige schuldige is.

 • Markus

   

  Je maakt een goed punt, maar ouders en de omgeving plus het soort maatschappij waarin we leven zijn punten waar je niet omheen kan. Mondiger en meer kennis? Nee absoluut niet, mondiger is positief blehren niet en dat doen er een boel. En qua kennis? Sorry maar rekenen is al moeilijk voor ze, niet om meteen alle jongeren over 1 slijk te brengen, maar het is juist de kennis die nogal eens faalt onder de jongeren.

 • Jeroen

   

  Alvorens meteen te roepen: boete, kosten verhalen, etc. Is het wellicht verstandig om na te gaan hoe dit komt, zo 25 jaar geleden was dit in mijn jeugd nog niet aan de orde, maar de maatschappij wordt drukker, we leven gehaaster, er is veel minder sociale controle en ook de jeugd wordt te vrij gelaten. Als we nu eens zorgen dat men iemand gewoon op "vervelend" gedrag kan aanspreken zonder een grote mond of nog erger een vuist of mes? Dan krijgen we weer een maatschappij waarin de samenleving de norm bepaald in plaats van een stelletje in Den Haag.

  reageer
 • Mee eens!

 • WillemLely

   

  25 jaar geleden was dit niet aan de orde? Nou dan heb je toch echt in Luttelgeest gewoond of zo. Dit is van alle tijden en alle rangen en standen. Het zijn dan ook nikszeggende onderzoeken waarmee men alleen maar weer aandacht wil of extra geld. Zuipen hoort er gewoon bij, de staatskas draait erop.

 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

   

  Ik vind. Coma zuipen? Zelf de volledige ziekenhuis rekening + Ambulance betalen. de 1e keer een klein deel 1000 euro. en vanaf de 2e keer volledig.

  reageer
 • Tuuk

   

  Een klein deel de eerste keer! Dan is 1000 euro wel een heeeeel klein deel. Wat denk je dat een ambulance en opname op de IC kost? Zolang ouders liegen en bedriegen om aan een biertje te komen voor hun 16 jarige zoon werk je dit alleen maar in de hand. De ouders moeten keihard gestraft worden! Heb het zelf mee gemaakt vorig jaar bij de voetbalvereniging. Jongen van 16 krijgt bier. Mijn zoon net zo oud krijgt het niet omdat de persoon achter de tap weet dat hij 16 is, kind kwaad. En zegt waarom krijgt hij het dan wel. Precies omdat zijn Pa had gezegd dat hij 19 was, mooi niet zei mijn zoon hij is 3 maanden ouder dan dat ik ben! Dus dit soort ouders moeten ze keihard aanpakken. Een jongen van 17 jaar nu hoort niet elke weekend dronken te zijn.

 • kees

   

  Het comazuipen verergert door de leeftijd van 18 jaar in de kroeg. Bij schuurfeesten en verjaardagen mag een kind van 6 zich in coma zuipen, met drank van een wild vreemde. En geen 1 politici die er wat aan wil doen. Alleen kopen is verboden. En bij deze feesten word juist gezopen, en de drank is gratis na het cadeau. In de kroeg je in coma zuipen ben je gelijk failliet. Voor 100 euro bij een schuurfeest liggen minimaal 20 kinderen in coma.

  reageer
 • Almeerder

   

  Als ik de statuistieken zo even bekijk heeft Lelystad een groot probleem. Almere 200.000 vs Leystad 75.000. Relatief gezien komt middelen misbruik in Lelystad heel veel voor!

  reageer
 • inwoonster

   

  Het is geen wedstrijd hoor!! Almere of Lelystad maakt niet uit, het is comazuipen en dat is vreselijk. Normen en waarden in de opvoeding daar gaat het om!

 • Markus

   

  Het is een tijd van extremen onder de jongeren. Zware mishandelingen op school, veel zwaarder drinken, asocialer tegenover de medemens etc etc. Maar veel mensen willen dit niet zien en diegene die dit wel zien doen er geen drol aan. De verharding in de maatschapij zet nog steeds voort en helaas is comazuipen daarvan een neveneffect.

  reageer
 • Evros

   

  Een zeer ernstige zaak. Te bedenken dat die stommelingen wel een bed in het ziekenhuis innemen die ,als er iemand ernstig ziek is en dat bed nodig heeft, misschien wel naar een ziekenhuis gebracht moet worden wat een heel eind uit de buurt is ! Schamen moeten die krengen zich ! Comazuipen moet gestraft ! Presenteer die lui de rekening van de gemaakte kosten. En die zijn niet gering ! Reken op een bedrag van rond de € 10.000

  reageer
 • Dick

   

  Doordat de leeftijd om alcohol te mogen nuttigen naar 18 jaar werd gebracht zou het toch allemaal opgelost worden? Comazuipen zou toch verdwijnen? Nee, het heeft allemaal met mentaliteit, ouders en opvoeding te maken!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wie heeft er beloofd dat het ALLEMAAL opgelost zou worden? Wie heeft dat toverstafje? Kom nou.

 • Albert

   

  Helemaal gelijk Dick, OUDERS en OPVOEDING.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert