Kunst Rijksmuseum weg om overstromingsgevaar

LELYSTAD • Ma 22 februari 2016 | 12:39 • Maandag 22 februari 2016 | 12:39
Het Rijksmuseum wil op termijn de opgeslagen kunstcollectie weghalen uit het depot in Lelystad vanwege de kans op een overstroming.

Dat zegt Wim Hoeben, hoofd beheer en behoud van het museum op de website van de Volkskrant. Lelystad ligt onder zeeniveau en volgens Hoeben zou een eventuele overstroming een ramp zijn voor het opgeslagen erfgoed.

De kunst van het Rijksmuseum staat in de voormalige opslag van De Nederlandsche Bank langs de A6. Dit 6500 vierkante meter grote gebouw in Lelystad werd begin deze eeuw speciaal gebouwd voor de verspreiding van de euro en de inzameling van de gulden.

Een woordvoerder van het Rijksmuseum zegt dat het museum al van plan was zijn collectie samen met die van andere musea op te slaan op een andere plek, vermoedelijk in het oosten van het land. Dat de kunstwerken dan niet langer onder zeeniveau liggen is een voordeel, maar niet de reden om ze uit Lelystad weg te halen.

Het waterschap Zuiderzeeland zegt dat het in Lelystad veilig is en dat de kans op een overstroming heel klein is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel